Z nahrbtniki po Likiji

Popotnika, željnega počitka in hkrati zabavnih dogodivščin je pot zanesla na turško obalo Sredozemskega morja, ki nosi ime po Likijcih. Kaj kmalu je ugotovil, da lahko na majhnem koščku doživi zelo veliko, ob enem pa svoje možgane odpošlje na pašo vsaj za nekaj časa. Tako je v nekaj dnevih spoznal lepote tamkajšnje narave, se spoprijateljil z domačini, preizkusil v barantanju, skupaj z antičnimi prizori potoval po zgodovinskem časovnem stroju, razvajal svoje brbončice ter ob vsem tem bil tudi športno aktiven. Ko je po nekaj dnevih ponovno pakiral svojo culo, da bi se odpravil naprej, mu je v mislih, v katerih so se odvijali dogodki preteklih dni odmevalo le »çok gűzel.«

 
Območje Likije se razprostira ob turški obali Sredozemskega morja vse od Fethiy pa do Antalye. Velikokrat si zaradi pestre ponudbe all inclusivov na turški obali predstavljamo, da obstaja samo to, vendar obala skriva veliko več. Še posebaj na območju Likije, kjer neskončne in nabasane plaže nadomestijo skriti zalivi,  sicer urejene pa vendar umetne parke zamenja neokrnjena narava in priložnost, da pomolimo nos v vasi, kjer se še zmeraj živi tradicionalno in vstran od norega direndaja. Največje središče Likije je mesto Fethiye.
 

Še do nedavnega Likijo niso povezovale urejene in še zmeraj nastajajoče ceste. Dežela je od nekdaj predstavljala kotiček sveta, ki je bil dostopen le iz morja ali po kopnem peš, morda z oslom, konjem. Pa vendar poti, po katerih so Likijci potovali tisočletja, ostajajo. Gre za najdaljšo markirano pohodniško pot v Turčiji, ki se vije 509 km vse od Fetij pa do Antalye. Da je pot danes označena in zarisana tudi na posebnih zemljevidih gre zahvala Angležinji Kate Clow, ki je bila največja pobudnica za ohranitev in predvsem oživitev poti.

 
Da je Likijska pot nekaj posebnega za vsakega pohodnika, k temu prispeva prav pot, ki se vije med skalnatimi pobočji čez dišeče borove gozdove z osvežujočim razgledom na Mediteran. Preplet morskega in gorskega sveta je tisto, kar poti daje še poseben čar. Popelje nas skozi skrite vasice, posebne kreacije narave, daje možnost ohladitve v kristalno čisti vodi skritih zalivov, počitka vstran od direndaja, spoznavanja turške kulture, priljubljenih manjših obmorskih mestec in odkrivanja arheološko zgodovinskih zapuščin Likijcev. In vse to je mogoče doživeti že s tem, ko poženete svoje noge v pogon, saj je na poti poskrbljeno za prenočišča, pa naj si bodo temu namenjeni preprosti kampi v skritih zalivih ali morda manjši butični hoteli za posebne priložnosti oddiha na poti.
 
 
Najprimernejši čas za nožno raziskovanje Likije je pomlad in jesen, ko so temperature človeku prijaznejše. Spregledati ne gre niti prestižnega imenovanja s strani časopisa Sunday Times, ki je pot proglasil za eno izmed najlepših pohodniških poti na dolge razdalje na svetu.

Tokrat ste na pot vabljeni pod okriljem Popotniškega združenja Slovenije. Na raziskovanje Likijske poti se bomo podali 19.4.-26.4.2013. Ne zamudite palete nepozabnih dogodivščin.

Več na naši spletni strani: www.youth-hostel.si/projekt.asp?id=49