Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Trajnostne oblike potovanj

Kako lahko vi kot popotnik in gost hostla prispevate trajnosti in vzdržnosti?

Kot popotniki, bi vsi želeli ohraniti okolje, po katerem potujemo. Svetujemo, da upoštevati 10 preprostih nasvetov trajnostnega popotništva in pomagate pri ohranjanju lepot našega planeta za naslednje generacije popotnikov. Skupaj lahko spremenimo svet.

Vsebina

1. Doživite hostel in uživajte s HI!

Pridobite čim več informacij. Več kot veste o lokaciji svetovne dediščine, pred prihodom, več boste odnesli od ogleda znamenitosti. Pozanimajte se o zgodovini, kulturi, okolju, navadah, zgodbah in legendah neke znamenitost ter poglejte tudi, kakšne nasvete nudijo!

Spoznavajte lokalno kulturo. Saj veste: »ko ste v Rimu…« - to še vedno velja. Spoznajte nekaj novih besed jezika dežele, ki jo obiščete. Zagotovo bodo ljudje to opazili. Vaše potovanje ponuja edinstveno priložnost za raziskujete novo kulturo in da vidite svet skozi drugačne oči. Zapomnite si, da je jesti lokalno pridelano hrano, kupovanje na lokalnih tržnicah in obiskovanje lokalnih prireditev pomemben del kulturne izkušnje. 

2. S seboj jemljite fotografije in ne »spominkov«

Stvari pustite pri miru. V naravni ne puščajte odpadkov, celo če delujejo na videz ne-nevarni (kot npr. olupi sadja), saj lahko vplivajo na ekosistem.

Varujte naravo. Pomagajte nam skrbeti za pokrajino in živali s tem, da ne onesnažujete, skrbite, da ne pride do požara, uporabljate predvidene poti za hojo ali kolesarjenje… Vsak dan poskusite pobrati vsaj kakšen odpadek – pa čeprav ne bo vaš – saj vsekakor ne spada v naravno okolje; pa še dobro je za vašo karmo! Svetujemo pa tudi, da si pogledate »podeželski kodeks obnašanje.« Kadilci: prosimo vas, da se na varen način znebite ogorkov. Oglejte si brošure in napise v hostlih in preverite pri osebju o vsem, kar vam je na voljo in vseh zanimivostih, vodenih ogledih, ogledih flore in favne, javnem transportu…

3. Naj bo zrak čist

Naj si avto odpočije. Pustite avto, vsaj za kak dan, na miru in hodite, kolesarite, uporabite javni prevoz… V hostlu vam bodo z veseljem dali napotke, kako priti kam želite. Če je mogoče, se poskusite gibati v skupinah, pojdite na avtobus, vlak, hodite in kolesarite. Videli boste veliko več, pa še ceneje je!

4. Kupujte pametno

Kupujte lokalno! Uporabljajte izdelke in ponudbe, ki vam dajo okus območja, kjer ste in pomagajte lokalnim skupnostim. Veliko hostlov in tudi pokrajin imajo to srečo, da sami proizvajajo ali imajo v bližini izjemno kvalitetne prehrambne proizvode, pijačo, lokalno obrt…

Kupujte pametno. Preden kupite, vprašajte od kod izdelek izvira in preverite, ali je pakiran v reciklažni embalaži. Izogibajte se izdelkom, ki so narejeni iz ogroženih naravnih virov in so povezani s krivolovom ali drugimi dejavnostmi, ki so prepovedane. Zahvaljujte se dobaviteljem za njihove ukrepe, ki pomagajo okolju in naj vas ne bo sram vprašati, zakaj niso uvedli zelenih postopkov. Prav kupec, ki z denarjem plača izdelek je tisti, ki lahko največ spremeni.

5. Zmanjšaj, ponovno uporabi in recikliraj

Zmanjšaj, ponovno uporabi,recikliraj! Skušajte se izogibati izdelkom, ki so pretirano zapakirani in ne jemljite dodatnih plastičnih nosilnih vrečk. Večkrat uporabite isto vrečko, ki jo dobite (najbolje platneno) – velikokrat tudi v hostlu. Pomagate nam lahko tudi pri naših naporih, da recikliramo – ločujte odpadke v hostlu. S seboj vzemite domov smeti, ki jih v nekem okolju ne reciklirajo (zlasti če ste iz mesta in ste odšli na podeželje, kjer nimajo ločevanja odpadkov). Če ne veste, kje in kako ločevati odpadke, vprašajte uslužbence v hostlu. Če je le mogoče, skušajte zmanjšati tudi količino odpadkov, ki nastajajo pri pripravi hitre hrane – saj ta doprinese znatnemu deležu odpadkov.

6. Postanite varčevalec energije

Varčujte z energijo, tako da izključite loč, ko greste iz sobe, zmanjšate gretje, ko to ni potrebno, zaprite vrata in okno, da toplota ne uhaja ter ugašajte naprave – in jih ne preklapljajte le na stand-by. Naprave kot so televizorji, lahko porabijo tudi to 40w na uro, celo če so izključene!

7. Menjajte in delite!

Mnogi hostli imajo mesta, kjer lahko zamenjujete knjige, oblačila in potrebščine za pot. Če ne potrebujete preostanka svojega šampona, mila… ko se pakirate za pot nazaj domov, jih lahko v marsikaterem hostlu pustite za skupno uporabo gostov, ki pridejo za vami.

8. Zmanjšajte svoj odtis

Resničnost je, da se letalski promet ne bo zaustavil, vendar lahko tudi med poletom zmanjšamo vpliv na okolje, če pakiramo lahko (manjša teža letala, manj goriva). Natisnite le najnujnejše informacije in če je možno, obojestransko. Kupujte elektronske vozovnice in v nekaterih primerih je že mogoče, da dokazila za potovanje shranite na pameten telefon! Ko prispete, se udejstvujte aktivnosti, ki ne potrebujejo goriva (pohodi, kolesarjenje, jahanje, veslanje, plavanje, obiskovanje koncertov, tečaji jezikov/kuhanja…), saj tudi tako zmanjšate svoj ogljični odtis. 

9. Varčujte z vodo


Zapirajte vodo!
V svetu je vedno bolj prisotno pomanjkanje vode in vsaka po nepotrebnem razlita kaplja je nesmiselna – zato zaprite vodo dokler si ščetkate zobe, ali se brijete… naj bodo vaši tuši čim krajši (ali celo v dvoje) in delite vodo za čiščenje posode z drugimi!

Bodite tudi malce »umazani.« Če se nahajate v čistem naravnem okolju, res ni potrebe, da si vsak dan umivate lase ali se brijete. Kemikalije so lahko namreč zelo škodljive vodi v lokalnem okolju.

10. Sodelujte

Z veseljem pozdravljamo goste, ki s svojimi komentarji nadalje izboljšujejo ali komentirajo, koliko uspešni smo že v varovanju narave. Postanite del facebook skupine: HI-Sustainability in nam dajte vaš seznam nasvetov za okolju prijaznejša potovanja.

Sorodni članki

Prijava