Tavira

Počasno mesto
 
Reka Gilão teče skozi mesto in se izteka v morje. Tavira je mesto z bogato zgodovino, kjer se meša arabska dediščina z rimljansko.
 
 
Pustite svojo prtljago v youth hostlu, ki se nahaja v zgodovinskem središču in uživajte v mestu, kjer ni hitenja. Mesto je del pokrajine Algarve in je del mednarodne mreže mest »Cittaslow«, ki se zavzema za mirnost in izboljšanje kakovosti življenja. Če je mesto »počasno«, še ne pomeni, da v njem ni nekaj hitrih ritmov.
 
Zaenkrat je sončno in naše popotovanje se začne v »Cameri Obscuri«, kjer vstopimo v star vodni stolp in si privoščimo 360° ogled.
 
 
Naslednja postojanka je grad Tavira. Ima arabski izvor, vendar je bil prenovljen v 13. stoletju med vladanjem D. Dinisa. Slikovit grad prav tako ponuja čudovit razgled na mesto in vrt, poln rož.
 
Na poti do tja smo videli mrežasta lesena vrata, ki zračijo hišo in hkrati dajejo zasebnost ljudem, ki živijo v njej. Takšna vrata so sem prinesli Arabci.
 
Ko se odpravljamo od muzeja Palácio da Galeria naletimo na čudovito cerkev Misericórdia. Umetnine v njej so naslikane kar na keramičnih ploščicah in segajo v 17. stoletje. Lahko verjamete, da je v mestu kar 37 cerkva?
 
Blizu cerkve najdete »Fado com História«, unikatno hišo glasbe »Fado«, kjer lahko cel dan uživate v tej glasbi.
 
 
Utrujeni?
 
Potem je čas za počitek. Po nasvetu domačinov poskusimo tipično majhno tortico, imenovano »follado de Tavira« v eni izmed slaščičarn pod lokom Manuelino.
 
Ko nadaljujemo z ogledom, se odpravimo na glavni trg República. Na eni strani lahko vidimo romantični rimljanski most in na drugi strani trgovine z lokalnimi izdelki.
 
Nastanitev smo rezervirali v hostlu Tavira Youth Hostel. Njegova fasada se ujema z zgodovinskim središčem, vendar znotraj skriva vso udobje 21. stoletja.
 
 
Čas je za večerjo in Tavira se ponaša z bogato kulinariko. Smo v prestolnici mediteranske kuhinje. Izbire je veliko: hobotnica (v vasi Santa Luzia), tunin zrezek s paradižnikovo omako, »Cataplana morske hrane«, riž s hobotnico, piščanec »Açorda« s čičeriko. Če ste dovolj stari, si zraven privoščite še rdeče vino »Quinta dos Correias«, za sladico mandljeva ali rožičeva torta, polnjena z mehkimi jajci.
 
Po večerji se lahko sprehodimo ob reki – od vrtov Coreto do rimljanskega mostu, kjer se sprostimo ob čudovitem razgledu.
 
Do otoka Tavira od maja do septembra vozi trajekt s pomola blizu središča Tavire. Na otoku Tavira je mnogo plaž, npr. Terra Estreita, plaža Barril in plaža golega človeka. Do plaže Barril je najlažje priti preko mostu, nato pa na vlak, ki povezuje plažo in pokopališče Anchor.
 
 
Da mesto zares spoznate, ostanite tukaj najmanj dve noči.