Trajnostni turizem v letu 2017

Prepričani smo, da ste že slišali, ampak bomo povedali še enkrat: Združeni narodi so leto 2017 razglasili za leto trajnostnega turizma in pri Hostelling International smo bili navdušeni. Vsak mesec smo posvetili novi temi in izbrali izstopajoče projekte, hostle, ki so se še posebej izkazali. Za trajnost je bilo odlično leto in pri HI smo zaposlili svoje hostle.


Februar je bil mesec trajnostne potrošnje, kar pomeni, da so hostli lahko pokazali, da se zavestno odločajo o nakupih izdelkov, ki zagotavljajo dobro kakovost za goste in podpirajo skupnost ter zmanjšujejo negativni vpliv na okolje. Hostelling International vam je dal tudi nekaj nasvetov, kaj lahko storite vi kot odgovoren popotnik. Marec je bil posvečen Naši naravi. Govorili smo o nadzorovanju smeti in porabe vode in kako to vpliva na stolpce trajnostnega razvoja. Tukaj lahko preberete, kako lahko reciklirate, zmanjšate in ponovno uporabite odpadke. 

Aprila smo govorili o Doseganju ogljične nevtralnosti in tukaj je nekaj nasvetov o tem, kako lahko vi zmanjšate izpust CO2. Maj je bil mesec, ko smo se dotaknili mobilnosti in potovanj ter namestitev za vse. Ste vedeli, da 75 % izpustov CO2 v turizmu proizvede sektor transporta? 


Junij je bil posvečen Našim ljudem – skrbi za naše zaposlene in prostovoljce. Brez naših predanih zaposlenih, prostovoljcev in pripravnikov hostli ne bi bili to, kar so zdaj. Verjamemo, da hostli pripomorejo k mirnejši prihodnosti in ponosni smo, da delamo v mednarodnem in multikulturnem okolju, ki sprejema razlike drugih. Julija je bila aktualna tema Vračanje skupnosti in gradnja mostov. Turizem ima velik vpliv na ljudi, ki živijo na destinaciji in okoli nje in naša misija je, da podpiramo skupnosti okoli hostlov. 

Avgusta smo se podrobneje dotaknili teme Naši prijatelji – sodelovanje z gosti. Hostli niso le nastanitev. So kraj, kjer se zberejo popotniki in z drugimi delijo. Delijo ne le sobe, temveč svojo kulturo, mišljenje in srce. Nekaj o pozitivnih spremembah lahko preberete tukaj. Septembra smo se pogovarjali o denarju – o Finančni trajnosti, ustvarjanju pravičnega profita in razvoju mreže. HI mora zagotoviti pravični profit, da omogoči investicije in še naprej sledi svojim načelom. Ste kupili HI člansko izkaznico ali poiskali nastanitev v HI hostlu? Potem hvala, saj podpirate naša načela. 


Oktober je bila tema pogovora Zaščita destinacij: kultura in biotska raznovrstnost. Pomembno je, da zaščitimo destinacijo, da jo bo lahko raziskovala tudi naša naslednja generacija in se učila o kulturi in biotski raznovrstnosti na tem kraju. HI hostli se nahajajo tudi na Unesco lokacijah in sprejmejo popotnike, ki si želijo raziskovati zgodovino destinacije in načine, kako destinacijo zaščititi. Zadnja tema, ki smo se je dotaknili je Gradnja vzdržljivosti naše organizacije. Načela HI so ena najzgodnejših v trajnostnem turizmu. Rodila so se leta 1932 in se še vedno širijo. V zadnjih mesecih smo se zares dotaknili tem, ki so nam pomembne. Potrebujemo pa vas, somišljenike, ki se prav tako trudite za uresničitev teh načel.


Želimo se vam zahvaliti, da ste bili to leto z nami in da ste se trudili k boljšemu svetu. Upamo, da boste ostali z nami še v prihodnosti in se še naprej trudili ohraniti svet v isti obliki (ali boljši) za naše prihodnje generacije. Vabimo vas k ogledu videa, ki še v sliki opiše naše pestro leto.

Prijava