Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Pikin festival

23. Pikin festival, največja otroška prireditev v Sloveniji, bo v času od 16. do 22. septembra v Velenje zopet privabil množico nagajivih Pik in gusarjev. Letošnji sedemdnevni festival bo v znamenju kulture, saj je Pikin festival največji otroški projekt Evropske prestolnice kulture 2012. Vsi že nestrpno pričakujemo množico razigranih pustolovščin, na katerih otroci lahko ustvarjajo v več kot 100 delavnicah, si ogledajo preko 50 gledaliških, plesnih in lutkovnih predstav, prisluhnejo številnim koncertom, raziskujejo hišice Pikinega mesta in umetniške četrti, občudujejo zanimive razstave, plujejo po jezeru z gusarskim kapitanom ter doživijo nešteto pikastih dogodivščin.

Vsebina

 

 
Obilica predfestivalskih dogodkov je neutrudno napovedovala, da bo letošnji 23. Pikin festival kulturni in doživljajski vrhunec za male in velike razigrance. Pika si je za ambasadorko izbrala špansko veleposlanico in pesnico Anunciado Fernández de Córdova, ki je z navdušenjem sprejela častno funkcijo. Glavna tema letošnjega festivala je namreč pikasta kultura, zato bo na glavnem festivalskem prizorišču ob Velenjskem jezeru zraslo veliko Pikino mesto s šestimi novimi umetniškimi četrtmi: likovno, muzejsko, knjižno, filmsko, gledališko in glasbeno-plesno četrtjo. Umetniško ustvarjanje najmlajših bodo v prijazno opremljenih hišicah s prikupnimi portali spodbujali strokovnjaki, prav tako pa bo preko 100 ustvajalnih delavnic s Pikinimi animatorji kreiralo raznovrstne izdelke na temo kulture. Na odrih bo živahno vse dni, še posebej na prvi, otvoritveni družinski dan, in zadnji Pikin dan festivala. Letos bo obiskovalcem na voljo tudi plovba z ladjico in gusarskim kapitanom po jezeru. Obiskovalci si bodo ogledali plavajoče vodno mesto, štiri lesene kupole na splavu, opremljene za samozadostno bivanje. V večernih urah se bodo razigranci lahko umirili ob poslušanju pravljice za lahko noč pod drevesnimi krošnjami. Seveda so na programu nepogrešljive tudi pustolovščine v naravi s taborniki in z indijanci, senzorična pot, pravljični gozd, plaža in počivalnice, presenečanja na travi, gasilsko in cvetličarsko tekmovanje, Pikina mini avantura, jadralna regata ter še mnogo drugega. Na različnih mestnih lokacijah pa bo na ogled štirinajst zanimivih razstav.
 


V središču Velenja lahko med festivalom obiščete tudi Pikin oder v Domu kulture Velenje, ki gosti gledališke uspešnice, na Aničinem odru Glasbene šole Velenje bodo na ogled glasbeno-plesne predstave, na Tomaževem odru pa domača produkcija. Vsako nedeljo v septembru v Kinu Velenje deluje tudi Pikin kino, kjer je za najmlajšo publiko izbranih 10 filmov, med njimi tudi predpremiera animirane komične pustolovščine Pogum. Do začetka festivala je za sodelovanje odprt tudi foto natečaj, organizatorji pa so prvič razpisali tudi skladateljski natečaj. Pika že vrsto let tudi pomaga z organizacijo dobrodelne akcije novo sonce in vabi vse k zbiranju plastičnih zamaškov.

Lani je Pikin festival obiskalo preko 100.000 radoživih nagajivcev: predšolskih in šolskih skupin, družin, strokovnih delavcev in drugih radovednežev. Veliko šol in vrtcev iz vse Slovenije bo tudi letos v sklopu šolskih aktivnosti obiskalo festival. Celotedenske norčave avanture imajo dva  vrhunca, v nedeljo, na otvoritveni družinski dan, in pa zadnji sobotni festivalski Pikin dan, ko Pika mestno oblast zopet preda županu.

Ne spreglejte 7 dnevne ponudbe: Pikasta pustolovščina

Priprave na Pikin prihod lahko spremljate na spletni strani www.festival-velenje.si/pikin-festival/ in socialnem omrežju facebook. Organizatorji Pikinega festivala so Festival Velenje, Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Velenje, projekt pa letos poteka v koprodukciji z Javnim zavodom Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava