Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

PZS gostilo Kubansko veleposlanico Normo Goicocheo Estenoz

Vsebina

(Maribor, 12. januar 2009) – Popotniško združenje Slovenije je v petek, 9. in soboto, 10. januarja gostilo njeno ekscelenco veleposlanico Kube, Normo Giococheo Estenoz. Veleposlanica je v Sloveniji, predvsem v Mariboru in delu SV Slovenije, spoznala nekatere nevladne organizacije, s katerimi bi bilo možno sodelovanje med državama v prihodnosti. Tako je ob svojem obisku obiskala Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru (ŠOUM), Univerzitetno športno zvezo Maribor, Zavod PIP, Skupnost občin Slovenije, Mladinski svet Slovenije in Občino Beltinci, kjer si je ogledala tudi njihovo tehnično in kulturno dediščino.

Predsednik Popotniškega združenja Slovenije Igor Jurišič je z njeno ekscelenco veleposlanico Kube, Normo Giococheo Estenoz, prvič stopil v kontakt, ko ji je v imenu mednarodnega združenja Youth Hostlov (IYHF), katerega član upravnega odbora je že od leta 2006, predstavil možnosti širitve mreže Youth Hostlov na Kubo.

Glede na dejstvo, da veleposlanica pokriva tako Slovenijo, kot tudi Hrvaško z Dunaja, je ob srečanju izrazila željo, da bi v Sloveniji spoznala predvsem nevladne organizacije, s katerimi bi lahko začeli na tem nivoju sodelovanje med državama. Predsednik PZS je izrazil pripravljenost, da organizira nekaj sestankov in tako je veleposlanica 9. in 10. januarja obiskala Maribor in del SV Slovenije.

V petek, 9.1.2009 je veleposlanica spoznala delovanje Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM), kjer je bila seznanjena tudi z delovanjem Študentske organizacije Slovenije. Predsednik Andrej KRČEK je predstavil aktivnosti ŠOUM in Skupine ŠOUM. Delovanje nekaterih si je tudi sama ogledala (Univerzitetna športna zveza Maribor, Zavod PIP in Stičišče nevladnih organizacij Podravja). Ob tej priložnosti se je srečala tudi z direktorjem ŠOUM in Državnim svetnikom Dragom ŽURO.

Naslednja organizacija, ki jo je veleposlanica obiskala v sklopu dvodnevnega bivanja v Mariboru, je bila Skupnost občin Slovenije (SOS), kjer jo je sprejela njena generalna sekretarka Jasmina VIDMAR, ki je veleposlanici predstavila delovanje SOS-a. Z veleposlanico sta ugotovili, da je SOS zelo primerna platforma, predvsem za začetek regionalnega sodelovanja med posameznimi lokalnimi skupnostmi.

Zgodaj popoldan smo se srečali tudi s predsednikom Mladinskega sveta Slovenije (MSS), Izidorjem Shakerjem – Kamalom, kjer se je veleposlanica seznanila z delovanjem MSS, sestavo članstva in delovanjem posameznih organizacij – članic MSS. Ugotovili so, da tudi na Kubi obstajajo nekatere sorodne organizacije, s katerimi bi MSS oziroma organizacije članice lahko pričele vsebinsko sodelovati.

Petek so zaključili na neformalnem srečanju z večerjo v sosednji občini, kjer se nam je pridružil tudi občinski svetnik občine Šentilj in predsednik Stranke mladih Slovenije mag. Darko Krajnc.

 
 
V soboto 10.1.2009 je predsednik Popotniškega združenje Slovenije Igor JURIŠIČ na željo veleposlanice predstavil tudi nekaj tehnične in kulturne dediščine Slovenije in tako so si v občini Beltinci ogledali izumirajočo obrt pletenja iz slame v Lipovcih, edini plavajoč mlin na Muri, prikaz delovanja Bürjašov (tistih, ki so utrjevali bregove reke Mure) v Ižakovcih ter predstavili aktivnosti beltinskega folklornega festivala. V Beltincih nas je na delovnem kosilu sprejel tudi župan Občine Beltinci g. Milan Kerman, kjer smo se konkretno pogovarjali o sodelovanju kubanske folklorne skupine na festivalu, o sodelovanju pletilcev iz slame na prireditvi domačih obrti v Havani ter drugem sodelovanju predvsem na kulturnem področju.

Obisk smo zaključili na turistični kmetiji Hlebec, kjer bodo v letu 2009 že šestič zapored organizirali slikarsko kolonijo, kamor bomo skušali pripeljati tudi kakšnega kubanskega slikarja.

Na vseh srečanjih so se vsi seveda zavedali, da gre za prvi korak, iz katerega bodo sledila nadaljnja konkretna dejanja – predvsem sodelovanje na področju kulture in mladine.

Veleposlanica je izrazila veliko mero hvaležnosti predsedniku Popotniškega združenja Slovenije za organizacijo tega dvodnevnega programa, ki ji je omogočil boljše poznavanje Slovenije kot tudi jasno sliko možnosti gojiti boljše povezave med ljudmi na Kubi in v Sloveniji.

 
 
Njena ekscelenca, veleposlanica Kube Norma Goicochea Estenoz je po dveh dneh s hvaležnostjo zapustila Slovenijo v soboto pozno popoldan.

Dodatne informacije :
Popotniško združenje Slovenije
Igor JURIŠIČ, predsednik
Gsm: 041 738 094

Sorodni članki

Prijava