Česa ne rabite ko potujete?

7 stvari, ki si jih ne rabite spakirati, če greste v hostel

Ne glede na to, če ste v majhnem in intimnem hostlu, ali če ste v kompleksu s preko sto postelj, prostor je nekaj, kar boste vedno potrebovali. Kadar greste v hostel je dobro, če se ne obremenite preveč s prtljago, da boste vedno pripravljeni na novo dogodivščino. Vsekakor pa pomislite tudi na ostale popotnike v sobi ter ne raztresite svojih stvar in tako zavzamete ves prostor.Tukaj smo vam našteli sedem predmetov, ki jih lahko mirne duše pustite doma. Govorim iz lastnih izkušenj, saj so to bile moje napake. Gre za stvari, ki jih resnično NE boste potrebovali v hostlu.

1. Velik kovček
V kolikor imate raje kovček namesto nahrbtnika, naj le-ta ne bo prevelik. Vsem se nam je že zgodilo, da smo bili v skupni sobi, kjer je kdo imel tako velik in vedno odprt kovček, da je bilo, kakor da bi bila v sobi še ena postelja več. Naj bo vaša potovalka primerne velikosti – najbolje da velikosti, kot je dovoljena za ročno prtljago na letalu. Super je, če vam paše pod posteljo, da lahko tudi v hostlu nato tam hranite svoje stvari. Velik kovček vam namreč  ne bo pomagal nositi s seboj več stvari, temveč vam bo le otežil mobilnost!

2. Spalna vreča
Spalne vreče ali njihove tanjše inačice, tanke kakor rjuha, so nepotrebne. Uporabne bi bile kot dodatno pokrivalo ob hladnem vremenu, ali pa kot dodatna zaščita v primeru nehigieničnih razmer prenočišča, da ne bi rabili skrbeti za bolhe. A verjemite, da nič ne bi bolj škodovalo ugledu hostla, kakor če bi pri njih gostje dobili bolhe. V kolikor bi hostel bil umazan ali poln bolh, bi zagotovo dobil zelo slabe ocene, ki bi jih vsi popotniki takoj videli. Še en razlog, zaradi katerega lahko pustite spalno vrečo doma, je to, da določeni hostli celo ne dovolijo, da jih imate s seboj. Zakaj? Pa prav zato, da vi ne bi v hostel prinesli bolh, stenic, ali drugih nadlog.

3. Brisače
Preden se podate na pot, preverite, ali so brisače vključene v ceno. V kolikor so, boste prihranili veliko prostora s tem, ko brisače pustite doma. V kolikor brisač nimajo, ali pa preprosto ne želite vedno gledati, kje boste prišli do brisače tekom vašega potovanja, vzemite s seboj kakšno ne preveliko. Osebno uporabljam REI MultiTowel Lite, vendar je lahko katerakoli, ki se hitro suši.

4. Večerna oblačila
Ob mojem prvem popotovanju v Evropo so se v moji prtljagi znašli tudi večerni čevlji, saj mi je nekdo rekel, da če želim priti v kakšen klub v Evropi, da potrebujem lepe čevlje. Če dobro pomislim, bi se celo ribiški škornji bolje dopolnjevali v kombinaciji z mojimi rednimi čevlji. Če boste v hostlu, boste verjetno ponoči skakali od pivnice do pivnice, med različne kavarne, stand-up klube in karaoke bare. Ne boste potrebovali finih oblačil. V kolikor bi jih potrebovali, verjetno ne bi nočili v hostlu, temveč v hotelu z vsaj štirimi zvezdicami.5. Pralni prašek
Pranje perila po poti, pa naj bo na roko ali v pralnem stroju, je zagotovo dobra zamisel. Da pa s seboj nosite svoj pralni prašek, pa je povsem odveč. Če nosite s seboj pralni prašek boste zapravljali prostor in po nepotrebnem otežili svojo prtljago. Veliko lažje je, če ga kupite v kraju, kjer boste prespali. V večini primerov bo to najceneje. Marsikje prodajajo celo pakiranje za enkratno uporabo. Druga možnost pa je, da s seboj prinesete umivalno milo, ki ga lahko uporabite tako kot pralni prašek, kakor tudi za osebno higieno (od mila za roke, šampona, pa celo do zobne paste).

6. Redna količina higiene
V kolikor s seboj nosite različno higieno morate vedeti, da več kot 100ml ne smete nesti s seboj na letalo, temveč boste to morali čekirati, kar lahko dodatno stane. V kolikor boste česarkoli res potrebovali večjo količino, lahko to kupite ko pridete v mesto kam ste hoteli potovati. Nakupovanje v novi deželi, kjer morda tudi ne razumete jezika, je vedno dogodivščina. Določene blagovne znamke ne prodajajo potovalnih velikosti svojih izdelkov. V takšnih primerih raje kupite pakiranje za ponovno polnjenje.

7. Fotoaparat
Kvalitetnejši pameten telefon bo v skoraj 90% zadostoval in ne boste potrebovali fotoaparata. Ker boste verjetno telefon imeli odklenjen, boste lahko uporabili tudi različne aplikacije za fotografiranje in delitev fotografij preko spleta. Seveda velja to predvsem za preproste avtomatske fotoaparate, saj v kolikor nameravate s seboj prinesti visoko-kakovostni fotoaparat, boste z njim zagotovo lahko napravili boljše fotografije. Vendar morate vedeti, da boste potrebovali tudi veliko več prostora, ali pa posebno torbico za fotoaparat.

Če naštetih predmetov ne boste nosili s seboj, boste lahko razbremenili svojo prtljago, imeli več prostora ter se boste zavarovali pred nejevoljnimi pogledi svojih cimrov.

Fred Perrotta

O avtorju: Fred Perrotta je so-ustanovitelj podjetja Tortuga Backpacks (www.tortugabackpacks.com), ki delajo visoko kakovostne nahrbtnike. Če potujete od mesta do mesta in spite v hostlih, vam priporočamo popotno velikost nahrbtnikov Tortuga. Zakaj so nahrbtniki Tortuga tako posebni? Vse kar želite, boste lahko nesli s seboj, brez da bi morali prijaviti prtljago na letalu … pa še zaklenete ga lahko.