Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

V tujino ali ne? To sploh ni vprašanje!

Spoznavati kulturno raznolikost in zanimive ljudi, poskušati kulinarične dobrote, seznanjati se z ostanki preteklih ljudstev, sklepati nova prijateljstva in nabirati delovne izkušnje, se zabavati … Spisek razlogov, da se odločimo za pot iz domačega kraja, se kar ne konča.

Vsebina

Počitnice? Gremo na pot!

Konec guljenja šolskih klopi, 24 ur na dan brez pravih obveznosti… To je čas, ki ga je treba izkoristiti za pogled na drug konec sveta, samo malo preko meje ali zgolj v sosednji kraj. Sama ne morem reči, da obžalujem počitniške dni, preživete doma, saj sem kar nekaj potovala. A če bi čas lahko zavrtela nazaj, bi v tujini preživela še kak dan več. Z leti res pride večja svoboda, a s tem tudi večja odgovornost in kronično pomanjkanje časa. Ne bodite tisti, ki se bo v naslanjaču v 91tem letu tolkel po glavi, da ni videl sveta. Izkoristite bonuse mladosti in izkusite svet.

Vključi se v projekt in »globetrotaj«

Ni finančnih sredstev, a želiš potovati? Ubiti dve muhi naenkrat in se vključiti v program, ki nudi neformalno izobraževanje. Danes je tovrstnih programov na pretek, zgolj priključiti se jim moraš. V Evropski uniji je eden večjih tovrstnih programov Mladi v akciji. Je kot »finančna injekcija« projektom neformalnega učenja in mobilnosti mladih, katerih se lahko udeležiš tudi ti. Lahko pa se zabavaš, potuješ in narediš nekaj dobrega še za svojo karmo – postaneš prostovoljec. To omogoča Evropska prostovoljna služba, Zavod Voluntariat, množica drugih programov in organizacij ter seveda tudi Popotniško združenje Slovenije.

Študiraj v tujini

Novi profesorji, drugačna stališča, nova poznanstva, tuj jezik ter obilica zabave najbolje opiše vsem dobro poznan program za visokošolske izmenjave Erasmus. Je del Vseživljenjskega programa za učenje kot so tudi program Comenius (za šole), Leonardo da Vinci (za poklicno izobraževanje in usposabljanje) ter Grundtvig (za odrasle). Evropska komisija podpira izobraževanje v tujini za prav vse generacije. Torej, nikoli ni prehitro ali prepozno za zabavno učenje v tujini.

Morje mednarodnih društev

AEGEE, AISEC, DŠMM, IAESTE… Zagotovo v času šolanja zaslediš takšno ali drugačno kratico mednarodnega društva, ki študentom omogočajo tečaje, tekmovanja, poletne šole, prakso in množico drugih aktivnosti v tujini. Ne ignoriraj njihovih povabil, pridruži se društvu ali klubu, ki najbolje zastopa tvoja interese. Največji bonus, poleg zabave, neformalnega učenja in potovanj je, vsaj zame, sklepanje novih prijateljstev. Zanimivi ljudje lahko z drugačnimi pogledi na svet tvoje življenje obogatijo. Verjemi, ne bo ti žal.

Kaj je, poleg vsega že naštetega, dodana vrednost potovanj?

Samostojnost

Izkušnje so me naučile, da ni bistveno, kam potuješ. Seveda je toliko sanjskih potovanj, kolikor je krajev na obličju zemlje, a najpomembnejše so prav izkušnje, do katerih se dokoplješ v tujem okolju. Ko prvič odletiš iz domačega gnezda, se pred teboj odpre svet, katerega delovanje takrat v bistvu začneš spoznavat. Mama v nedeljo ne postreže goveje juhe, ata ne plača položnic, ugotoviš, kako deluje birokracija in koliko dragocenega časa zahteva. To so majhna, a pomembna spoznanja za vsakdanje življenje.

Spoznati samega sebe

Neprecenljiva pa so gotovo spoznanja o samem sebi. Ugotoviš, da se določene meje, ki jih imaš zapisane v mislih, hitro podrejo. Rada podam primer, ko sem v Indiji ustavila v templju podgan. Prvotni gnus in strah sta se po določenem času razblinila, sedla sem na umazane stopnice in opazovala brezskrbno življenje glodavcev, ki so se potikali okoli mojih nog. Mogoče je primer res banalen, a je bil zame velik mejnik, saj sem dojela, da nam tuja, neznana področja povzročajo nepotrebne težave, ki so premagljive. Takšne in drugačne nenavadne, včasih nevarne izkušnje, te vedno navdajo z občutkom moči, da vsakdanje težave vendarle niso tako velike kot se zdi in jih lažje prebrodiš.

Za konec…

Po vsaki vrnitvi v toplino objema domačega ognjišča, pa naj bo to po kratkem izobraževalnem programu, daljšem potovanju, študiju ali praksi v tujini, se zavemo, koliko nam dom resnično pomeni. Četudi posnameš tisoč fotografij, so slike v glavi tisti, ki za vedno ostanejo zapisane nekje globoko v spominu. In teh spominov, izkušenj ter novih spoznanj ti ne more vzeti prav nihče. Gledano tako, so potovanja najboljša naložba za življenje.

Sorodni članki

Prijava