Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Plavanje z delfini

Ko mi je prijatelj svetoval, da med potovanjem po Kaikouri greva plavati z delfini, sem se nad idejo kar zgrozila. Kakor da ti fant kupuje plišaste medvedke  luna parku, se mi je tudi plvanje z delfini zdelo vse preveč osladno. Pa sem vseeno tvegala svoj ugled in sedaj priznam, da je to bila ena najbolj čudežnih izkušen mojega življenja, ter sem zelo hvaležna prijatelj, da me je to prepričal. 

Vsebina

Vasica Kaikoura se nahaja na vzhodni obali Južnega otoka in ime pomeni ribji obrok. Ta majhna vasica, katere obale so posute z naplavljeno morsko travo in za katero se kažejo gore v daljavi in je polna poslikav s stenskimi motivi, diha kakor vas iz pravljice, kjer že skoraj pričakujete, da vas obišče morska deklica. 
 
Nastanila sva se v youth hostlu YHA Kaikoura Maui, ki je izven glavnega centra in se nahaja na nasprotni strani morja. Je ljubek majhen youth hostel, kjer se lahko lepo sprostite in ugodno zamenjate valute. 

Plavanje z delfini so nam pomagali organizirati prav uslužbenci v youth hostlu. Drugo jutro je bilo prekrito z oblaki, da sem okarala prijatelja, ker me je nagovoril na razmetavanje denarja. No, po malem se tudi upala, da bodo preklicali odpravo, a ko smo prispeli do centra srečanja, se to ni zgodilo. In navkljub vremenu, ki je grozilo z resno morsko boleznijo, je vrsta turistov pridno čakala in kupovala tablete proti slabosti.

Še prekmalu so mi nataknili opremo v kateri sem se bolj počutila kot lik iz risanke, kakor pa mladenka na dopustu in nato so nas peljali v prostor, kjer smo gledali poučni film o stiku z delfini:
 
Prvo pravilo: Nikakršnega dotikanja!
Drugo pravilo: Če želite pritegniti pozornost delfinov, jih glejte v oči in se začnite vrteti in pri tem spuščati glasne in cvileče krike. 
 
Saj me že kar vidite, kako komaj čakam, da bi mi usoda naklonila trenutek, da kaj takega poskusim v živo.
 
Sivi oblaki so se zgostili in na morju nas je premetavalo gor in dol, a na srečo sem o pogledu na albatrosa mogla zadržati hrano v sebi. 
 
Ko smo dosegli pravo točko, pa sem le začutila vzburjenje, ko se je mnogo črnih pack pojavilo pod vodo tik ob nas. Dali so nam pene, na katerih smo lebdeli v vodi in ob zvoku sirene smo se spustili v vodo v sedečem položaju. Drug zvok sirene nam bo sporočil, da je čas da se vrnemo.
 
V trenutku so se pred nami znašli številni delfini in v upanju da  katerega priklicala sem začela spuščati zvok, ki je bolj spominjal na opico, ki jo nekdo pretepa. Med tem sem seveda hotela delfinom pogledati v oči. Všeč jim je bilo, kar me je vzradostilo. Kmalu sta mi dva mladička risala obroče v vodi, ko sta plavala v krogu okoli mene in ko sta odšla, so v trenutku prišli novi.
 
Po pol skoraj da orgazmične ure sem spoznala, da moje glasilke več ne bodo prenesle tega napora in da mi od vrtenja v vodi že postaja slabo. Vrnila sem se na krov, kjer so imeli veliko zalogo veder za primere bruhanja, a sem kljub vsemu uspela zadržat svoj obrok v sebi med kratko potjo nazaj.
 
Bila sem povsem prevzeta s to izkušnjo in celo sonce se je še pojavilo na tisti dan, toda tudi če bi deževalo, je to vsekakor izkušnja, ki je ne smete zamuditi. Tako da, ko boste spet kaj v Kaikouri, si nadenite plavutke in se namočite v vodo z delfini.

Za več informacij o rezervacijah in plavanju z delfini, ter cenikih si oglejte stran:www.dolphin.co.nz/kaikoura

 

Sue Fairclough

 

Informacije o  youth hostlu

V YHA Kaikoura Maui lahko vdihnete južno pacifiški ocean in si ogledujete gorovja, skozi vedno spreminjajoče okno restavracije, ali pa se sprostite na podeželskem delu. V hotelu si lahko tudi izposojate filme ali igre, ter posedate po avli, ki je ločena od kuhinje.

Prav tako pa je cel kup aktivnosti, ki jih lahko počnete v Kaikouri, tako na morju, kot na kopnem. Lahko greste gledati kite, plavate z delfini, snorkljate, greste na vožnjo s kajakom, ali pa na ribolov. Lahko si ogledate tudi maorsko kulturo, greste na pohode s konji, gorsko kolesarjenje, ali pa spoznavate lokalno umetnost in obrt. Lahko pa se celo učite pilotirati letalo, ali pa si ponoči ogledate čudeže južnega neba.

Rezervirate lahko na www.yha.co.nz ali s klicem na 0800 278 299.

Sorodni članki

Prijava