Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Športno adrenalinske dogodivščine v Zasavju

Vsebina

Zasavje je najmanjša regija v središču Slovenije, za katero je značilen hribovit svet ter reka Sava, ki teče mimo vse tri kraje – Zagorje, Trbovlje in Hrastnik. Ti kraji so znani po svoji rudarski dediščini, ki ponujajo mnoge zanimive oglede kot so rudarski muzej, pohod po etnološki poti, Zasavski muzej in pa pohod po dnevnem kopu. Sprehodite pa se lahko tudi po rudniku pod Trbovljami in Hrastniku, kjer doživite popolno temo premogovnika ter srečata škrata Perkmandeljca. Merico adrenalina pa si lahko naberete še z raftingom po reki Savi od Zagorja do Hrastnika, plezanjem po naravnih stenah, jahanje konj, skok s padalom z znanih zasavskih hribov in pa airsoft – taktične igre v gozdovih.

Ogled aktivnega rudarjenja
Ogled aktivnega rudarjenja rjavega premoga poteka v jami Ojstro v Hrastniku. Najprej si obiskovalci oblečejo rudarska oblačila (čelada, svetilka, samoreševalec in površnik), nato pa ogledajo lamparno in vašhavo. Po vhodu v jamo si obiskovalci ogledajo rudarska dela na odkopu premoga, ne manjka pa niti malica. Ko so trebuščki polni, odidemo na ogled Sv. Barbare in pa ogled filma o 200 letnici rudarjenja. Del rudnika prehodimo peš, del poti pa se popeljemo v jamskih vozičkih ter visečo diesel lokomotivo.

Perkmandeljčev pohod skozi rudnik
Perkmandeljčev pohod se začne z ogledom vašhave in lamparne, kjer si oblečete rudarsko opremo. Pri separaciji Trbovlje vstopimo v Savski rov ter odidemo do kompresorske postaje. Med potjo srečamo škrata Perkmandeljca, ki nam dela družbo pri malici. Del poti prehodimo, drugi del pa se peljemo v jamskih vozičkih in videčo diesel lokomotivo. Na koncu pa nas čaka še ogled Sv. Barbare, ki je zaščitnica rudarjev in pa film o 200 letnici rudarjenja.

 
Rafting po Savi:
Rafting po Savi – od Zagorja do Hrastnika – ponuja mnogo dogodivščin, za katere marsikdo ne ve, da obstajajo prav tu, v Zasavju. V Zagorju, kjer nas počakajo savski gusarji, se usedemo v raft in se spustimo po mirni Savi. Kmalu nas zanese čez divje brzice pri Prusniku, kjer je bila pred davnimi časi najvažnejša brodarska postaja. Le kanček pred trboveljskim mostom ter železniško postajo lahko že od daleč zagledamo velikanski elektrarniški dimnik, ki je s 360 metri višine še vedno eden največjih na svetu. Pri elektrarni in njenih umetnih brzicah nas znova čakata pršenje vodnih kapljic in divji spust. Da se malce spočijemo, pa se ustavimo na eni izmed savskih plaž, kjer lahko v tišini opazujemo na tisoče ribic ali pa brez zadržka skačemo v vodo. Preden prispemo v Hrastnik, pa si med potjo ogledamo ostanke gradenj brodarjev.
 

Airsoft
Preizkusi se v pravi vojaški akciji v zasavskih gozdovih in se poteguj za zmago svoje vojaške ekipe. Izzivi so prilagojeni obema spoloma ter vsem starosti in fizični zmogljivosti. Možen tudi nočni scenarij s postavitvijo šotorov.

 
Jahanje konj
V tako hribovitem in razgibanem Zasavju smo našli največjo ravnino, kjer lahko brezskrbno jahate enega izmed konj in sicer v maneži, izkušene pa popeljemo tudi na prosto jahanje. V mirni okolici ne daleč stran od mestnega vrveža lahko tako uživate v družbi konj ali pa se le sproščate v naravi.
 

Skok s padalom z Mrzlice
Doživite Zasavje s ptičje perspektive in v tandemu skočite z jadralnim padalom iz znanih zasavskih hribov. Polete v tandemu vodijo izkušeni inštruktorji, ki poskrbijo, da ti trenutki ostanejo v spominu.


 
Plezanje po naravni steni
V Zasavju je na voljo mnogo naravnih plezališč, primernih za izkušene in malo manj izkušene plezalce. Z inštruktorjem se podajte na vrh naravnih sten in občuduj zasavsko hribovje!

Youth Hostel Trbovlje
Za zbiranje moči za vaše nove adrenalinske izzive pa preživite noč v hostlu Trbovlje, ki razpolaga z dvoposteljnim sobam, apartmaji, ter dormitorijem, za doplačilo pa vam postrežemo s slastnim zajtrkom. Zvečer pa lahko uživate v kavarni Mladinskega centra, kjer vam postrežejo pijačo po vaših željah ali pa vam predamo zemljevid, s katerim lahko sami raziskujete kraj Trbovlje s kolesom ali pa kar peš. Mladinski center in hotel Trbovlje je bil zgrajen leta 2011 v samem centru mesta, kjer v neposredni bližini lahko obiščete mnogo zanimivih točk. Po vašem okusu in željah pa vam za čimboljše doživetje naše regije ali kraja naredimo dvo ali večdnevni paket.

Za več informacij smo dosegljivi na tel. 03 56 12 885 ali pa nam pišite na trbovlje@youth-hostel.si.
 

Sorodni članki

Prijava