Obišči Lizbono

Zgodovina, kultura, sonce, aktivnosti in Youth Hostel v središču mesta. Zakaj čakati? Obiščite Lizbono!

V katerem mestu še sonce posije do 290-krat na leto in kje se temperature ne spustijo pod 15 °C? Katero je popolno mesto za vse vrste turizma – kje najdete počitniški turizem, zgodovinsko-kulturni turizem, navtični turizem, gastronomski turizem? Katero mesto je znano po svoji gostoljubnosti? Lahko nadaljujemo z vprašanji, vendar mislimo, da smo vam dali dovolj namigov. Govorimo o Lizboni.


V portugalski prestolnici se mladinski hostel nahaja v središču mesta, le pet minut od trga Praça do Marquês de Pombal in 20 minut od zgodovinskega središča mesta. Pred hostlom se nahaja tudi postaja podzemne železnice (postaja Picoas), ki je odlično izhodišče za raziskovanje celotnega mesta.

Lizbono si lahko ogledate tudi peš. Začnite na trgu Praça do Marquês de Pombal, kjer je vrt, nadaljujete do parka Eduardo VII., kjer lahko poležavate na travi ali obiščete rastlinjak (Estufa Fria).


Po sprostitvi se lahko po aveniji svobode Avenida da Liberdad sprehodite do zgodovinskega središča mesta. Podobnost s pariškimi Elizejskimi poljanami ni naključna. Če natančno pogledate okolico, so zgradbe na aveniji zgrajene v stilu Art Nouveau – gledališče Rivoli in kino São Jorge sta še posebej privlačni za oči. Okoli avenije se nahaja več znamenitosti: Tramvaj Gloria vas popelje do soseske Bairro Alto, okoli avenije najdete še park Príncipe Real Garden in Botanični vrt, tramvaj São Lázaro, ki vas popelje to župnijskega področja Campo das Mártires da Pátria.

Ko pridete do trga Restauradores, najdete še eno najlepših železniških postaj na svetu Rossio, od koder lahko v pol ure obiščete Sintro, znano po čudovitih vrtovih in palačah.

V Sintri lahko obiščete grad Moorish, Quinta de Regaleira (palača, zaščitena pod Unesco), palačo Quinta de Monserrate, narodno palačo Sintre in ženski samostan Capuchos. V vasi lahko obiščete tudi vinograde in vinoteke vina Colares ali greste do najbolj zahodnega dela kontinentalne Evrope, Cabo da Roca. Aja! Ne zapustite Sintre brez obiska slaščičarne Casa Piriquita in poskusite Travesseiros in Quejadas de Sintra.


Vrnimo se v Lizbono, našo izhodiščno točko. Spustite se lahko do reke Tagus in raziščete spodnji del mesta, ki je bil zgrajen po potresu, cunamiju in požaru, ki je leta 1755 prizadel Lizbono. Tam boste našli tradicionalno tržnico in najboljše trgovine v državi.

Poiščite dvigalo Santa Justa, ki ga je zgradil Raoul Mesnier de Ponsard in se povzpnite do ruševin cerkve Carmo. Ali pa nadaljujte do enega največjih trgov v Evropi Terreiro do Paço in se povzpnite na lok, od koder boste lahko občudovali celotno Lizbono.

Poleg reke Tagus se nahaja plaža Ribeira das Naus, od koder lahko občudujete sončni zahod, most in znameniti kip Kristusa. Na koncu vse te hoje si napolnite baterije v kavarni Confraria Nacional, kjer lahko izbirate med lizbonskimi sladicami.


Na trgu Martima Moniza pojdite na tramvaj številka 28, ki vas popelje po najbolj tipičnih lizbonskih soseskah. Kar s tramvaja lahko občudujete nekdanjo župnijo Graça, neprofitno organizacijo Voz do Operário, razgledno točko Portas do Sol, eno najstarejših sosesk v Lizboni Alfama, razgledno točko Santa Luzia, grad São Jorge, katedralo, trg Chiado, tramvaj Bica, baziliko in park Estrela. Linija se konča v soseski Campo de Ourique, kjer se nahaja hiša portugalskega pesnika Fernanda Pessoe.

Utrujeni? Upam, da ne. Toliko je še za videti. Pred youth hostlom lahko ujamete avtobus, ki vas pelje do soseske Belém. Tukaj se nahaja veliko zanimivosti – narodni muzej kočij, muzej portugalskih predsednikov, muzej elektrike, tropski botanični vrt, samostan Jeronimos, vojaški muzej, planetarij, stolp Belem in kip odkritij.


Ne pozabite na portugalsko hrano. V Belému se nahaja slaščičarna Pastéis de Belém in preprosto morate poskusiti njihove sladice. Slastne so. Najbolje je, da si jih nekaj kupite za pot nazaj.

Pred hostlom lahko skočite tudi na podzemno železnico in greste v živalski vrt in si ogledate predstavo z delfini. Ali pa obiščete nov Park narodov in obiščete tematske vrtove, obiščete morski živalski vrt, paviljon ali v se v Altice areni udeležite enega izmed koncertov.

Če želite na plažo, pojdite na avtobus v smeti Costa da Caparica in se potopite v Atlantski ocean ali se udeležite kakšne izmed športnih aktivnosti. Pojdite na most 25. aprila in poglejte, če v morju plavajo delfini.


Nočno življenje se v Lizboni začne z večerjo na tržnici Ribeira. Po dobrem obroku pojdite do soseske Cais do Sodré ali v središče Bairro Alto. Tukaj boste našli električno atmosfero. Če želite plesati, se nočni klubi nahajajo na območju Santos ali v industrijskem kompleksu Lx Factory.

V Lizboni lahko vidite veliko, zato si za ogled vzemite nekaj časa. V mladinskem hostlu bomo z veseljem predlagali stvari, ki jih morate obiskati.


Ste vedeli, da je spletna stran Time Out London Lizbono označila kot najboljše mesto za obisk? Za Chicagom, Melbournom in pred New Yorkom. Zakaj bi čakali?