Majhni nasveti za prihranek na poti

Tudi ko se gre za potovanja, se skoraj vse vrti okoli denarja. Že res, da so najboljše stvari v življenju zastonj, a če jih želiš okusiti izven meja svoje domovine, smo spet pri denarju. Sploh če nismo prekleto bogati, lahko samo nemočno spremljamo stanje na računu, ki se na potovanju po tujih krajih nevzdržno manjša. Najboljši način za boj s finančnimi sredstvi je dobro pripravljen 'budget' oz. proračun, ki ga nastavimo tako, da preverimo življenjski standard države, ki jo želimo obiskati. Na spletu in v neštetih vodnikih dobimo približno predstavo o cenah prenočitev, prevoza in hrane ter na tak način določimo, koliko sredstev približno potrebujemo za nizki, srednji ali visok standard popotniškega dnevnika. Še pomembnejša je disciplina, da se ga držimo. Sledi nekaj nasvetov, kako se izogniti pastem, ki vam lahko prekrižajo načrte.

 
 
Bankomat
Četudi ste s seboj prinesli nekaj denarja, ga na daljših potovanjih zagotovo zmanjka. Poleg tega so na svetu tudi ljudje, ki živijo na račun drugih s tatvinami in če se po slučaju okoristijo prav z našim denarjem, naj vzamejo le delček. Torej, dvigi na bankomatih so neizbežni, a ob preverjanju provizij se zdi, kot da je obstoj bank odvisen od dvigov denarja v tujih državah. Ja, banke izkoriščajo popotnike in za to ne morete narediti prav veliko. Provizije se razlikujejo glede na tip kartice, valuto in državo, v kateri dvigujete. Najugodnejši dvigi bodo z BA (Maestro) karticami, dražje s plačilnimi, kreditnimi karticami (znotraj EU od okoli pol evra za dvig, izven EU pa tudi do 12 evrov). Še boljši način za majhen prihranek je plačilo storitve ali večjih nakupov s kartico. Dvige na bankomatu pa lahko skrčite na minimum tako, da dvignete najvišji možni znesek. S tem boste preživeli lep čas brez obiskov bankomata in menjalnic, seveda če z izgubo ne povzročite totalne katastrofe.

Menjalnice
Ja, tudi v menjalnicah mastno služijo na turistih. Menjalni tečaji se spreminjajo glede na lokacijo, zato je pametno preveriti, kje boste za svoj denar iztržili kar največ. Na letališčih večinoma ni najboljši kraj za menjavo v lokalno valuto, poleg tega se že preden vstopite v menjalnico pozanimajte o lokalni valuti in taksah.

Ne pustite se izkoristiti
V krajih, ki jih obiščemo prvič, ter predvsem, ko se mudimo izven glavnih mestnih središč, smo še posebej ranljivi za porabo denarja zaradi lastne nevednosti. Dobro izurjeni, prijazni in uglajeni prevaranti hitro prepoznajo popotnike, ki bi jim pomoč prišla prav. Seveda njihove usluge niso zastonj. Opremljeni z znanjem se boste izognili njim in plačilu za njihove usluge. Že samo pogled v oči odpre vrata nadležnemu prepričevanju o najlepših, najboljših, najcenejših rečeh, ki jih vi v tistem trenutku potrebujete. Torej se je najboljše izogniti očesnemu stiku, če pa pristopijo, mirno odklonite pomoč in odkorakajte vstran.

Taksisti
Za mnoge taksiste so turisti kot premikajoči se dolarski znak. Ne bodite tisti, na katerih dobo zaslužili dvojno ali celo trojno, zato jim nikoli ne dovolite, da vas zvabijo v taksi, brez da bi se pred tem pogajali za ceno. Vedno se prepričajte, da ima voznik licenco, še bolje, če ima taksimeter. Prevoz s taksijem je eden izmed dražjih, zato če le lahko, najdite alternativo (avtobus, metro, štop…).

Nakupovanje
Sama sem med tistimi, ki se enostavno ne morejo upreti nakupovanju raznih darilc. Vedno iz tujine prinesem kak kos oblačila ali čevlje, zase seveda. Vendar, če potujete z nahrbtnikom in se veliko premikate,izbirate racionalno, saj se na ramenih pozna vsak kilogram. Poleg tega komaj proti koncu vidiš, koliko denarja v denarnici je še za nakupovanje spominkov ipd. in ker ste daleč od doma, to ne pomeni, da pri nakupih ne rabite biti preudarni. Malo se razglejte, povprašajte po cenah pri večih prodajalcih, izberite najcenejšega in barantajte! Enako velja za turistične vožnje z ladjicami, gondolami, žičnicami, vzponi na razne stolpe ipd. Četudi so cene nizke, se na dolgih potovanjih pozna pri denarnici.

 
Hrana in pijača
Vsakodnevno kosilo in večerja v restavracijah dobro oklestijo proračun. Zavedajte se, da plačate hrano in to, da jo nekdo do vas prinese. Tu in tam si lahko privoščite supermarket piknik ali postanete ulični gurman (nožek v žepu pride vedno prav), tudi to zna biti posebno, a veliko cenejše doživetje. In še majhen nasvet: če je meni v restavraciji tudi v angleščini, za kosilo plačujete več, kot bi morali.
 
 
 
 
 
 
 
Anja Turk
prostovoljka Popotniškega združenja Slovenije
anja_turk@hotmail.com