Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Robidiška pravljica

Pisati o Sloveniji ima poseben čar. Pa ne zato, ker pišeš o lastni domovini, temveč zato, ker lahko o tako majhni deželi opisuješ toliko zanimivih stvari. Tokrat se bomo besedilno sprehodili po lepotah severne Primorske, točneje bom pisala o prelepi Robidiški vasici. 

Vsebina
 
 
Na skrajnem zahodnem robu Slovenije, na nadmorski višini 650 m,  stoji vasica Robidišče in predstavlja tako rekoč mejni kamen s sosednjo Italijo. Pokrajinsko je vas v Breginjskem kotu, v dolini, ki se razprostira od Kobarida do Breginja. V tej dolini je deset vasi, ki  stiskajo svoja stara vaška jedra pod pobočjem Stola.Ujetost med romanski svet, Furlanijo, beneško kulturno dediščino in slovenskim zaledjem je izoblikovala identiteto posameznih vasi.
 
Ko se pripeljete do Kobarida, vas do snidenja z njo loči dobrih sedemnajst kilometrov. Pot nadaljujemo  proti Staremu selu in Robiču. Pri Starem selu je krožišče, tam zapustimo drugi izvoz. Peljemo se mimo vasi Potoki, Borjana. V Borjani je odcep stranske ceste do vasi Podbela. Od tu naprej nas vzpenjajoča se vijugasta cesta čez kakšnih deset minut pripelje do cilja. 
 
In v tej idilični vasici stoji ekološka kmetija. Skromno in tiho vas pričaka in povabi na druženje z njo. Njena glavna dejavnost je pridelava mleka in mlečnih izdelkov. Kmetija Robidišče vam v svoji raznoliki ponudbi nudi tudi obisk njihove domače restavracije, kjer vam na vašo željo pripravijo pravo primorsko pojedino. S kozarcem vina v roki, prelepim pogledom na okoliške vršace, Kobariškega stola, Muzce ter vrhove Kanina, se bo čas za vas ustavil. 
 
Obisk kmetije je primeren tako za družine z otroki, saj poleg brezskrbnega tekanja naokoli, lahko dan preživite v družbi živali, ki jih na kmetiji zares ne manjka. Za odrasle, sicer pa mlade po srcu, pa je Robidišče idealno izhodišče za obisk okoliških gričev in hribov, kolesarskih izletov. Pa tudi povabila na romantični obisk sosednje Italije ženske zagotovo ne bodo zavrnile. 
 
Tu je mogoče početi zares veliko stvari. Lahko se pridružiš gospodarju, in z velikim veseljem te bo sprejel in učil novih metod ekološkega kmetovanja, izdelovanja mlečnih izdelkov, lahko se odločiš za vlogo pastirja, če pa te vleče bolj v poznavanje zgodovine, si v tej vasi lahko ogledaš tudi več kot 300 let staro Vančevo hišo. Vpogled v preteklost pa vam slikovito opišejo tudi maloštevilni prebivalci vasi. 
 
Ohranila je nespremenjeno notranjost in v zanimivi razporeditvi prostorov lahko vidite črno kuhinjo – nizko, prosto stoječe ognjišče sredozemskega tipa, ki je skupaj z ohranjenim delom notranje opreme prava redkost v slovenskem prostoru. 
 
 
Hiša je danes spremenjena v muzej in poleg vsega naštetega je v muzeju videti tudi veliko starih predmetov, ki so jih nekoč uporabljali v vsakdanjem življenju ter zbirka fotografij, posnetih leta 1951, katere je prispeval Slovenski etnografski muzej. 
 
Robidišče je stičišče prelepe narave in dobrih ljudi, preteklosti in sedanjosti ter vam nudi nešteto možnosti kako kvalitetno in poučno preživeti prosti čas. Obisk tega kraja je primeren v kateremkoli letnem času. 
 
Najbližji hostel, da boste z raziskovanjem teh prelepih krajev lahko nadaljevali tudi naslednje dni, pa najdete v Bovcu.
 
Marijana Meško

Sorodni članki

Prijava