Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Pori je eno najbolj živahnih mest na Finskem

Pori je eno najbolj živahnih mest z lastno kulturno sceno na Finskem

Pori, na zahodni obali finske, je šarmantno staro industrijsko mesto. Mestno pristanišče je vedno bilo mesto, ki je pritegnilo ljudi, željne zaposlitve, kar se še vedno ni spremenilo. Vendar pa je Pori sedaj znan tudi kot mesto poletnega jaz festivala, katerih sledi najdemo po celem mestu.

Vsebina
 
 
To je le en primer, ki dokazuje, da je Pori veliko več kot skupek dimnikov in opečnatih stavb. Reka, ki teče skozi mesto je ključnega pomena za mesto in močno vpliva nanj. Ob njej se nahaja tudi  prekrasen Kirjurinluoto park. Ostale znamenitosti mesta vključujejo plažo Yyteri z njenimi spreminjajočimi se peščenimi sipinami, ki so le malo iz mestnega centra. Poleti teh šest kilometrov plaže privablja tako domačine kakor turiste.

Blizu Yyteri se nahaja področje Reposaari, s svojimi nostalgičnimi lesenimi hiškami. To je bilo eno ključnih pristanišč finske v dneh, ko so veličastne jadrnice še plule po morjih sedemnajstega, osemnajstega in devetnajstega stoletja. Čeprav teh ladji ni več, je Reposaari še vedno pomembno pristanišče za zunanjo trgovino. Prav tako je to mesto, kjer so pred kratkim obnovili sistem rovov in izkopov is časa druge svetovne vojne.

Kava in glasba

Ulice centra Porija so domovanje mnogim kavarnam. Ob robu trga je pekarna Sarpi, ki ponuja svoje posebne kolačke iz jagodičevja morske krhlike, ki so posebnost  Porija, ki raste le ob obali. Pekarna Sarpi ostaja zvesta stari tradiciji, tako da tudi njihovo osebje uporablja tradicionalne kapice in predpasnike.

Poleti terase kavarne Jazz predstavljajo odličen kraj, kjer lahko ujamete zadnje sončne žarke dneva. Hkrati pa je kavarna Jazz tudi med ključnimi prizorišči dogodka Jazz festival.

Restavracija Kirjakauppa (‘knjigarna’), v ulici Antinkatu ima zelo sproščeno vzdušje, je prelepo opremljena in – večino dni v tednu – gosti živo glasbo. Drug dober kraj za nastope v živo je Monttu (oziroma Brlog). To je majhen a legendaren klub, ki je zelo poznan med različnimi glasbenimi skupinami. Ostala prizorišča za živo glasbo so še Vaakuna in Amarillo. Občasno se priredijo tudi koncerti v dvorani Valimo Hall. Kulttuurikulma (‘kulturni kotiček’), le malo naprej od trga, gosti mnoge in raznolike kulturne dogodke, vključno z glasbenimi in kulturnimi nastopi.

Prav tako pa muzej umetnosti Pori, ki se nahaja ob reki le malo stran od mestne hiše, vedno ponuja zanimivosti obiskovalcem. Osrednja znamenitost muzeja je nekdanja zasebna zbirka, ki je sedaj postala del stalne muzejske, in jo dopolnjujejo tudi s sezonskimi razstavami. Jeseni pa mesto Pori gosti tudi mednarodni festival lutkarstva, ki pa ni namenjen zgolj otrokom, temveč so lutkarske prireditve namenjene in razdeljene za gledalce vseh starosti.

Hostel River – dom stran od doma

Le 10 minut proč od trga in zgolj par sto metrov stran od reke, stoji rumena lesena stavba, ki vam bo zaželela dobrodošlico - Hostel River. Prenovljena in stilsko okrašena sprejemnica podaja vzdušje celotnemu hostlu: stilsko okrašena in zgodovinsko primerno urejena stavba je bila postavljena leta 1930.

 
Notranjost hostla je dodatno opremljena v stilu 1950ih – v nordijskem stilu. Med leti 1950 in 1970 je stavba bila velik pisarniški kompleks – ki se ga po manjših posebnosih še vedno da videti ter se preko tega zagotavlja tudi stil tega obdobja.

Hostel River je v lasti Sirkka-Liisa Peni, ki je hostel odprla pred dvema letoma. Toda kako se je odločila, da bo odprla hostel? Vedela je, da bo imela na razpolago stavbo, ki je sedaj Hostel River, ki ji je omogočila poslovno priložnost. ‘Prav tedaj se je moj sin vrnil z InterRail potovanja ter pripovedoval zgodbe o hostlih vzhodne Evrope ter dobrih lokacijah, na katerih se nahajajo po ugodnih cenah. Vedno bolj me je pritegnila zamisel, da bi tudi sama pričela s poslom turističnih namestitev,’ nam je povedala Sirkka-Liisa, o začetkih Hostela River.

Nadalje je še povedala: ‘Seveda pa sem se poprej hotela seznaniti s samimi hostli in izvedeti, ali si res želim vstopiti v ta posel, zato sem se odpravila v osrednjo Evropo in bivala po različnih hotelih ter si po poti nabirala zamisli.’

Sedaj je vse svoje zamisli združila v udoben in prijeten hostel, kjer lahko mnogi popotniki dalj časa nočijo, kot so morda prvotno načrtovali. Ko obiščete Finsko, si zagotovo morate ogledati tudi Pori in obiskati Hostel River.

Kako priti v Pori?

  • Z vlakom – iz Helsinkijev preko Tampere, potrebujete okoli 3 ure. Iz Tampere pa le uro in pol www.vr.fi  
  • Z avtobusom – iz Helsinkijev 4 ure in iz Tampere 2 uri, prav tako tudi iz Turku. www.matkahuolto.fiwww.onnibus.fi

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava