Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Fit tudi na potovanju

Poznate občutek, ko sedete na letalo in poletite v kraje, daleč od doma, daleč od domače kuhinje, od dvorane, kjer vas 'mučijo' inštruktorji, daleč od svoje maserke, še dalje od fitnesa in vsakodnevnih skrbi? Čudovito je! 

Vsebina
Kot hitro letijo kilometri na števci v pilotski kabini, tako hitro letijo misli k novim dogodivščinam, novim ljudem in zanimivim krajem. Obožujem občutek, ko za seboj za nekaj časa puščam vse, kar je domačega. A že od nekdaj je bila telesna aktivnost pomemben del mojega vsakdana. Da so gibanje, sprostitev in zdrava prehrana ključnega pomena za ohranjanje zdravega telesa čivkajo že ptički. Poplava reklam na televiziji, kako postati fit, bombardiranje o zdravem načinu življenja na vsaki tretji strani revije, fitnesi, ki rastejo kot gobe po dežju in sedaj že meniji v restavracijah, ki ponujajo hrano skoraj brez maščobe… Ja, ves čas so nam za petami. A ko pride do potovanj, te reči enostavno spregledamo in se prepustimo uživanju. Pa ni nujno, da jih popolnoma 'opustimo' in nato doma stokamo, kako nam je žal. Sledi nekaj kratkih nasvetov, kako tudi na potovanju ne izgubiti forme, ki smo jo prepoteni prigarali, ko smo se odpovedovali svojim najljubšim sladicam. 

Telovadba in tek

Ko sem se odpravljala na potovanje v Indijo, so bile zadnje besede fitnes inštruktorja: »Sedaj ti bom pokazal par vaj, ki jih lahko počneš tudi v kakšni zanikrni sobi. Pa ne pozabi spakirati športnih copat za tek!« Vaje, kot so trebušnjaki, hrbtni, skleci in mnoge druge lahko vsako jutro ali preden greste spat, opravite v svoji sobi. Če ste v dormu, zagotovo najdete prostor na strehi, terasi ali kakšni zaplati trave, kjer vas ne bo motil nihče. Kar verjetno veste tudi sami je to, da je najpomembnejša samodisciplina. Na daljših potovanjih bo ta aktivnost po določenem času prerastla v rutino, vi pa se boste počutili bolje, ker ste nekaj naredili za svoje telo. Nemalo hostlov danes v svoji ponudbi vključuje tudi obisk fitnesa. V Hostlu Ljubljana lahko tako izbirate med badmintonom, squashom, fitnesom in aerobiko.
 
Kjerkoli že smo, lahko tečemo. Vse kar potrebujete je primerna obutev in oblačila… in že ste v gibanju. Tudi v Mumbaju sem opazila ljudi, ki so zgodaj zjutraj tekli po pločnikih zaspanega megalomanskega mesta. Veliko lepše je, če ste kje na vasi in okolico odkrivate na tak način. Ja, deležni boste začudenih pogledov mimoidočih, a nič ne de.

Ples, pohodništvo ali plavanje

Obstajajo pa veliko zabavnejši načini ohranjanja telesa v formi. Ste ljubitelj plesa? Potem je Kuba kot nalašč za vas. Salsa je preko luže priplavala tudi do nas in obnorela nemalo plesalcev. Prijateljica mi je razlagala, da je na počitnicah na Kubi uničila dva para čevljev, toliko je plesala. Kaj pa tango v Argentini? Ali valček na Dunaju? Ples, govorica telesa, ki se izraža skozi ritem glasbe, pripomore k sproščanju, je zabaven, z lahkoto navežemo stike z novimi, zanimivimi ljudmi in, da ne pozabim, smo v gibanju.
 
Če ste ljubitelj gora in pohodništva zagotovo v svoj načrt potovanja vključite kakšen pohod na vrh vulkana, gore ali vzpetine. Tudi trekingi v azijskih državah so dokaj poceni in dober način razgibavanja telesa. A nikar ne pozabite primerne opreme, varnejši boste z vodičem.
 
Kdo ne vključi par dni počitka na morju? Na peščenih plažah se lahko pridružite igranju odbojke na mivki (za čvrsto zadnjico) ali navdušencem nad nogometom. Plavanje v morju je odlična oblika rekreacije. A velja biti pozoren na kakršnakoli opozorila na plaži, sploh če nameravate plavati, kjer so tokovi močni. Danes imajo nekateri hostli tudi bazene, ki so za goste brezplačni, kot je recimo Hostel Debeli rtič v Ankaranu.

Sprostitev

Jutranje meglice se dvigajo nad pokošeno travo v parku v bližini visokih stolpnic in divjega prometa, a kljub temu tako daleč od mestnega vrveža. Na jasi med mogočnimi drevesi, na mehkih blazinah, množica ljudi dela jogo. Sproščajo se pred napornim dnevom ali zgolj pred dnevom, polnim novih dogodivščin. V večih mestih je joga v parkih brezplačna, lahko pa se udeležite kakšnega tečaja in jo nato izvajate sami. Na Kitajskem je popularen Tai Chi, ki ga prav tako izvajajo v mestnih parkih. Na proste dneve pa v čudovitih parkih tudi zaplešejo. Veseli bodo, če se jim pridružite.
 
Za zdrav duh v zdravem telesu ga ni boljšega kot sproščanje v savni. In ni boljšega kraja za tovrstno sproščanje kot Finska. Mnogi finski HI hostli ponujajo gostom savno, katere obisk je vključen že v ceno. Več o pomemben delu vsakdana Fincev – savnanju – si lahko preberete tukaj. V Turčiji so popularni hamami, kjer vas zdrgnejo in zmasirajo na toplih marmornatih tleh. Morate poskusiti. (za HI hostle v Turčiji kliknite tukaj
 
Poznamo klasično, tajsko, ayurvedsko, terapevtsko, takšno z olji ali brez… Ja, to so masaže, ki ne le sproščajo, ampak omilijo morebitne bolečine in napetosti v mišicah, pospešujejo prekrvavitev ter pomirjajo psihični, fizični in emocionalni stres. Več o masažah smo v Globetrotterju že pisali.
 
Ta nori svet, kjer se nam ves čas kam mudi in kjer dan nima več dovolj ur, da bi opravili ali si ogledali vse želeno, nas prej ali slej prisili, da najdemo svoj košček miru. Meditacija ni več newagerska kaprica, postala je pomembna za ohranjanje mirnega in stabilnega posameznika. In kje to vedo boljše kot v Aziji, ki je prežeta s spiritualnim. V Indiji boste na vsakem koraku našli kak ašram, kakšen center za meditacijo (ki so zelo različne), kakšen tempelj, kjer vas bodo vpeljali v osnove iskanje dušnega miru.
 
Potovanja so lahko čudovita tudi, če vključimo gibanje. Če dodamo še kakšno savno, meditacijo, Tai Chi, sproščujočo masažo se domov vrnemo polni moči in novega zagona.

Sorodni članki

Prijava