Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Berlin

Potovanja v lastni režiji

Kot prestolnica Nemčije je Berlin dom priznanih univerz, mednarodnih festivalov, raznolike arhitekture in sodobne umetnosti. Težko je verjeti, da je bilo pred letom 1989 srce mesta razdeljeno na dva dela in videlo dva različna svetova vzhodne in zahodne Nemčije, kakor je bila država po drugi svetovni vojni razdeljena. Le malo je še ostalo od zidu, ki je razdvajal mesto, vendar so ostale rane na mestih, kjer je nekoč stal in kažejo, kako je vplival na mesto.

Vožnja po Berlinu

Glavna železniška postaja Hauptbahnhof  je povezana s S-Bahn-om. Sistem S-Bahn in U-Bahn (podzemna železnica) več ali manj pokrivata celotno mesto, enkratna vozovnica pa velja dve uri. Celodnevna vozovnica za Berlin pa velja cel dan za vse avtobuse, tramvaje in oba železniška sistema. Lahko pa kupite tudi tedensko vozovnico. Oba železniška sistema pa ne obratujeta od nedelje do četrtka med 01:00 in 04:00.

Nočni avtobusi imajo oznako N in vozijo vsakih 15 do 30 minut. Na postajah je mogoče brezplačno dobiti načrt vseh nočnih linij avtobusa. Večina vlakov pelje skozi postaje Bahnhof Zoo (zahod) in Hackescher Markt (orijentalno). Vozovnice se prodajajo na avtomatih in morajo biti potrjene pred vstopom na platformo.

Za brezplačen ogled mesta pojdite na avtobus 100. To vozi krožno po celem mestu in pelje mimo mnogih turističnih zanimivosti tako zahodnega kot vzhodnega Berlina.

Glavno letališče Flughafen Berlin Tegel se nahaja 8km stran od centra mesta. Na vzhodni strani pa je letališče Berlin Schönefeld Flughafen, ki se nahaja 18km od središča. Z mestom je povezano s S-Bahn linijo 9, natančne vozne rede pa najdete tukaj www.bvg.de.

Kaj početi in pogledati v Berlinu

  • Alexanderplatz je trg, ki so ga zaradi medvojnega bombardiranja popolnoma obnovili kot enega najpomembnejših objektov vzhodnega Berlina. Tukaj stoji TV stolp (Fernsehturm), ki ga je mogoče videti skoraj od povsod po mestu, s 365m višine in okrepčevalnico. Z vrha boste imeli odličen razgled preko mesta, odprt pa je od 9:00 do 0:00.
  • V bližini Alexanderplatza se nahaja Museumsinsel (vzhodnoberlinski muzejski otok), nahaja se med postajama trg Fridrichstrasse in Marx-Engels Platz. Obiščete lahko tudi muzej Pergamon, ki prikazuje dele antične zgodovine od 180 pr. n. št dalje. V muzeju Bode so razstavljeni predmeti od srednjega veka pa do osemnajstega stoletja. Nacionalna galerija vključuje dela sodobnih umetnikov. Nemški zgodovinski muzej ima več stalnih razstav vezanih na zgodovino Nemčije v različnih obdobjih. Ti štirje muzeji so odprti od 9:00 do 17:00 ob delovnikih in od 10:00 do 17:00 ob koncih tedna.
  • Če sledite poti pod Unter den Linden, kar je med najpomembnejšimi bulvarji starega Berlina, boste našli preostale zgradbe pruskega kraljestva. V bližini je tudi Plaza Boulevard Gendarmenmarkt, kjer se nahajata katedrali dvojčici, med katerimi ima ena tudi odlično razgledno ploščad.
  • Berlinski zid je bil postavljen leta 1961 da razdeli Vzhodni in Zahodni Berlin. Čeprav je že dolgo porušen, so deli zidu še vedno ohranjeni, tam pa lahko tudi kupite spominke. V potni list pa lahko dobite tudi štampiljko Nemške Demokratične Republike z dne, ko je zid padel.
  • Reichstag se nahaja severno od Brandenburških vrat in je bil sedež nemškega parlamenta dokler ni bil leta 1933 sežgan. Leta 1990 je bila tukaj podpisana družitev Nemčije. Obnovljena zgradba prikazuje zgodovino Nemčije od leta 1800 do današnjega dne. Odprt je od torka do nedelje med 10:00 in 17:00, vstop pa je prost.
  • Tiergarten datira nazaj v osemnajsto stoletje in se nahaja v severozahodnem delu Zahodnega Berlina. Sredi parka stoji 70m visok slavolok zmage Siegessäule, ki ga krona kip krilate zmage, s čimer slavi zmago Prusije nad Francijo.
  • Berlin Zoo ima dva vhoda, enega z železniške postaje in drugega s ceste Budapesterstrasse 34, znamenita slonovska vrata. V njem živi skoraj 1,500 različnih vrst in okoli 16,000 živali, vključno s svetovno znanimi kot so polarni medved Knut in velika panda Bao Bao. Odprt je vsak dan od 9:00 do 17:30.

Za več popotniških informacij o tem, kaj početi in videti v Berlinu, vas vabimo, da obiščete našega partnerja GetYourGuide.

Nasveti za Berlin

Tekom poletja so zelo priljubljeni festivali v Berlinu. Na tisoče in včasih celo milijone ljudi se zbere na ulicah za plesno techno zabavo Loveparade. Gre za izjemno priljubljen dogodek in če ga želite obiskati, ali pa se tedaj nahajate v Berlinu si poiščite nastanitev. V Berlinu prav tako prirejajo filmski festival za Zlatega Medveda, Karneval kultur, Fete de la Musique, maraton mesta Berlin in še veliko drugih prireditev pod milim nebom.

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje