Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Študijska tura po Čeških Youth Hostlih – 2. del

Česky Krumlov

Južno boemska Češka kar kliče po obisku začaranega starega mestnega jedra Česky Krumlov, ki se nahaja na bregovih reke Vltava in obrobju narodnega parka Šumava. Vsebuje več kot 300 zgodovinskih stavb, ki so pod Unescovo zaščito. Grad Český Krumlov se s svojo arhitekturo in kulturno tradicijo uvršča med najpomembnejše zgodovinske znamenitosti v osrednjem evropskem prostoru. Razvoj gradnje gradu od 14. do 19. stoletja je dobro ohranjen v izvirni tlorisni postavitvi in arhitekturni podrobnosti. Od leta 1992 je celoten kompleks vključen na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine. Mogočen kompleks gradu je postavljen na kamnitem polotoku, ki ga je izklesala reka Vltava z južne strani in potok Polečnice iz severne strani. Grad kaže podobe renesanse in baroka meščanske arhitekture mesta. Mesto, skupaj z veličastno cerkvijo Sv. Vitus in kompleks gradu ustvarja edinstveno značilnost celotne regije. Kot dragocen biser, mesto leži v dolini, obdano z gozdom na severu in valovitih obronkih parka Šumava na jugu in zahodu. Področje gradu je eno izmed največjih v srednji Evropi. To je kompleks stavb in 40 palač.

Vsebina
Travellers ali po domače popotniški Hostel se nahaja v samem središču mesteca v dveh stavbah iz 13. stoletja. Ponujajo 102 skupnih postelj, od tega 8 postelj v zasebnih sobah in zasebni apartma s prekrasnim pogledom na Krumlov gradu. Na voljo je tudi zelo priljubljen bar z občasno živo glasbo in restavracijo z mednarodno kuhinjo. Nudijo pralnico, knjižnico in obvezno gostovo samostojno preoblačenje posteljnine. Ko prestopiš prag, si začaran in na sanjski terasasti strehici lahko uživaš ure in ure s pravljičnim pogledom na gradič. Po zadnjih iskanjih je povpraševanje po prosti postelji do začetka marca prihodnjega leta popolnoma zasedeno, kar zagotovo veliko pove o zasedenosti in zmogljivosti tega mesta.

Židovska četrt in bazilika v Třebíču

Judovska četrt Třebíč je izjemen dokaz kulturnih tradicij, povezanih z judovsko diasporo v srednji Evropi, staro judovsko pokopališče in bazilika v Třebíču pa pričajo kot opomniki o soobstoju in sožitju vrednosti med dvema različnima verstvoma nekdanje židovske in krščanske kulture od srednjega veka do 20. stoletja. Židovska četrt nosi izjemno pričo o različnih vidikih življenja te skupnosti. Bazilika Sv. Prokopij zgrajena kot del benediktinskega samostana v začetku 13. stoletja, je izjemen primer vpliva zahodne evropske stavbne dediščine v tej regiji. Benediktinski samostan je bil ustanovljen na strateškem položaju na križišču reke Jihlava v letu 1101. Njegov obstoj je spodbudilo vzpostavitev trga, na katerem so med njimi trgovali tudi Judje. To je bil začetek strukturnega razvoja samostana skupaj s "Podklasteri" (Lit. pod samostanom) v njegovi neposredni bližini, in mesto Třebíč na drugi strani reke. Tukaj je tretji največji mestni trg v celi Češki.

Hostel v Trebiču se nahaja v strogem središču judovske četrti ob reki Jihlava. Mesto ima približno za Novo Gorico prebivalcev pri nas. Nudijo široko paleto sob, od samskih do skupinskih sob. Imajo 9 sob z lastno kopalnico in 4 skupinske sobe s souporabo. Zajtrk je vedno vključen v ceno. Skromno mnenje turističnega opazovalca, ta hostel ima dušo, diha z duhom časa in prostorom samim, res je naraven in preprost. Včasih pač ne rabimo dosti, da ambient sploh spreminjamo, saj je nostalgija po naravnem skrita v neobdelanem lesu. Pridih brezčasnosti ti pričarajo tlakovane ulice.

České Budějovice

Staro mestno jedro ohranja zanimivo arhitekturo gotike, renesanse, baroka in obdobje 19. stoletja. To so zgradbe okoli velikega mestnega trga, staro mestno hišo s freskami in bronastimi, mestni stolp "Černá Vez". Najbolj dragocena zgodovinska stavba je dominikanski samostan z gotsko cerkvijo Device Marije na osrednjem trgu. Rokodelski sejem domače umetnostne obrti in domače hrane daje obmejnemu mestecu še poseben čar, ki te popelje nazaj v otroška leta preprostih iger in brezskrbnih dni.

Hostel Cuba Bar se nahaja v zgodovinski stavbi v središču mesta České Budějovice, 5 min hoje od glavnega trga. Nudijo vam 10 zelo modernih pograd/nadstropnih postelj in 3 dodatne. V pritličju je na voljo kubanski coctail bar, ki obenem deluje tudi kot recepcija ob istem času. Imajo popolnoma opremljeno kuhinjo z brezplačno uporabo kave, čaja, sladkorja, soli, popra in olja, kar je dodatna zvezdica v ponudbi. V kopalnici je za uporabo sušilec za lase. Postelje so postlane s posteljnino in brisačami za goste, kar je tudi prednost pred velikimi hostli. Brezžični internet je brezplačen. V poletnem času je zunaj vrt. Imajo možnost sefa v baru. Javno brezplačno parkiranje pred hostlom. Avtobusna in železniška postaja sta oddaljeni 700 m stran. V bližini hostla pa je pekarna, izposoja DVD, trafika, restavracije, diskoteka, trgovine in sam strogi center mesta.
 
Povsod na Češkem je še vedno dovoljeno kaditi v zaprtih prostorih, kar je zagotovo velik minus v turizmu iz vidika čistega zraka.
 
Urška Počervina

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava