Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

S kom potovati?

Vsi, ki ste vajeni potovanja, se zagotovo dobro zavedate pomembnosti tega vprašanja. Potovanja znajo biti zelo zabavna in sproščujoča, polna nepozabnih dogodivščin in lepih trenutkov, vendar ne vedno. Pridejo situacije, ki znajo biti neprijetne in pomembno je koga imamo ob sebi za pomoč in podporo.

Vsebina
Kot solo popotnik s tem zagotovo nimate problema. Ostalim pa priporočam, da se pred potovanjem dobro prepričate, če je vaš sopotnik primeren človek s katerim boste preživeli nekaj skupnih dni. Prav potovanja so lahko velika preizkušnja za globlje spoznanje svojega partnerja, prijatelja, sodelavca ali znanca. V 24 urah si boste delili skorajda vse od sobe, postelje, stranišča, kopalnice, prevoznega sredstva, v nekaterih primerih tudi denar, skupaj se boste spopadali s prijetnimi in malo manj prijetnimi situacijami, ... Izkušeni popotniki so tega vajeni, tisti malo manj izkušeni se tega še učijo, pri čemer začetniki še nimajo izoblikovane podobe človeka s katerim bi lahko brezskrbno in sproščeno raziskovali svet. Potrebne so izkušnje in šele po nekaj potovanjih je možno pridobiti jasno sliko o idealnem sopotniku. Pri tem pa vam lahko nekoliko pomagam z nasveti, ki so praktični tudi v primerih ko potujete v skupini.
 
Pomembno je, da imate iste želje in da s sopotnikom skupaj izberete destinacijo potovanja.  V primeru, da se že na začetku ne morete zediniti o lokaciji, nima smisla, da sploh nadaljujete. Bolje je, da se odpravite sami ali pa poiščete osebo, ki ji je všeč vaša izbira. Ko je destinacija izbrana skupaj naredite načrt: kako boste potovali, kaj boste obiskali, kakšne bodo vaše aktivnosti in kje boste spali. Lahko se zgodi, da bo dominantnejša in bolj izkušena oseba prevzela večji del priprav, kar ni nič narobe, priporočljivo pa je, da je tudi sopotnik vključen v samo pripravo in da se le-ta strinja z odločitvami.
 
Zelo pomemben faktor na potovanju so finance. Žal je denar sveta vladar in ne moremo se mu izogniti. Pomembno je, da se s sopotnikom že na začetku pogovorite o denarju in koliko ste pripravljeni zapraviti. V primeru velikega neravnovesja se lahko problemi pojavijo kar hitro. Že pri izbiri ležišča se lahko zakomplicira. Tisti z manj denarja se bo odločil za  poceni prenočitvene objekte medtem ko si bo drug zaželel spanja na malo bolj prestižen način. Pri velikem odstopanju se lahko pojavi nejevolja in neprijetnost na obeh straneh. Tudi zlata sredina situacije ne bo rešila. Tisti z manj denarja bo imel slabo vest zaradi prekomernega trošenja, drug pa ne bo zadovoljen z namestitvijo. Skratka: Velik potencial za slabo voljo.
 
Tudi potovanje z ljubljeno osebo se lahko včasih slabo konča. To je predvsem v primerih ko gre za pare, ki si v vsakdanjem življenju ne delijo skupnega gospodinjstva in se na skupno potovanje odpravljajo prvič. To je priložnost za spoznavanje drug drugega in preizkušnja ali ste resnično za skupaj. Lahko se zgodi, da se boste ob koncu potovanja razšli ampak to je le dokaz, da vam skupno življenje ni bilo namenjeno. V drugem primeru pa je lahko to potrditev za skupno življenjsko pot.
 
Prijatelj! Ta beseda je lahko zavajajoča, kajti dobro prijateljstvo ni nujno dober razlog za skupno potovanje. Priporočam dober premislek o potovanju s svojim najboljšim prijateljem in če ne želite uničiti prijateljstva bodite odkriti do sebe in se ne spuščajte na potovanje z osebo, ki na te stvari gleda drugače.
 
Ko ste mladi in polni energije vas vaše noge neomejeno nosijo na okoli in ni je ovire, ki bi vas pri tem zadržala. Potovanje z družino pa zahteva več potrpežljivosti, več priprav in več prilagajanja. Ta izkušnja zna biti zelo lepa in ni večjega darila, ki ga lahko podarite svojemu otroku, vendar za taka potovanja potrebujete malo več znanja in prakse. Na spletu je veliko blogov in spletnih strani s praktičnimi nasveti kako potovati z družino. Priporočam, da si jih preberete in iz prve roke prejmete informacije, ki vam bodo pomagale pri organizaciji takšnega potovanja.
 
In ne pozabite, če potujete v paru, z družino ali skupino, dajte si prostor. V primeru, da oseba potrebuje svoj čas, mu ga dajte. Tudi vi se raje umaknite za nekaj časa in najdite svoj mir ter ne stresajte svoje nejevolje in nezadovoljstva brez premisleka na druge. Poskrbite, da boste prilagodljivi in potrpežljivi do svojega sopotnika, mu pripravljeni pomagat in stati ob strani, če bo to potrebno. Ne delajte tega kar sami ne želite, da drugi delajo vam.

Sorodni članki

Prijava