Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Oslo in Norveška

Oslo je glavno mesto Norveške. Ima 590.041 prebivalcev, kar predstavlja 11,4 % celotnega prebivalstva Norveške. Oslo obsega 454,0 km², 115 km² je urbanih naselij, 7 km² pa je obdelovalnih površin. Najvišja točka je Kirkeberget, na višini 629 m.

Vsebina

Oslo leži na severnem koncu Oslofjorda. Fjord, ki ga deli polotok Nesodden nasproti mesta, leži južno. V drugih smereh Oslo obkrožajo zeleni hribi in gore. Na območju mesta je 40 otokov. Največji je Malmøya (0,56 km²). V Oslofjordu je otokov še več.

Oslo ima 343 jezer. Največje med njimi je Maridalsvannet (3,91 km²), ki je tudi glavni vir pitne vode za večino zahodnega dela Osla in še posebej za mestni področji Vestre Aker in Nordre Aker.

Čeprav je število prebivalcev Osla v primeri z drugimi evropskimi mesti majhno, se Oslo razteza na nenavadno veliki kopenski površini. Mesto je obkroženo s številnimi parki in odprtimi področji, kar mu daje svežino in zelen izgled.

Po skandinavskih sagah je Oslo okoli leta 1048 ustanovil kralj Harald Hårdråde. Nedavne arheološke raziskave so odkrile krščanske grobove pred letom 1000, kar kaže na še zgodnejšo naselbino. Izvor imena je še vedno nejasen. Mesto je prestolnica že od vladavine Håkona V. Magnussona (1299-1319), ki je bil prvi kralj stalno nastanjen v mestu. Začel je tudi graditi grad Akershus. Stoletje kasneje je bila Norveška šibkejši člen v zvezi z Dansko, tako da je bila vloga Osla zmanjšana na pokrajinsko administrativno središče. Kralji so živeli v Københavnu.

Oslo je leta 1624 uničil požar. Kristijan IV. ga je ponovno zgradil okoli gradu Akershus. Poimenoval ga je Christiania, kasneje, leta 1878 je mesto dobilo ime Kristiania. Izvirno ime Oslo so mestu vrnili leta 1924. Ko so zvezo z Dansko leta 1814 ukinili, je Oslo spet postalo prava prestolnica. V 19. stoletju so zgradili veliko pomembnih stavb, med njimi: kraljevo palačo (1825-1848), parlament (1861-1866), Univerzo, narodno gledališče in borzo. V tem času je v Oslu živelo mnogo znanih umetnikov: Henrik Johan Ibsen, Edvard Munch, Knut Hamsun in Sigrid Undset.

Znamenitost mesta je tudi Vigelandov park skulptur, imenovan po kiparju Gustavu Vigelandu, ki je razstavil v njem okrog 192 modernih upodobitev človeka, kipov v naravni velikosti.

Okoli leta 1870 je norveški pisatelj in nobelovec Bjørnstjerne Martinus Bjørnson mesto imenoval mesto tigrov (Tigerstaden). To ime je skozi čas postalo skoraj uradno. Pri praznovanju tisočletnice ustanovitve mesta leta 2000 so ga proslavili z vrsto kipov tigrov okoli mestne hiše. Neprijetno sliko mesta je leta 1890 prikazal Knut Hamsun v svojem romanu Glad (Sult). Po njegovi predlogi so leta 1966 posneli film.

Ne glede na vse, kar Oslo ponuja, pa se nikakor ne moremo znebiti občutka, da je Norveška predraga, da bi se odločili za potovanje. Seveda so cene na Norveškem bistveno višje, kot drugje po Evropi, a vendarle se da na Norveškem preživeti tudi ob skromnejšem proračunu. V prvi vrsti za to poskrbijo pri Norske Vandrerhjem ali Norveškem popotniškem združenju, ki poskrbi za namestitev za primerno ceno. Tako lahko v mestu Oslo najdete kar tri hostle in sicer »Oslo Haraldsheim«, »Oslo Holtekilen« in »Oslo Rønningen«, kjer lahko prenočite že od 230 NOK (okrog 30 €).

Seveda je Norveška dežela, ki ponuja predvsem slikovito naravo z vrsto različnih tipov gradnje, a če nimate časa ali dovolj denarja za pot po vsej prostrani deželi, lahko utrinek vsega najdete v Norsk Folkemuseum v naravni velikosti.

Seveda pa Norveška prestolnica zasluži več pozornosti, zato Vam svetujemo, da se opremite z Oslo – pass, ki poleg prevoza kar 35 brezplačnih ogledov (od zgoraj omenjenega muzeja, do vikinške ladje do centra Alfreda Nobela, pa do smučarskega muzeja ob skakalnici Holmenkollen), popuste v mnogoterih restavracijah ter pri določenih aktivnostih in vodenih ogledih. Za nameček pa lahko študentje na info točkah dobijo Oslo pass z 20% popustom.

Če še sedaj ne veste, kaj bi počeli v Oslu pa predlagam, da si pogledate uradno spletno stran Osla in izberete med desetimi kategorijami s po desetimi predlogi – torej sto razlogov za obisk Osla!

Za vse, ki ste prebrali uvodne stavke o Oslu in njegovi površini mislim, da ni potrebno posebej poudarjati pomena brezplačne uporabe javnega prevoza z Oslo pass.

Če ste do sedaj razmišljali, ali si lahko Norveško privoščite ali ne, ste sedaj korak bližje k pripravi nahrbtnika in iskanju ugodne letalske vozovnice na enem izmed spletnih brskalnikov.

Seveda pa boste pred odhodom tudi pravočasno rezervirali hostel v Oslu na www.hihostels.no , kjer lahko rezervirate tudi ostale Norveške hostle, če se boste podali dalje. Seveda lahko tudi pri potovanju po Norveški izkoristite ponudbo norveških železnic in izberete med 3 in 8 potovalnimi dnevi v enem mesecu ter prihranite s pavšalno vozovnico.

Za konec želim le, da boste Oslo obiskali v primernejših trenutkih, kot sem ga sam, saj sem se na Norveškem mudil v času največje tragedije po drugi svetovni vojni, ko je 22. Julija lani norveški skrajnež Anders Behring Breivik najprej razstrelil avtomobil bombo in se zatem odpravil na strelski pohod na otok Utøya, ko je pod streli ugasnilo na desetine mladih življenj.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava