Hostel Kurent se predstavlja

Hostel Kurent se nahaja v samem središču najstarejšega slovenskega mesta Ptuj. Dom je novejše gradnje in je lahko dostopen. Z dvigalom je omogočen dostop tudi invalidnim osebam. Vsa pomembnejša mestna infrastruktura se nahaja v neposredni bližini, tako avtobusna, kot tudi železniška postaja. Na razpolago so tudi parkirni prostori.

Kapacitete samega hostla so precejšnje. Na rapolago je 53 ležišč. Imamo 13 sob, od tega sta dve dvoposteljni, osem je štiriposteljnih, ena je petposteljna, še dve pa sta šestposteljni. Ponosni smo na sodobno urejeno računalniško učilnico in na družabni prostor, ki je zelo pogosto mesto druženja naših gostov. Večnamenski prostor sprejme okoli 120 ljudi in je dovolj velik, da se v njem izvajajo številne aktivnosti: od pevskih in gledaliških vaj, različnih seminarjev itd.

 
Vse od leta 2003 deluje dom pod okriljem Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, kar omogoča izvajanje šole v naravi. Otroci prihajajo sem predvsem zaradi tega, da se naučijo plavati. Tako naše prenočišče vsa leta beleži dober obisk. K nam radi prihajajo otroci z osnovnih šol, dijaki srednjih šol, pa tudi študentje, različna društva in zavodi.

Ker je hostel Kurent že dolga leta član Youth Hostlov Slovenije, smo si zelo prizadevali, da si pridobimo dobro ime in zaupanje tudi pri individualnih gostih, za katere so naša vrata zmeraj odprta. Ti prihajajo praktično iz vseh kontinentov sveta, iz Evrope pa največ iz Poljske, Italije, Irske, Velike Britanije in Španije. Zlasti v poletnem času je popotniški in mladinski turizem v polnem razmahu. Tako število gostov, kot število nočitev iz leta v leto naraščata. Za turistično destinacijo, kakršna Ptuj nedvomno je, predstavlja to velik izziv in zavezo obenem.

 
Izziv, da dosegamo dober poslovni rezultat, zavezo pa, da se tujim turistom navzven predstavimo kot gostoljubni domačini, polni topline in prijaznosti, odprti do različnih kultur in zmeraj ustrežljivi. Prav to dosegamo s tukaj zaposlenim visoko kompetentnim kadrom, ki ve, kako je treba delati na področju turizma in na najboljši možni način promovirati svoje mesto in širšo regijo.

Naše hostel je znano širom naokrog po izredno razvejani šolski dejavnosti, ki se tukaj odvija. Tako šolski otroci in ostali gostje lahko neposredno spoznavajo kulturo in običaje, ki so tipični za regijo, v kateri se nahaja naše prenočišče. Takšna razvojna usmeritev je vsekakor izjemnega pomena tudi za upravljalca tega prenočišča, prej omenjeni Center šolskih in obšolskih dejavnosti in veseli nas, da ta izkazuje tolikšen posluh za razvoj teh dodatnih, zelo diverzificiranih dejavnosti in da zna ceniti napore in iniciative, ki iz tega lokalnega okolja prihajajo. In to naj bo tudi v bodoče njegova zaveza – da zna ponuditi gostom res tisto najboljše in se nikoli ne zadovolji z že doseženim!

 
Seveda predstavlja bivanje v našem hostlu čudovito priložnost za vse tiste radovedne goste, ki jih zanima, kako diha naša prelepa pokrajina. Trudimo se, da jim iz dneva v dan popestrimo najrazličnejša doživetja in jih usmerimo, informiramo ali le priporočamo številne obiske, oglede in udeležbo na različnih prireditvah (npr. svetovno znano kurentovanje, pa Ptujsko poletno noč, Rancarijo), na številnih tradicionalnih sejmih (Katarinin, Ožbaltov, Jurjev) in nenazadnje nepogrešljivo srečanje z znamenitim ptujskim gradom. Tukaj so še številne druge možnosti – na radovedne goste čakata dominikanski in minoritski samostan, pa mestna hiša, vinska klet, knjižnica Ivana Potrča.
 

Ne sramujemo se odporniških obeležij iz druge svetovne vojne, saj je naša regija v tistih časih plačala visok krvni davek, ko se je upirala okupatorskemu režimu. V zadnjem času postaja Ptuj kulturno zelo razgibano mesto – gre za razne glasbene in gledališke prireditve, pesniške recitale, okrogle mize, kongresno dejavnost itd. Poleg tega pa odpiramo še možnosti, ki bi bile marsikdaj lahko prezrte, tako npr. obisk Haloz in Slovenskih goric ter tamkajšnjih gostoljubnih turističnih kmetij s ponudbo zdrave domače hrane, ki se jih bodo gostje le stežka uprli. In nenazadnje, kopanje v termah Ptuj je v današnjem ponorelem tempu življenja dobrodošla rešitev.

Veselimo se vašega obiska!