Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Prazniki v Brežicah

Vsebina

Mestna hiša ima novo funkcijo

Vsako mesto je zaznamovano s svojo zgodovino, ki se odraža v slehernem kamnu določene kulturne zgradbe in skozi čas odmeva v njenih prostorih. Nežno srednjeveško mesto Brežice je najbolj prepoznavno po znamenitem rožnato obarvanem vodovodnem stolpu, ki ga je mogoče opaziti že iz daljave, a je hkrati le delček arhitekturne dediščine, ki opredeljuje to mesto. Sredi mestnega jedra se nahaja mestna hiša, ali drugače Rotovž, iz leta 1796, ki je stavba mestne oblasti in mestne odločnosti. Njena posebnost je okrogel balkon s preprostim portalom in trebušasto baročno ograjo. Na vrhu je naslikana sončna ura, na nastavku strehe pa stojijo štiri baročne vaze z agavami, na vrhu čela je tudi okrasna konica. V 19. stoletju je ta poznobaročna hiša nudila zatočišče raznim najemnikom z družinami, uradnikom in njihovim slugam, deklam, kuharjem ter drugim osebjem, ki so prispevali k oskrbi mesta in ustvarjanju njegove zgodovine. Kar 50 let je svoje prostore mestna hiša nudila glasbeni šoli, ki pa se je nato preselila v sodobnejše prostore.

 
V tem čarobnem in veselem mesecu decembru, ko leto 2012 odšteva svoje zadnje dni, se v Brežicah napoveduje dolgo pričakovano odprtje vinoteke in prodajalne lokalnih izdelkov, ki bo domovala ravno v  obnovljeni mestni hiši, kjer se nahaja tudi turistično informacijska točka. Tako bodo v tej kulturni zgradbi sredi Brežic turisti in drugi obiskovalci imeli možnost pridobiti različne informacije ter napotke glede Brežic in okolice, ob enem pa tudi kupiti različne izdelke lokalnih izdelovalcev ter poskusiti in kupiti žlahtno kapljico okoliških vinarjev. Organizirani bodo tudi posebni paketi za skupine, ki bodo vsebovali ogled mesta Brežice in obisk v mestni hiši, kjer bomo pripravili nepozabno degustacijo vin in ostalih izdelkov.
 

Pred božičem se načrtuje tudi novoletni sejem, ki se bo odvijal v istem času, 21. decembra, kot odprtje omenjene prodajalne in vinoteke v mestni hiši.  Če načrtujete izlet ali krajši oddih, se lahko odpravite v naše prekrasne kraje, se sprehodite po sejmu ter si ogledate mestno hišo s prodajalno, kjer boste sigurno našli nekaj zase ali pa darilo za ljubljeno osebo.  Le pet minut hoje od omenjenega sejma pa se nahaja tudi Mc hostel Brežice, kjer lahko prenočite po izredno ugodnih cenah, na skupine pa nudimo še posebne popuste. Naj vas božične Brežice očarajo.

Več slik Hostla Brežice najdete na naši Facebook strani.

Helena Tomše

Sorodni članki

Prijava