Festival Sant Jordi v Barceloni

Vrtnice, knjige in zaljubljenci: Barcelona je polna teh 23. aprila. V Kataloniji je svetovni dan knjige poseben romantičen praznik. Ljudje v Kataloniji praznujejo dan njihovega svetnika, Sant Jordija, z zanimivo tradicijo. Če želite izvedeti, kako poteka, njegovo zgodovino in kako uživati v tem dnevu, nadaljujte z branjem.
 
 
Spomladi se v Kataloniji odvija posebno praznovanje – Sant Jordi. Je tradicionalni praznik, ki združuje kulturo in romantiko. 23. aprila si po tradiciji pari izmenjujejo darila: knjigo za moške in vrtnico za ženske. Po ulicah Barcelone najdemo stojnice z rožami in knjigami. Ljudje hodijo od stojnice do stojnice in iščejo darila za svoje ljubljene, pa tudi za družino in prijatelje. Na stojnicah najdete najnovejše knjige, pisatelji podpisujejo svoje knjige, vse pa spremlja vonj vrtnic.
 
 
Zanimiv festival je mešanica tradicij iz različnih časovnih obdobij. Sant Jordi je glavni katalonski svetnik že od 15. stoletja, po drugi strani pa ta tradicija izhaja iz slavne legende o sv. Juriju in zmaju ter stare srednjeveške tradicije obiska kapela Sant Jordija in vladne palače, kjer se je v preteklosti odvijal semenj vrtnic in zaljubljencev. Sant Jordi je tudi svetnik zaljubljencev v Kataloniji.
 
 
23. april je dober dan za obisk vladne palače, saj imajo dan odprtih vrat. V galeriji boste lahko kupili vrtnice pri eni izmed dobrodelnih stojnic. Tistega dne se odvija tudi tradicionalni koncert z glasbilom carillon. V tradicijo spada tudi maša v kapeli Sant Jordija in blagoslov vrtnic na gotskem dvorišču.
 
Seveda pa v Barceloni najdete ogromno odličnih HI hostlov.