Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Hostel z najlepšim razgledom - Chamonix

Mladinske hotele je danes mogoče najti prav na vseh koncih sveta. Nanj sem naletel tudi v tako mondenem turističnem središču, kot je Chamonix. No, HI hostel CHAMONIX se sicer nahaja na obrobju mesta, toda zato se postavlja z idilično lokacijo pod prepadnimi gorami.

Vsebina
»Razgled je res enkraten!« sem lahko samo pritrjeval prijazni Penn, ki me je sprejela na recepciji in me na hitro seznanila z največjimi atrakcijami. Vozovnice za gondole, vlečnice in vlake se izplača kupiti v hostlu, saj zanje nudijo 5% popust.
 
Če¸ vas pot zanese v mladinski hotel na ta konec Francije, vsekakor izberite sobo, ki se ponaša z razgledom na ledenik in zasneženo gorovje z Mont Blancom (4810 m) na čelu! Večina izmed 120-tih postelj je postavljena v manjših sobah, ki imajo na voljo tudi priročno tuš kabino. Le do toaletnih prostorov se je potrebno potruditi preko hodnika. V predalih pod posteljo so zložene odeje – hostel je namreč odprt vse leto in pozimi seveda kljub ogrevanju pridejo zelo prav. Čeprav je Chamonix znan kot smučarski paradiž.je za mladinski hotel glavna sezona poletje.
 
Hostel že na prvi pogled spominja na leseno planinsko kočo. Takšen vtis daje tudi prostorna dvoetažna vhodna avla v kateri je recepcija, skupni prostori opremljeni z masivnimi kavči postavljenimi okoli kamina, velik šah, miza za biljard ter priročna knjižnica v kateri si lahko izposodiš kakšno knjigo tudi za nadaljevanje potepanja. Seveda je v tem primeru zaželjeno, da v zameno pustiš kakšno knjigo na polici…

Brezplačen prevoz

Do mestnega središča je nekaj kilometrov daleč. Predaleč za lahkoten sprehod. Toda  skozi razpotegnjeno naselje pogosto vozijo mestni avtobusi. In kar je najlepše, za goste Chamonixa je prevoz brezplačen! V hotelu kjer bivaš dobiš kartico, ki omogoča vožnjo z avtobusi in primestnimi vlaki. No, morda velja za spremembo prehoditi vsaj začetni del poti do mesta. Takoj pod hostlom namreč vodi skozi podhod pod cesto, ki predstavlja pravo umetniško galerijo. Fantazijski grafiti te popeljejo v pravljični zimski svet tudi sredi poletja…

Domačini dihajo z gorami in so še posebno ponosni na vodiče in alpiniste. Med njimi so tudi Slovenci! Nekaj sem jih lahko spoznal na panojih, na katerih so predstavljali alpiniste s posebnimi dosežki… V mestu je šola za gorske vodiče, muzej posvečen planinarjenju in ducat trgovin s športno opremo. Poskrbljeno pa je tudi za manj športno naravnane goste, ki se lahko posvetijo številnim trgovinam, uživajo v gastronomski ponudbi številnih gostinskih lokalov ali pa se razvajajo v najboljših hotelih.

Začelo se je z Angleži

Zgodba o turističnem razcvetu se začenja konec 18. stoletja, ko so zaspano vasico pod ledeniki »odkrilli« Angleži. Leta 1786 sta francoska alpinista prva osvojila Mont Blanc in od takrat je postala vas pod mogočno goro še bolj priljubljena. Kmalu so začeli graditi tudi najbolj luksuzne hotele, kraj pa je dobil cestno in železniško povezavo. Nov zagon so dale Chamonixu prve zimske Olimpijske igre leta 1924. Številnew smučarske proge so še danes ena največja privlačnost tega dela Alp. A tudi poleti je mogoče marsikaj početi. V okolici je več ledenikov, najlažje pa je dosegljiv Mer de glace. Do njega te namreč v 20 minutah pripelje vlak po gorski železnici. Ledenik je z dolžino 7 km največji v Franciji.

Na tem koncu se je mogoče zapeljati tudi z najvišje ležečo francosko železnico – Mont Blanc tramvaj, ki je speljana kar 2372 m visoko do Nid d'Aigile v bližini še enega ledenika. To je obenem tudi ena izmed izhodiščnih točk za vzpon na Mont Blanc. Vlak je priljubljen tudi med kolesarji, saj se lahko spuščajo v dolino po prav zanje rezerviranih gorskih poteh.

Iz doline se na okoliške vrhove vzpenja več sedežnic in gondol. Najbolj slikovita obiskovalce v dveh stopnjah obiskovalce pripelje na Aiguille du Midi, kar 3842 m visoko. To je najvišja postaja gondolske žičnice v Evropi. S terase na zgornji postaji se odpirajo razgledi na francoski, švicarski in italijanski del Alp ter seveda Mont Blanc. Od tod se je mogoče s kabinsko žičnico zapeljati še preko ledenika Geant vse do Pointe Helbronner na italijanski strani.

Malo naokoli

Chamonix je oddaljen od Ženeve in slikovitega Ženevskega jezera le 80 kilometrov. Še bolj prijeten je lahko obisk malo južneje ležečega mesta Annecy. Vlak in avtobusi Chamonix s Švico povezujejo tudi preko manjšega prelaza, na drugi strani katerega leži mesto Martigny. To je med drugim znano tudi po muzeju, ki je posvečen bernardinskim psom. Chamonix pa je preko enega najdaljših predorov na svetu povezan tudi z Italijo.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava