Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

HI hostel v najlepšem zalivu

Vsebina
Med nekajdnevnim potepanjem po črnogorski obali me je najbolj prevzel razčlenjeni zaliv Boka Kotorska. Zaliv pod visokimi gorami ponekod spominja na norveške fjorde. Toda podnebje je veliko bolj prijetno in tod  uspevajo oljke, citrusi in drugo sredozemsko rastlinje. Zaliv sem začel spoznavati v Tivatu, pri katerem je urejeno najbolj prometno obmorsko letališče v Črni gori.  Mesto je menda dobilo ime po ilirski kraljici Teuti.  Ne ponaša se s posebno razkošnimi starimi hišami zato pa je toliko bolj privlačna obala. Obenem predstavlja odlično izhodišče za raziskovanje okoliških obal. Tudi zato, ker lahko tu prenočujete v edinem HI hostlu na črnogorski obali.
 

 
Hostel Anton sem našel v mirnem predelu mesta. Urejen je v veliki družinski hiši zanj pa skrbita Maja in Ivan. Obema je delo z bolj ali manj mladimi popotniki pisano na kožo. Obenem sta tudi glasbenika, kar se odraža tudi v živahnem dogajanju. Ivanu je še posebno pri srcu jazz in tako marsikateri večer v hostlu popestrijo glasbeniki.  Prav za prireditve v manjšem krogu poslušalcev sta letos uredila velik zimski vrt s šankom narejenim iz starega čolna. Tako lahko na njem prirejajo koncerte in pri tem ne motijo bližnjih sosedov. V hostlu imajo na voljo okoli 50 ležišč. Dvonadstropna hiša se ponaša tudi s teraso s katere se odpira razgled na nekaj sto metrov oddaljeno obalo. V poletnih mesecih si omislita še kakšnega pomočnika. Med njimi je tudi Anglež, ki se je pred leti preprosto zaljubil v črnogorsko obalo in kar ostal v Tivatu.
 
 
Mesto se ponaša s privlačno rivo, plažo in vrsto gostinskih lokalov. V pristanišču vzbuja pozornost velika jadrnica, ki je pogosto plula še v času naše nekdanje skupne države Jugoslavije. Komur ni do plaž se lahko s kolesom poda na krajšo turo do slikovitih kamnitih vasi v notranjosti polotoka ali pa peš preko razglednih hribov do štiri ure  hoje oddaljenega mesta Kotor. Ker je Kotor zelo zanimivo mesto v katerem hitro mine nekaj ur, se je nazaj najbolje vrniti z avtobusom, ki pogosto povezuje obe mesti.
 
 
Slikovito staro mestno jedro Kotorja je nastalo v 12. stoletju in je izjemno lepo ohranjeno. Nič čudnega, da je že vrsto let na Unescovem seznam svetovne kulturne dediščine. Labirint ozkih ulic je poln trgovin in privlačnih lokalov, če vas mika pa lahko obiščete še kakšno cerkev in muzej.  Obiskati velja tudi mestno tržnico, ki se nahaja tik pod obzidjem. Poleg sezonskega sadja in zelenjave so naprodaj tudi okusni siri in pršut h kateremu se poda dobro lokalno vino.
 
 
Poseben izziv predstavlja vzpon na zgornjo trdnjavo do katere vodi na stotine stopnic. Dobro uro trajajoč vzpon je ob lepem vremenu nagrajen z enim najlepših razgledov v Črni gori. Mesto je videti kot na dlani, za njim pa se odpira najlepši del Kotorskega zaliva.
 
Boka Kotorska je razdeljena na štiri manjše zalive: Hercegnovski, Risanski, Kotorski in Tivatski. Ob njem se vrstijo privlačna mesta in manjše vasi, kot so Kotor, Perast, Risan, Tivat in Herceg Novi. Slednji se ponaša s številnimi ohranjenimi trdnjavami ter privlačnim starim mestnim jedrom za kamnitim obzidjem. Ob zalivu so nanizane številne manjše plaže, obiskati pa je mogoče tudi nekaj otočkov. Najbolj privlačna, Sveti Juraj in Gospa od Škrpjela, ležita ob slikovitem pristaniškem kraju Perast. Kraj je na račun pomorstva doživel največji razcvet v 17. stoletju o čemer še danes pričajo številne kamnite palače.
 
 
Večino krajev v zalivu je dokaj enostavno mogoče obiskati kar z lokalnimi avtobusi. Hitreje gre seveda z najetim avtomobilom. Pravzaprav zadostuje že skuter saj so razdalje majhne, obenem pa z motorjem ne boste imeli težav pri iskanju parkirnega prostora. Zanimivo možnost predstavlja tudi izlet s katero izmed ladij, ki v poletnih mesecih krožno vozijo med najbolj zanimivimi kraji. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Igor Fabjan
prostovoljec Popotniškega združenja Slovenije
 

Sorodni članki

Prijava