Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Iz Rusije z ljubeznijo – 1. del

Naslov potopisa sem si izposodil od agenta 007 Jamesa Bonda iz istoimenskega filma, ki je bil posnet v sedemdesetih letih v času hladne vojne. Takrat je bilo v največji deželi na svetu, Sovjetski zvezi, kar dosti stvari drugačnih, kot danes, a zgodovina je pustila neizbrisen pečat; tako sovjetska, kot tista iz obdobja carske Rusije.

Vsebina
Za obresti celotno Rusijo bi najbrž potrebovali leta, zato se je pri obisku daleč največje države na svetu dobro odločiti kateri košček želimo videti v omejenem času.
 
No, sam sem se odločil za prestolnico Moskvo, Sank Peterburg (nekdanji Petrograd in kasneje Leningrad) ter mesta na »Zlatem obroču« nad Moskvo.
 
Sankt Peterburg je komaj 300 let staro mesto, čeprav se zdi, da ima tisočletno zgodovino. Sankt Peterburg je prestolnica Leningrajske regije. Da, prav sem napisal. V devetdesetih so namreč izvedli dva referenduma; enega o preimenovanju mesta (v katerem so sodelovali le prebivalci Leningrada) in drugega o preimenovanju regije, kjer so sodelovali vsi prebivalci Leningrajske regije. Tako so meščani odločili, da se mesto preimenuje v nekdanje ime, medtem, ko je večina prebivalcev regije odločila, da ime regije ostane Leningrajska regija.
 
Ob pristanku na letališču Pulkovo, ki še nosi patino sedemdesetih let prejšnjega stoletja, se lahko do Youth Hostla All world odpravimo kar z javnim prevozom, saj se hostel nahaja neposredno na liniji »maršrutke«, kot jo imenujejo v Rusiji  oziroma mini avtobusa, katerega cena ni vredna omembe. In raziskovanje mesta se začne. Že prvi vtis pokaže, da gre za ponosno, čisto, urejeno in bogato mesto.
 
Petropavlovska trdnjava na otočku z obzidjem in pogledom na Erimitaž oziroma zimski dvorec, ki se s svojo zbirko umetnin lahko primerja edino s pariškim Luvrom, je prav gotovo ena od točk, ki jih ne gre zamuditi. Samo za ogled otočka in zbirk je potrebno nekaj ur. Če pa k temu dodamo še ogled vojaške tehnike, muzej politične zgodovine Rusije, znamenito ladjo Aurora iz Oktobrske revolucije, ki se je zgodila Novembra 1917 in seveda Ermitaž, pa en dan najbrž ne bo zadoščal.
 
Čeprav ima Sankt Peterburg izjemno dobro urejen sistem podzemne železnice, vožnja pa stane manj kot evro, lahko iz hostla All world vse opisano dosežemo brez uporabe prevoza, saj se nahaja le nekaj minut stran od Nevskega prospekta oziroma največje avenije v mestu.
 
Seveda pa so v neposredni bližini tudi znamenitosti, za katere je potreben prevoz in zopet se srečamo z »maršrutkami«, ki povezujejo tako Puškin (carsko vas, kjer se nahaja palača Katarine I, žene Petra velikega) in Peterhof, ki je predvsem zanimiv po svojih vodometih in parkih in je dosegljiv tudi po vodi in sicer s hidro gliserjem v zgolj 30 minutah iz centra mesta.
 
Prav posebna znamenitost mesta na vodi – Sankt Peterburga – pa so dvižni mostovi, ko v zgodnjih jutranjih urah odprejo pot velikim ladjam, a hkrati prekinejo cestne povezave med obema bregovoma reke Neve. Vožnja pod osvetljenimi mostovi z ladjo je tako prav posebno doživetje.
 
Čeprav je v samem Sankt Peterburgu še toliko stvari, da tudi mesec ne bi zadoščal, si lahko največje znamenitosti ogledamo tudi v manj kot tednu dni.
 
Če ostane še kak dan, pa se je vredno odpraviti do jezera Ladoga, ki je predstavljalo edino povezavo z ostalo Sovjetsko zvezo v času nemškega obleganja mesta v drugi svetovni vojni. Po jezeru, ki je veliko kot pol Slovenije so poleti z ladjami, pozimi pa s kamioni in celo vlaki po zamrznjenem jezeru oskrbovali Leningrad, ki ni nikoli klonil pred nemško vojsko.
 
Bližina finske meje in njene prestolnice Helsinki se zdi ob kvalitetnih železniških povezavah še toliko bližja, saj sta mesti oddaljeni le 370 kilometrov ali dve in pol uri vožnje s hitrim vlakom »Allegro«. Še bližje pa je nekdaj finsko mesto Viborg, ki je lahko lep enodnevni izlet iz Sankt Peterburga.
 
Viborg se ponaša z izjemno lepim naravnim parkom in urejenim mestnim jedrom, ki se prav zaradi zgodovine precej razlikuje od Sankt Peterburga. Če si v mestu ogledamo znamenit park, pa trdnjavo in se sprehodimo po mestnih ulicah, smo lahko za en dan na prijeten način presekali dojemanje in spoznavanje Sankt Peterburga.
 
Sankt Peterburg je mesto, ki je privlačno v vseh letnih časih, obisk mesta pa je posebej čaroben  v času polarnega dneva oziroma belih noči, ko sonce ne zaide; maja in junija.
 
Tudi za tiste, ki jih občutek draginje odvrača od Rusije, se prav v Youth Hostlu All world in v še nekaterih Youth Hostlih v mreži Russian Youth Hostel Association da prespati že za dobrih 10 evrov v več posteljni sobi ali pa v dvoposteljni sobi za okrog 40 evrov (za obe osebi).
 
Več v naslednji številki Globetrotterja.

Sorodni članki

Prijava