Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Na lovu za zakladi Prekmurja

V roke je vzela čopič. Na paleto je namešala zlato rumeno, živo oranžno, vinsko rdečo, temno zeleno in več odtenkov rjave. Se prepustila domišljiji in pričela slikati. Jesen je kot bi narava prevzela vlogo najboljših slikarjev, ki se igrajo z najrazličnejšimi barvami in ustvarjajo čudovite kreacije. Takšne misli so rojile po glavi, ko sva se vozili po ozkih cestah, med vinogradi in gozdovi, po skoraj neskončni ravnini in po gričih ter dolinah. Vozili sva, obdani z naravo, ki se pripravlja na zimsko spanje. A preden jo pobeli sneg, pusti pečat, sliko, ki ostane zapisana v spominu. Na čudovit jesenski dan, ko je bilo sonce še čisto nizko, sva se odpravili v severno-vzhodni del Slovenije. Bili sva na lovu za zakladom, na lovu za izjemnimi slikami pokrajine, na lovu za novimi zgodbami, okusno hrano, odličnimi vini in prijetnimi doživetji. Bili sva na poti v Prekmurje.

Vsebina
»Prekmurske geografske položaj je, Boug i b'ogme, dober. Smo Bouge za rbton, taou se prave, ka smo njegove souside,« pravi aforizem Štefana Koltaja. Ja, Prekmurci so Bogu za hrbtom sosedje. Ko se voziš po praznih cestah Krajinskega parka Goričko, res pade misel, da so bogu za hrbtom. A sosedski odnosi so tukaj urejeni, bog se je potrudil pri ustvarjanju te pokrajine. Gričevje, obsijano s soncem, rojeva bujno trto, kjer zorijo sladke grozdne jagode. Jeseni, ko se pobira pridelek, je še posebej pestro. Trgatve, četudi se trdo dela, so čas veselja, odlične jedače in pijače. A ko sva se vozili skozi vinograde, mimo velikih vinogradnikov, je bilo videti, da so svoje že postorili. Trta je bila obrana, vino je že zorelo v sodih. Ostali so zgolj vinsko rdeči in zlato rumeni listi. Sprehod med trtami in hoja po tleh, pokritih z mehkim listjem, ki ga lahno nosi veter … Res ni besed, ki bi opisale te kreacijo narave. Enostavno čudovito. Veliko lepše bi bilo, če bi za prevozno sredstvo po Goričkem izbrali kolo. Na cesti srečaš zgolj kakšen traktor, niti redki avtomobili niso moteči. Medtem ko pri vožnji z avtom problem lahko predstavljajo živali. »Kura, kura, kura!« kar nisem mogla nehati kričati, ko se je izza vogala zagnala pogumna kokoška in skočila pred avto. Anja je ustavila avto in začela dolgo razpravo o tem, kako so to v bistvu 'butste' živali, ki lahko pojedo prav vse, iz nje pa pridejo jajčka in tako dober mesek, ki ga vsi obožujejo. »Fascinantno, a ne?« se je zamislila. 

Vulkani, gradovi, cerkve

Ne zgolj nad kokošmi, fascinirani sva bili tudi, ko sva zapeljali do Gradu, ki se nahaja v istoimenskem naselju na strmem griču iz bazaltnega tufa. Arheološka izkopavanja prvo gradnjo gradu datirajo v 11. stoletje, po nekaterih pričevanjih naj bi ga začeli graditi vitezi templjarji, za katere je širšim množicam zanimanje vzbudila uspešnica Da Vincijeva šifra. Grad je imel skozi stoletja različne lastnike, med 1960 in 1990 pa je bil prepuščen propadanju. Obnovitvena dela so se pričela pred 18imi leti, tako sedaj del gradu blešči v novi preobleki z luksuznimi apartmaji, poročno dvorano, saloni, črno kuhinjo, grajsko okroglo kletjo in razstavnimi prostori, del je preurejen v muzej, kjer se lahko poučite o tkalstvu, kovaštvu, kolarstvu, del gradu pa je ostal nedotaknjen in še čaka na boljše čase. Iz ptičje perspektive je kot trikotnik, ki nima poravnanih stranic in najdaljši je bil dozidan še zvonik. Notranjemu dvorišču senco dajejo mogočna drevesa, od katerih se lahko po stopnicah povzpnete na majhen grič znotraj dvorišča, kjer je na sveže pokošeni travi ob družbi najdražjih, usodni 'da' dahnilo nemalo zaljubljenih parov. 
 
