Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Učne poti v bližini hostla Brežice

Vsebina

Hostel Brežice se nahaja na območju, bogatim ne le s kulturno dediščino, ampak tudi pestro naravno lepoto, ki obiskovalcem nudi možnost novih spoznanj in razširjena znanja o ekosistemih našega okoliša. Gostje, ki se odločijo za nastanitev v Brežicah, se lahko tako odpravijo na poučno dogodivščino spoznavanja sveta različnih ekosistemov, predvsem rastlinske in živalske raznolikosti, ki jo nudijo štiri poučne poti. Te poti so odlična ekskurzija za organizirane skupine iz šol ali različnih društev. 

 
Vodna učna pot Gabernice je čudovita pot, kjer obiskovalec spozna različne ekosisteme po vsej dolžini vodotoka. Na tej majhni površini se nahaja ogromno naravnih in tudi kulturnih znamenitosti, kot so vodni izvir, mlin na vodi, gozdni potok, ribnik, ravninski studenec in še mnogo drugih stvari vrednih ogleda. Celotna pot traja 5 ur ter se razteza na približno 17 km. Ob poti so postavljene tudi informativne table, ki dodatno poučijo obiskovalca o celotnem območju.

Šolska pot Cerklje ob Krki je primerna za otroke kot tudi odrasle, željne znanja in ljubitelje narave. To območje zraven naravnih in pokrajinskih značilnosti obiskovalce seznani tudi z zgodovinskimi znamenitostmi. Celoten ogled lahko traja od 4 do 5 ur ter se razteza na 5,5 km območja. Pot je opremljena s tablami za boljšo seznanitev z značilnostmi kraja.  Obiskovalec si lahko ogleda meteorološko opazovalnico, zidanice, mostove, hrame, kraške pojave, ter se celo, če je primeren letni čas, okopa v Klunovih toplicah v Bušeči vasi, kamor je zahajal tudi naš največji pesnik France Prešeren.

 
Naslednja poučna pot vredna obiska in raziskovanja, je polkrožna gozdna pot v Pišecah, kjer obiskovalci spoznajo naravno vegetacijo ter ene najpogostejših parkovnih vrst. Pot ponese tudi do domačije Maksa Pleteršnika, enega večjih slovenskih jezikoslovcev, kjer se nahaja urejena zbirka predmetov in rokopisov iz njegovega življenja. Na tej 4,5 km dolgi poti si lahko obiskovalec ogleda tudi votlino Duplo, Pišeški grad in mamutovo drevo, sam ogled pa traja približno 3 ure.

V bližini Brežic, natančneje v Kapelah, pa se nahaja eno najpomembnejših mokrišč Jovsi, kjer je urejena  tako imenovana Koščeva pot. Omenjeno območje zamočvirjenih travnikov nudi zatočišče številnim redkim in ogroženim živalim ter rastlinam. Ta 5 km dolga pot nudi pogled na cerkev, vinograde, ornitološko opazovalnico ter možnost ogleda edinega potrjenega gnezdišča kosca v Panonski Sloveniji. V informacijski sobi, ki je pravzaprav medijska učilnica, pa obiskovalec spozna okoliško naravo skozi naravoslovni film, panoje ter druge animacije.

 
Naše Posavje je resnično raznolik kraj, poln znamenitosti, ki nas opominjajo na naše prednike in zgodovino, na drugi strani pa je obdano s prečudovito naravo, ki je zelen dom ne samo rastlinam in živalim, ampak tudi nam. Oglejte si te poučne poti in spoznajte naravne in kulturne značilnosti panonske pokrajine.

Več slik Hostla Brežice najdete na naši Facebook strani.

Helena Tomše

Sorodni članki

Prijava