Božične tržnice po Evropi

Mesta po vsem svetu se decembra spremenijo v čarobne zimske pravljice. Ste se že odločili, kam bi šli to leto? Če še vedno ne veste, je tukaj nekaj namigov, da si nahranite dušo z božičnim duhom.


Dogodki v Ljubljani
Skoraj vsako mesto v Sloveniji ima svoje božične lučke in božično drevesce, a Ljubljana je zagotovo zmagovalec. 1. decembra se prižgejo lučke v Ljubljani in božične tržnice napolnijo ljubljansko mestno središče. Vidite lahko jaslice iz slame, čarobni gozd, središče mesta bo 5. decembra obiskal tudi Sv. Miklavž, slišali boste lahko tudi igranje na lajno. Na božični večer bo potekal tradicionalni božični koncert, seveda pa je dogodkov še veliko. Koncerti in dogodki na prostem bodo popestrili dogajanje tudi na silvestrovo. Če torej veste, da boste praznike preživeli v Ljubljani in še nimate nastanitve, preverite hostel Tresor v središču mesta ali pa hostel Ljubljana malce izven vsega hrupa.


@Author - D. Wedam; www.slovenia.info

Magični Dunaj
Božične tržnice na Dunaju so stara tradicija. Na Dunaju lahko obiščete več kot 20 božičnih tržnic. Božične tržnice segajo vse do srednjega veka, ko je leta 1928 Albrecht I prebivalcem odobril, da lahko priredijo decembrsko tržnico. Odvija se več božičnih tržnic. Dunajska tržnica pred mestno hišo ima ime Sanjska tržnica in bo tam vse do 26. decembra. Pričakujete lahko 154 stojnic, drsališče in božični svet za otroke. Pred palačo Belvedere je božična vasica, ki jo bodo otvorili 24. novembra in bo se končala 26. decembra. Tudi pred palačo Schönbrunn je božična tržnica, kjer lahko spijete punč in pojeste kakšen vaniljin rogljiček. Na silvestrovo lahko pričakujete ognjemet na Mestnem trgu in v Praterju. Če se zanimate za bolj prefinjen dogodek, so tukaj gala plesi v mestnih dvoranah in najboljših hotelih. Nastanitev lahko poiščete v hostlu Brigittenau Youth Palace in uživate v avstrijskih božičnih čudežih.


Najboljša božična tržnica že dvakrat zapored
V hrvaški prestolnici se bo božična tržnica odvijala od 2. decembra do 7. januarja. Zagrebško božično tržnico so izglasovali za najboljšo božično tržnico v Evropi že dvakrat zapored, zato se preprosto morate prepričati na lastne oči. Božična tržnica najdete na Trgu bana Jelačića, Gornjem gradu in Novem Zagrebu. Uživali boste lahko na drsališču in v ledenem parku. V parku Zrinjevac boste našli doma narejene spominke, božične okraske, najboljša stvar pa je seveda hrana. Zeljne krpice, zagrebška specialiteta, zraven pa štrudelj in kuhano vino ... Jih že vohate? Če želite obiskati koncerte, obiščite Evropski trg, kjer bodo vsakodnevni koncerti, zanimivosti in razstave. Seveda pa tudi kuhano vino. Njam. Celoten program koncertov lahko pregledate tukaj. Nastanitev lahko poiščete tukaj: Youth Hostel Zagreb.


Božične tržnice v Nürnbergu
Bodimo realni. Božične tržnice najdemo po vsej Nemčiji, vendar smo morali izbrati eno. Božična tržnica v Nürnbergu je prva stvar, ki nam pride na misel, ko slišimo besedo božič. Božična tržnica se tam odpre 1. decembra, otvoritev je ob 17:30, če se boste slučajno potikali naokoli. Odprta je do 23. decembra in je prava paša za oči. Nürnberg je ustvaril celo seznam stvari, ki jih na tržnici ne smete izpustiti. Znani nurnberški medenjaki, njihove klobase, pa tudi mednarodni sejem daril. Tržnica sestrskih mest gosti mednarodni sejem, kjer lahko dobite vse od škotskih kiltov do čeških lesenih lutk ali francoske marmelade. Zelo zanimivo. Ko boste želeli spočiti svoj želodec od vseh dobrot, pa poiščite nastanitev v hostlu Nürnberg.


Hrana na praških božičnih tržnicah
Božične tržnice v Pragi se odprejo 2. decembra in trajajo do 6. januarja. Najdete jih na starem mestnem trgu, na Vjenceslavovem trgu, tam sta tržnici največji, so pa tudi manjše tržnice po vsem mestu.  Lesene igračke, čipka, svečke, božični okraski, kape in še veliko več. Seveda ni vse v nakupovanju. Včasih je tudi v hrani. Pečene šunke, na žaru pečene klobase, torte, pecivo in Trdelnik, njihova značilna sladica, pecivo, oblito z vročim sladkorjem. Če ste prišli zaradi kulture, je na voljo veliko koncertov in baletov, najbolj priljubljeni je Hrestač, ki ga vsako leto uprizarjajo v praški operi. Prav tako ne zamudite živih jaslic. Otroci lahko božajo ovce, koze in božičnega osla. V središču mesta je hostel Advantage, kjer lahko zaključite magično praznično noč.


To je le nekaj božičnih tržnic, ki se odvijajo po Evropi. Raziščite jih še več in izberite vsaj eno. Vzemite si čas in uživajte v kuhanem vinu ali v čaju s svojimi prijatelji in družino.

Prijava