Nekoliko nižje, v sami vasi Grad, stoji moderna steklena zgradba, kjer so ponovno prebudili vulkan, ki je na Goričkem bruhal pred 3 milijoni let. Doživljajski park Vulkanija je doživetje za mlade, starejše, družine, šole in večje skupine. Interaktivne in izobraževalne vsebine so presežek s stališča interpretacije in uporabe sodobnih tehnologij. Skozi geološko zgodovino in zanimivostih o vulkanih vas bo popeljal krtek Oli, sprehodili se boste skozi lavino cev, doživeli izbruh vulkana, se spustili 6000 metrov pod zemljo in si ogledali 3D film o nastanku vesolja.
 
Da so se po Goričkem zares mudili templjarji, pričajo zapiski, da naj bi v vasi Selo na vzhodnem Goričkem prav oni zgradili rotundo v 13. stoletju. Kapela romanska rotunda je zagotovo vredna ogleda, prav tako Plečnikova cerkev Gospodovega Vnebohoda v Bogojini nekoliko južneje. Odlikuje jo moderna in premišljena zasnova stare stavbe, ki jo je Plečnik mojstrsko povečal. Masivni kamniti stebri podpirajo ogromne snežno bele oboke. Rjav strop, tako temen, da se zdi skoraj črn, je sestavljen iz okroglih tramov in desk, na katere je Plečnik obesil izdelke prekmurskih lončarjev. Tudi pogled na glavni oltar iz hrasta priča o spoštovanju Plečnika do kulturne tradicije tega dela Slovenije. Oltar je tako kot strop okrašen z lončevino.
 
V iskanju tipične prekmurske prehrane in izdelkov, sva se odpravili v Mursko Soboto. Četudi je mesto majhno, se lahko zgodi, da se izgubite. Leži namreč na ravnini, tako ni ne hriba ne kakšne posebej visoke zgradbe za orientacijo. V samem centru, blizu parka, se skriva majhna trgovina Šklojca, kamor okoliški pridelovalci vsako jutro prinesejo sveže kmečke domače dobrote. Kot pravijo sami, ponudba predstavlja trud dela kmečkih žena, kot so izdelki iz ekološke pridelave, ne manjkajo pa niti tradicionalni kmečki suhomesnati izdelki, namazi, domač kruh, pereci iz krušne peči, ocvirkove pogače, gibanica, domači keksi,  suho sadje, sveža zelenjava, čaji, razne likerje, domača olja in galanterijski izdelki.

Murska Sobota ali Radenci? Poskusite oboje!

Celotne regije si enostavno ni možno ogledati, prekolesariti, raziskati v enem dnevu. Cenovno dostopno namestitev nudijo v Youth Hostlu Murska Sobota, kjer sprejemajo posameznike in večje skupine. Za krajše ali daljše bivanje. Športniki, razna društva, starejši… vsi so zadovoljni z bivanjem v osrčju prekmurske ravnice, kjer v 4ih nadstropjih lahko noč preživi 152 gostov. Nekaj jih zasedajo dijaki in študentje, čemur je bila prvotno namenjena stavba, a s prijaznostjo, gostoljubjem, ustrežljivostjo in dobro kuhinjo so v YH Murska Sobota privabili že ogromno posameznikov in skupin. Kakršnokoli sobo želite, dobite, saj imajo sobe s kopalnico, sobe, kjer kopalnico delite z ostalimi gosti, nudijo skupno uporabo kuhinje, skupne sobe s TV-jem… Poleg nastanitve in kulinaričnih dobrot nudijo tudi sobe za seminarje in družabna srečanja, prosti čas lahko izkoristite v fitnesu, dvorani za namizni tenis, biljard ali aerobiko. Če ste ljubitelji psov in svojega kosmatinca želite s seboj na potepanjih, bo po predhodnem dogovoru lahko z vami prespal tudi on.
 
Zgolj lučaj od Krajinskega parka Goričko, na levem bregu reke Mure, se nahaja Youth Hostel Radenci. Deluje v sklopu SŠGT Radenci, ki izobražuje za poklice v gostinstvu in turizmu, zato so veseli tudi večjih skupin, ki jim organizirajo izlete in kuhajo izvrstno, domačo hrano. Stanovalcem v YH Radenci zagotavljajo mir in tišino, tistim, željnim zabave, je prav tako ne odrekajo. Koristite lahko večnamensko dvorano z odrom, za športne navdušence je na voljo fitnes, za seminarje in izobraževanja nudijo multimedijske učilnice. Sobe so malce preurejene študentske nastanitve s skupnimi sanitarijami. Oseben pristop in dober glas, ki seže v deveto vas, hostel delajo domač in dostopen. Nedaleč vstran od hostla se nahaja zdravilišče Radenci, kjer na dan bruha termalna voda. Radenci so odlično izhodišče za kolesarjenje in pohodništvo po Prekmurju in Prlekiji, v bližini si lahko ogledate čudovito razstavo orhidej, v teh krajih cveti zdraviliški turizem, ki gre odlično v korak z dobrotami domače kuhinje ter izbranimi vini.

Sorodni članki

Prijava