Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Deset brezplačnih svari v Londonu

Vsebina

Ste torej v Londonu in nimate kaj dosti denarja, vendar bi vseeno želeli izkusiti kar največ britanske prestolnice. Ne skrbite, pripravili smo vam program desetih stvari, v katerih lahko brezplačno uživate ter raziščete zgodovino velemesta.

1. Umetnostne galerije
Galerije, kot so National Portrait Gallery ponujajo brezplačen vstop, da privabijo obiskovalce z vsega sveta. Ustanovljena je bila 1856, ko sta Thomas Babington Macaulay (1800-1859) in Thomas Carlyle (1795-1881) podprla zamisel Philip Henry Stanhopea, petega earla Stanhopskega (1805-1875). Galerija promovira »razumevanje in cenjenje mož in žena, ki so zaznamovali britansko zgodovino in kulturo.«
National Portrait Gallery je le ena od mnogih galerij, ki ponujajo brezplačen vstop. Za tiste, ki želite kaj bolj pustolovskega, pa je kot naročena galerija grobnic, The Crypt Gallery, v cerkvi svetega Pankraca (St Pancras Church), galerija tankov v taverni Ladywell ter galerija South London Gallery v Peckhamu.

2. Tržnice
V Londonu je mnogo slavnih tržnic in to upravičeno. Vsaka tržnica predstavlja posebno izkušnjo z mnogo šarma in karizme. Zagotovo boste našli tisto, ki vam bo ustrezala.
Portobello Road prodaja starine, nakit in rabljena oblačila.
Camden Market prodaja umetnine in rokodelske izdelke, nakit, starinska oblačila in ima veliko izbiro stojnic s hrano.
Borough Market ponuja izvrstno hrano pod železnico.

3. Britanska knjižnica
S 14 milijoni knjigami, 920.000 revijami in časopisi, 58 milijoni patentov, 3 milijoni zvočnih zapisov in zasnovana tako za mlad kot stare, se zagotovo najde tudi kaj po vašem okusu. V knjižnici so stalne razstave na veliko različnih tem, od znanstvene fantastike, do neznanih romanov. Večina (a ne vse) razstave so brezplačne in zagotovo se splača obiskati njihovo spletno stran, da vidite, kaj bi vas zanimalo.

4. Narodno gledališče
Za vse, ki imate radi prefinjeno glasbo in umetnost, je narodno gledališče prava stvar. Je pravo stičišče kreativnosti, od pisanja, predstav, glasbe in umetnosti ter je mednarodno znano po svojem visokem standardu kakovosti. Ob rednem programu prirejajo tudi mnogo različnih brezplačnih dogodkov za vse starosti.

5. Menjava straže
Tako pred Buskinghamsko palačo, kot pred gradom Windsor, se vsak dan menjuje straža. To je dogodek, kjer ena izmena kraljeve garde izmenja drugo v spremljavi instrumentov in koračnic. To je zgodovinski dogodek britanske kulture, ki ga v kraljestvu visoko spoštujejo. Tako se straža izmenjuje že od 17. stoletja ter ohranja simboliko dogodka, čeprav se je vsake toliko kakšna podrobnost vseeno zamenjala.

6. Kot govorcev
Že 150 let je ta del Hyde parka znan po tem, da vsakomur dovoli, da stopi pred množico in pritegne pozornost ljudi okoli sebe, da bi jim povedal, kaj si mili. Ta dogodek se zgodi vsako nedeljo dopoldan na mestu, kjer ulica Oxford pride do Hyde parka. Govoriti je mogoče o vsaki temi, izkušnja pa je prav prvinska, vendar zaradi interneta počasi zamira – zato jo izkusite, dokler še lahko.

7. Oglejte si TV oddajo v studiu
Oddaje v studijih se po navadi snemajo pred publiko v živo, da bi vzpostavili vzdušje. Lahko gre za komedijo, lahkotno zabavo, diskusije… vse iščejo svojo publiko in to ste lahko prav vi. Za vstopnico se prijavite na http://www.bbc.co.uk/showsandtours/tickets/ in morda boste med prvimi videli najnovejši del vaše priljubljene komedije (priporočamo pa, da vstopnico rezervirajte vnaprej).

8. Ulični nastopi
Seveda vam ni treba v studio, da bi videli nastopajoče. Na ulicah Londona je vedno kopica nastopačev. Nastopi se iz dneva v dan spreminjajo in enkrat boste videli žonglerja na visokem monociklu, kako v zrak poganja goreče keglje, drugič pa boste naleteli na pravega srednjeveškega trubadurja. Nastopi so brezplačni, vendar nastopajoči zmeraj nastavijo klobuk, da jim pokažete, koliko so vam se dopadli (če želite). Najpogosteje se zbirajo na Covent Gardnu in Trafalgar Squareu.

9. Klubi komedije
Če ne bi bilo izvrstnega britanskega humorja, kraljestvo preprosto več ne bi bilo to, kar je. Mi smo odkrili dve lokaciji, kjer vam umetniki smeha brezplačno ponujajo dobro voljo. En tak kraj je Theatre Royal Stratford East, kjer se izvrstni komiki zbirajo vsak ponedeljek zvečer ob 20h, drugi pa je comedy café pri ulici Liverpool, kjer so vesele urice ob sredah.

10. Sprehodi
London ponuja veliko zanimivosti, vrednih ogleda in večina med njimi je le za sprehod oddaljena. Vendar lahko poskusite tudi Muggle Tours v Londonu, ki pa je žal brezplačen le za mlajše od 12 let. Kljub vsemu pa je še veliko ulic, po katerih lahko vsrkavate umetnost mesta, le malce si je dobro pred tem ogledati na spletu, kaj vse se ponuja.

Joel Buckland

Sorodni članki

Prijava