Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Pariz

Potovanja v lastni režiji

Pariz je eno največjih evropskih mest in svetovno priznan kot prestolnica romantike. Hkrati je tudi prestolnica Francije, mesto ki leži na reki Seine. Danes je to eden vodilnih svetovnih centrov gospodarstva in kulture, s tem pa ima tudi status enega izmed pomembnejših centrov globalnega pomena.

Kaj početi in videti v Parizu

  • Ile de la Cité v latinski četrti mesta se nahaja slavna pariška katedrala Notre Dame. Zgrajena v gotskem slogu in dokončana v letu 1345, je na voljo za oglede vsak dan med 8:00 in 18:45.
  • Quartier Latin je predel mesta, kjer se nahaja najpomembnejša ulica prestolnice: Boulevard Saint Germain, kjer boste našli neskončno število kavarn in knjigarn. To je priljubljeno zbirališče študentov.
  • Champs-Elysées je svetovno znana avenija s stanovanji, trgovinami, pivnicami in restavracijami ločenimi z obrezanimi kostanji. Dolga je 2 km in se zaključi s trgom Place Charles de Gaulle, na katerem stoji Slavolok zmage.
  • Slovolok zmage (Arc de Triomphe) je dal postaviti Napoleon; njegova osnova je Grobnica neznanemu vojaku. Z opazovalne ploščadi na njegovem vrhu pa lahko vidite, kako se dvanajst mestnih avenij zliva proti temu trgu.
  • Eifflov stolp je postal prava ikona, po kateri cel svet prepozna mesto Pariz in je med najbolj prepoznavnimi strukturami sveta. Kot najvišja zgradba v Parizu je hkrati tudi najbolj obiskan plačljivi spomenik na svetu. Stolp meri v višino 324 metrov in ima tri nivoje, katere je mogoče doseči. S kupljenimi vstopnicami lahko pridete na prvo ali drugo ploščad (peš ali z dvigalom). Do prvega nivoja boste morali prehoditi več kot 300 stopnic in prav tako nadalje do drugega. Tretji nivo pa je mogoče doseči le z dvigalom. Na prvih dveh nivojih se nahaja tudi restavracija.
  • Muzej Louvre je nemogoče v enem ogledu pogledati v celoti, zato si morate še pred vstopom izbrati sobe, ki jih najbolj želite videti. Med najbolj znanimi deli so Venera (Venus de Milo), Krilata zmaga in mojstrovina Leonarda Da Vincija: Mona Lisa. Glavni vhod v muzej je steklena piramida. Odprt je od četrtka do nedelje med 9:00 in 18:00 ter ob ponedeljkih in sredah do 21:45. Ob torkih je muzej zaprt. Vsako prvo nedeljo v mesecu je vstop brezplačen, drugače pa vsako nedeljo po 15:00 vstopnina cenejša.
  • Versailles se nahaja na obronkih mesta. Ta veličastna palača je priča monarhije, ki je bila v Franciji. Kraljeva družina in drugo plemstvo so tukaj živeli, obdani z najbolj ekstravagantnim luksuzom. Ko boste hodili skozi različne sobe palače, se ustavite tudi, da občudujete pogled na vrtove, ki ga je mogoče videti v dvorani ogledal. Če nameravate popoldan preživeti v gradu, si lahko s seboj prinesete tudi hrano, ter kaj prigriznete ob jezeru ali v vrtovih za zgradbo. Grad je odprt od maja do septembra med 9:00 in 18:30 ter od oktobra do aprila do 17:30.
  • Na obrobju mesta je tudi nekaj zabaviščnih parkov, ki so vredni obiska, če imate časa. Parc Asterix je zasnovan okoli tega slavnega in nepremagljivega stripovskega junaka in je iz centra Pariza oddaljen 30 kilometrov. Tukaj izvajajo prireditve, spektakle, v parku pa lahko uživate v gledališčih, na toboganih smrti in obsežnih vodnih privlačnostih. Prav tako 30 kilometrov iz centra se nahaja tudi Euro Disneyland, ki je zasnovan po svetu risank. Tudi tukaj so tobogani smrti, ob njih pa še hoteli, pivnice, restavracije in igrišče za golf.

Za več popotniških informacij o tem, kaj početi in videti v Parizu, vas vabimo, da obiščete našega partnerja GetYourGuide.

Prehrana in nočno življenje Pariza

Splošno gledano so cene v restavracijah kar visoke. Tako priporočamo, da si sami kuhate v kuhinjici hostla. Najcenejša možnost prehranjevanja v mestu je klasična francoska bagetka, polnjena z različnimi mesnimi izdelki, siri, zelenjavo in prelivi. Še ena poceni možnost je prav tako tradicionalna francoska palačinka imenovana ‘crepes’ ki je lahko sladka ali slana.

Nočno življenje se odvija po celem mestu. V toplih mesecih se običajno množice ljudi sprehajajo po centru mesta in okolici. Pariz ni nevarno mesto, vendar morate, kot v vseh velikih metropolah biti previdni. Če se nameravate vračati v sobo pozno, je dobro, da se pozanimate glede javnega prevoza, saj metro vozi le do pol enih ponoči.

Od 40ih let dalje je Pariz ena izmed svetovnih prestolnic jazza. Pogosto se v poletnih mesecih odvijajo koncerti na prostem. Tudi kabareti imajo pomembno mesto v pariški zgodovini. Najbolj znan je seveda Moulin Rouge, ob njem pa še Le Lido in Les Folies-Bergère.

Potovati po Parizu

Pariz ima šest železniških postaj. Vse so povezane z različnimi deli mesta s podzemno železnico. To je najhitrejši in prikladnejši način potovanja po mestu. Obratuje od 5:30 do 0:30, lahko pa kupite tudi vozovnice, s katerimi je mogoče privarčevati pri ostalih oblikah mestnega prometa.

Čeprav je Pariz zelo veliko mesto, vseeno svetujemo, da hodite po njem. Bolj boste hodili, več njegovega šarma boste lahko vpili.

Večina čezoceanskih letov ima svoj pristanek na letališču Aéroport Roissy-Charles de Gaulle, 23 km od mesta. Od tam se lahko z avtobusom zapeljete tudi na železniško postajo Roissy. Linije RER in B3 vas do centralne pariške postaje pripeljeta v 45 minutah. Ista vozovnica velja tudi za metro. Iz letališča Orly pa lahko z avtobusom pridete na železniško postajo Orly. C2 RER linija vas pripelje do mesta v pol ure.

Pariz je povezan z vsemi mesti na celini. V dveh urah pridete z vlakom v London ali Bruselj.

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje