Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

5 razlogov zakaj so olimpijske igre največji športni dogodek na svetu

Vsebina

“Všeč so mi bili Mr. Bean, James Bond, Paul McCartney in kraljica … na otvoritvi Olimpijade.”

Nikoli si nisem mislil, da bom te besede izgovoril v istem stavku, pa vendar se je na otvoritvi poletnih olimpijskih iger zgodilo prav to.

Zakaj mi je trditev tako všeč? Ker nazorno pokaže kaj vse lahko olimpijada ponudi.

Britanska kultura se je ponosno pokazala svetu na zaključku Olimpijade 2012 . Od komedije do legendarnih filmskih likov, pa vse do glasbe in kraljeve družine… vsi so prispevali svoj delež vzdušju iger.

 
Kot Američan, ki ima rad šport, sem bil navdušen nad atletskimi tekmovanji.  Ameriški atleti spadajo med najboljše na svetu. Vendar me je otvoritev olimpijade opomnila, kaj je srž teh iger ter zakaj je to največji športni dogodek na svetu.

Ljubitelji, športniki in slavne osebe so bili z ramo ob ramo na stadionu. Kulture so se srečale v miru in povezanosti. Sreča in veselje sta napolnila srca športnikov in navijačev. Ljudje z vsega sveta so se povezali na enem prizorišču, kjer barva kože, vera ali politično prepričanje niso imeli pomena.

Takšen bi moral biti svet vsak dan. To je lepota kulture in potovanja, ki povezujeta svet v njegovi najboljši podobi. Prav zato je olimpijada največji športni dogodek na svetu.

 
5 razlogov, zakaj je olimpijada največji svetovni športni dogodek sveta
 

Ni sanjska ekipa tista, zaradi katere je olimpijada največji dogodek! Čeprav na olimpijadi najboljši športniki sveta tekmujejo eden proti drugemu, nam olimpijske igre kljub vsemu pokažejo, zakaj so veliko več kot le srečanje in tekmovanje športnikov.

1. Kultura

Vsi smo drugačni. Ne verjamemo v iste stvari, nimamo enakih vlad in politik, živimo različno. Vendar lahko s potovanji spremenimo svet. Potovanja nas naučijo spoznavati in spoštovati drugačnost.

Ker ima mnogo športnikov obveze glede treninga in tekmovanj, ne morejo velikokrat prečkati meja. Od Albanije do Zimbabveja bodo športniki sveta prišli in se srečali na olimpijskih igrah.

Indija in Pakistan bosta tekmovala, Iranci in Američani si bodo stali iz obraza v obraz… velesile bodo klonile pred anonimnimi državicami. Svet bo obrnjen na glavo.

 
Ljudje ob tem spoznavajo, da nas več stvari povezuje, kot pa nam mediji in vladna propaganda da vedeti. Morda smo si bolj podobni kot različni. In morda lahko vidimo več, kot le te razlike med nami ter se naučimo živeti v sprejemanju, razumevanju in spoštovanju drug drugega.

In ni boljše priložnost, da prečkamo kulturne razpoke, kakor na največjem športnem dogodku sveta - olimpijada.

2.  Inspiracija

Vsak športnik ima svojo zgodbo. Vendar pa na olimpijskih igrah spoznate veliko več kot zgolj zgodbe revnih, ki so preko športa uspeli izgraditi kariero in izboljšati svoj standard. Biti olimpijec je še veliko več.

Govorim o resničnih ovirah v življenju.

Samia Yusuf Omar živi v Mogadišu v Somaliji, v dvosobnem stanovanju s še sedmimi drugimi družinskimi člani. Nastopila je na teku na 200m za ženske na olimpijskih igrah v Pekingu. Bila je zadnja – z velikim zaostankom. Vendar je množica navdušeno spodbujala predstavnico zgolj dvočlanske reprezentance Somalije, ki se je udeležila olimpijskih iger.

Ker je njena država vpletena v večletno državljansko vojno Samia vsak dan išče hrano za preživetje. Med tem, ko so ostali hoteli osvajati kolajne, se je ona trudila zgolj priti do cilja.

Vsak med nami teče svojo tekmo, vendar ne glede na naše razmere, je naš tek verjetno bistveno lažji kakor ta, ki ga mora opraviti Samia.

To je le ena izmed inspirativnih zgodb, ki jih lahko spoznate na olimpijadi. Vendar pozabite na poletno olimpijado 2012 – oglejte si posebno olimpijado 2012, pa boste videli, kaj zares pomeni premagovati samega sebe.

Kar se tiče odločnosti in sposobnosti narediti več, kot je mogoče, si posebna olimpijada še posebej zasluži naslov največjega športnega dogodka na svetu.

 
3. Povezanost

Športniki z vsega sveta nastopajo drug proti drugemu. Mnogi med njimi se bodo srečali zgolj ob tej priložnosti. Prihajajo iz različnih držav. Nekatere med temi državami so v sovražnih odnosih. Vendar bodo navkljub političnim, religijskim ali drugim razlikam nastopili na istem prizorišču.

Afganistanka Tahmina Kohistani bo v sprintu na 100m tekmovala v dolgih rokavih, dolgih hlačnicah in z ruto na glavi – saj globoko spoštuje svoje islamsko izročilo. Toda nastopila bo proti tekmovalkam drugih ver (ali ateistkinj), ki imajo zelo drugačne poglede na svet od nje.

Ponosna je, da bo del olimpijske reprezentance ter služila kot navdih za ženske iz svoje države. Med tem ko so vojaki različnih držav na mednarodni misiji v Afganistanu, lahko športniki teh držav v miru tekmovali eden proti drugemu.

Ko se ljudje srečajo na takšnem dogodku ne glede na kulturne, politične in verske razlike, nas to navdaja z upanjem.

4. Velikodušnost

Športniki tekmujejo za kolajne, vendar to ni razlog, da je to največji športni dogodek na svetu. Čeprav so tekmovalci tukaj, da bi zmagali, se tudi povezujejo drug z drugim. Olimpijada daje ljudem možnost, da se srečujejo z ljudmi iz različnih okolji in ozadji.

 
Ti športniki trdo trenirajo za udeležbo na tem dogodku. Mnogi med njimi pa na olimpijadi spoznajo veliko več kot le športen dogodek. Vendar niso le športniki tisti, ki kažejo naklonjenost.

V Bury St Edminds, v Rwandi, športniki trenirajo za tekmovanje na olimpijadi. Od vojnega razdejanja pa vse do raznolikosti kultur, so ti športniki v britanskem mestecu Suffolk naleteli na svet zelo različen od njihovega.

Vendar so jih ljudje velikodušno sprejeli.

Ljudje so se zvrstili na ulici, da bodrijo tekače iz Rwande na njihovem teku. Domačini so se povezali v spodbudo tekmovalcem na njihovem teku. Študentje so ustvarili poslikavo, ki izraža dobrodošlico petim olimpijcem iz Rwande. Priredili so tudi zabavo za 16 rojstni dan za Alphasine Agahozo iz Rwande.

Prijaznost in naklonjenost britanskih gostiteljev je narisala nasmehe na obraze tekmovalcev iz te dežele, ki je pretrpela državljansko vojno in genocid.

5. Lekcije življenja

Ja, veliko seksa je v olimpijskih vaseh. Mednarodni olimpijski komite je bolj zainteresiran v denar in sponzorstvo kot v igre. Politika in škandali se niso mogli izogniti olimpijskim žarometom. Tudi protesti in slabo obnašanje se bo izkazalo na olimpijskih igrah.

 
Vendar je tudi nekaj pomembnih lekcij, ki se jih lahko naučimo ob gledanju olimpijskih iger. Držite se pravil, vztrajajte, bodite spoštljivi do drugih in delajte na sebi, da bi bili najboljši vi kar ste lahko.

Včasih ne gre za dobivanje kolajn. Večina športnikov ne bo nikoli zmagala. Pa vendar je velika čast biti olimpijec.

Te olimpijske igre nas lahko naučijo nekaj posebnih lekcij, ki nam lahko spremenijo način življenja, spremenijo pogled na naš način življenja, sprejemanje drugih, navdihovanje naših otrok, da postanejo boljši ljudje.

Olimpijske igre – upanje sveta

Podiranje kulturnih ovir – to je bistvo vsega
Velikodušnost, navdih, kultura, povezovanje… ni boljših temeljev, ki bi našemu svetu dali upanja, kot so tile. Če bi vse te lastnosti iz olimpijskih iger prenesli v naš vsakdan, bi morda na svetu lahko živeli v miru.

 
Morda je svetovno prvenstvo res največji športni dogodek, pa so olimpijske igre najpomembnejši športni dogodek sveta. Ni drugega dogodka, ki bi zbral toliko ljudi iz različnih držav na enem mestu, odrinil njihove razlike na stranski tir ter jim dal možnosti spoznavanja in tekmovanje v miru in spoštovanju.

Naj ljudje obožujejo potovanje, ali pa navijajo od doma, so olimpijske igre priložnost, da spoznavamo drug drugega, dobimo navdih in se zavemo, da svet ni tako slab, če vsi stopimo skupaj in se nasmehnemo z veseljem v naših srcih.

Najpomembnejši športni dogodek na sveti nam daje upanje, da smo lahko eno.

 
 
 
Jeremy Branham

Sorodni članki

Prijava