Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Z vlakom v svet

Opazovanje barvitih polj, zelenih gozdov in pašnikov, pisanih hiš ter ljudi ob vsakodnevnih opravilih na svežem zraku je pravo doživetje, če sedite na udobnem vlaku. Tako je lahko tudi sama pot v bistvu cilj potovanja. Vlak je odlična odločitev za prevoz, ne glede na to ali ste naredili vozniški izpit ali ne. Poleg tega je vožnja z vlakom brezskrbna, ni neprijetnih zastojev v prometu in nadležnega iskanja parkirnega prostora. Ne želim delati krivice avtobusu, a železniški promet mi je bil vedno bliže. V Evropi so železnice dobro urejene, vlaki vozijo po urnikih. Majhne zamude se seveda dogajajo, a so v primerjavi z zamudami vlakov v Indiji zanemarljive. V tej azijski deželi se ne zanašajte na točnost, saj tudi do par urne zamude niso nobena redkost. A vlak vedno pride in če ste ga rezervirali pravočasno in ste med srečneži v spalnih vagonih, vam ne bo hudega. Sveže rjuhe in v klimatiziranih spalnikih nepogrešljive debele koce priskrbijo sprevodniki, zjutraj na vlak skočijo domačini iz zadnje postaje in skodelice napolnijo z vročim čajem medtem ko barvita pokrajina beži mimo okna.

Vsebina
Večinoma so prodajalci kart tisti, ki določijo s kom bomo v kupeju in s tem lahko odločilno vplivajo na naša potepanja. Kljub temu pa večina vozovnic ne določa, kje moramo sedeti, zato lahko kupe ali sedež brez težav zamenjamo. Nemalo novih poznanstev se rodi prav na dolgotrajnih vožnjah z vlakom, včasih dobrih včasih malo slabših. Ob veliki gneči je potrebno včasih zatisniti ušesa ob neprijetnem sogovorniku, včasih tudi nos zaradi smrdljivih nog. Vendar se sama takšnih izkušenj spominjam v smehu, tiste prijetnejše sogovornike pa ohranjam v lepem spominu. Ko sva s prijateljico potovali po Indiji, naju je na vlaku ogovoril starejši gospod. Pogovor o kulturnih razlikah nas je zbližal in že naslednji dan sva sedeli za njegovo mizo in se mastili z najboljšo indijsko hrano. Takšnih zgodb iz Indije je ogromno, ljudje so veliko bolj odprti in brez kančka omahovanja pokažejo svoje gostoljubje. Na enem izmed nočnih potovanj z vlakom naju je zabaval cel ansambel tradicionalnih indijskih glasbenikov. Verjamem, da imajo popotniki tudi v Evropi in drugod po svetu podobne izkušnje. Torej na vlak po nove prijatelje!
 
Vedno sem dala prednost vlaku pred avtobusom, eden izmed razlogov je tudi… opravljanje potrebe. Kamor še cesar pojde peš, lahko gre tudi na vlaku. Res je, da najdemo bolj ali manj čiste sanitarije, vendar te na vsakem vlaku so, čeprav nas ponekod še vedno presenetijo stranišča, kjer fekalije prosto padajo na železniške tire, medtem ko vlak drvi tudi mimo naselij. Poleg tega si s sprehodom po vlaku lahko pretegnemo od sedenja zakrnele noge, večina vlakov ima tudi jedilne vagone, kjer se najde kaj za žejna grla in lačna usta, četudi po nekoliko višjih cenah. Naslednji razlog, zakaj potovati z vlakom je ekološke narave. Turizem in potovanja nosijo kar velik del bremena klimatskih sprememb, po podatkih Svetovne turistične organizacije pet odstotkov emisij toplogrednih plinov pade na pleča turizma. Če ukrepi za zmanjšanje le-teh ne bodo sprejeti, naj bi emisije v naslednjih treh desetletjih narasle za 130 odstotkov. Transportni sektor ima ključno vlogo v zniževanju teh vplivov in začnemo lahko pri sebi in za transport izberemo vlak.
 
Živimo v dobi informacijske tehnologije, internet nam omogoča dostop do vseh vrst informacij in tudi rezervacij. Zato je pametno, da tovrstne možnosti izkoristimo in karte za vlak rezerviramo ali kupimo vnaprej, še posebej, če se odločimo za potovanje v sezoni. Ugodno potovanje z vlakom po Evropi nudi vozovnica InterRail (več na spletni strani www.interrailnet.com). Na izbiro so globalne vozovnice, s katero lahko obiščete trideset evropskih držav in vozovnice za posamezne države. Cene se razlikujejo glede na čas potovanja, mladi do 26 let pa potujejo še posebej ugodno.  Navdušenci nad burekom, čevapčiči, rakijo in balkansko kulturo lahko z vozovnico Balkan Flexi Pass potujejo po balkanskem polotoku, mladi do 26 let tudi s to vozovnico potujejo po nižjih cenah. Za skoraj 10.000 kilometrov dolgo potovanje po tirih s Transibirsko železnico bo treba seči nekoliko globlje v žep. A epsko popotovanje vse od Moskve do slavnega Kitajskega zidu pelje skozi najbolj odročne pokrajine, prostrane stepe, zimzelene gozdove in ruske vasice (več na spletni strani www.transsiberianexpress.net in www.seat61.com/Trans-Siberian.htm).

Sorodni članki

Prijava