Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Očarljivi Zelenortski otoki

Prazen lokal je bil podoben dnevni sobi kakšne dobrodušne tete: majhen šank kar nekako ni sodil med na debelo obložene zguljene kavče in klubske mizice. Za eno izmed njih je nadobudni malček pisal šolsko nalogo... Privabil me je jedilnik s tuno po bistveno nižji ceni, kot v okoliških restavracijah. In seveda  vzpodbuden pozdrav in nasmeh debelolične temnopolte mame, ki je hkrati igrala tudi vlogo natakarice. Brez naglih kretenj je počasi pridrsala bliže in vzpodbudno potrdila, da tukaj lahko dobim svežo ribo. Iz kretenj sem lahko razbral, da bo kosilo kmalu na mizi...

Vsebina

Kmalu je za otočane precej raztegljiv pojem. Tako sem se brez nervoze skušal posvetiti hladnemu pivu a me je temnopolta gostiteljica ves čas osrečevala s težko razumljivim čebljanjem v kreolščini, katerega pomen sem razbral le tu in tam. Sicer pa tudi s portugalščino ni šlo dosti bolje.  Klepet je zmotila deklica, ki se je prikazala na vhodu in skupaj z veliko vrečko izginila za bližnjjimi vrati. »Zdaj bo pa res kmalu«, mi je dala vzpodbudno vedeti gospodarica!
Posvetilo se mi je: kuharija in kar sodi zraven bo še malo trajalo, saj je deklica očitno pravkar prinesla ribo z bližnje tržnice... Pa, saj imam časa več kot dovolj, riba bo pa zagotovo res sveža...

Na ležernost domačinov sem se te dni že navadil. Tako me nič več ni spravilo iz tira: niti uradnica v agenciji, ki je pred menoj dobrih deset minut hladnokrvno pospravljala pisalno mizo, niti uslužbenci na letališču, ki so za dostavo prtljage (iz majhnega letala) potrebovali kar debelo uro časa, kar je bilo krepko dlje, kot je trajal polet s sosednjega otoka...

Ja, Zelenortski otoki so mi po tednu dni nekako prirasli k srcu takšni kot pač so. Na prvi pogled nič posebnega, brez velikih turističnih atrakcij, s komaj razvijajočim se turizmom in nerazpoznavnim imenom, pod katerim jih le malokdo takoj postavi ob zahodno obalo Afrike. Zato pa se ponašajo z milo atlantsko klimo in za afriške razmere z dokaj demokratičnim državnim aparatom, ki je verjetno tudi dediščina nekdanjih koloniatorjev Portugalcev.
 
Z malo resnejšim turizmom se srečujejo šele v zadnjem desetletju, ko so italijanski investitorji zavohali možnost zaslužka na otoku Sal in Boavista. Sal je sicer grozno dolgočasen in pust, toda ponaša se z mednarodnim letališčem in kar je še bolj pomembno: z desetinami kilometrov peščenih obal. Tu so začeli rasti bungalovi in vedno večja hotelska naselja, za zidovi katerih v zmanikiranem okolju uživajo pretežno Evropejci.

Zidovi so pravzaprav nepotrebni, saj je bližnje domačinsko naselje oddaljeno nekaj kilometrov, domačini pa, razen tistih, ki so zaposleni v hotelih, nimajo posebne volje stikati okoli turistov. Trgovanje s spominki imajo namreč trdno v svojih rokah prodajalci iz Senegala, ki na otoke prihajajo v iskanju boljšega zaslužka.

Zibelka nostalgične glasbe

Mindelo, pristaniška prestolnica otoka Sao Vicente, je pravzaprav eno redkih naselij katerim lahko rečejo mesto. Sicer je visokih zgradb le za vzorec, toda slikovito pristanišče v kraterju nekdanjega vulkana premore nekaj desettisoč prebivalcev. Seveda tudi bolnišnico, srednjo šolo, kup ne pretirano založenih trgovin in slikovito tržnico. V številnih lokalih je živahno predvsem ob večerih, ko iz nekaterih privre poskočna in hkrati otožna otoška glasba. Glasba je ena izmed redkih stvari, ki na teh otokih lahko prinese slavo in denar. Domačini večinoma skušajo preživeti od skromnih pridelkov, ki  jih uspejo iztrgati sušnim tlem, od ribolova in z redkimi a slabo plačanimi službami. Največ denarja pa prinašajo izseljenci, ki so se raztepli po različnih koncih sveta in k sreči niso pozabili na revne sorodnike doma.

toška glasba je že davno obšla svet, kamor jo je ponesla Cesaria Evora. Karizmatična bosonoga pevka, se kljub svetovni slavi pogosto vrača na svoj otok. Nevpadljivo stanovanje ima v hiši nedaleč stran od središča otoške prestolnice Mindelo. S Cesario oziroma njeno glasbo sem se srečal le v dobro založenih glasbenih prodajalnah. V redkih lokalih, ki so ob večerih premogli glasbo so vrteli modernejše ritme. Seveda tudi Zelenortske – glasba je namreč neločljivo povezana s tukajšnjim življenjem. Nič čudnega, da je po svetu še več res dobrih glasbenikov s teh, na videz od vseh pozabljenih otokov.  Mnogo jih prihaja prav z otoka Sao Vicente.
 
Mindelo sicer velja za nekakšno kulturno prestolnico otočja. Toda posebnih dogodkov v mestu ni in tudi domače glasbe ni slišati kaj prida več kot drugod. Izjema je le mesec avgust, ko postane mesto resnično središče otoškega glasbenega sveta. Na dobrih deset kilometrov oddaljeni plaži Baia das Gatas kar teden dni odmevajo ritmi kitar, violin, bobnov in ubranih glasov. Tu poteka tradicionalni letni festival otoške glasbe. Čeprav v bližini ni hotelov, niti možnosti prenočevanja,  je obiskovalcev vedno veliko. Premožnejši bivajo v hotelih v Mindelu in se vsako jutro vračajo na prizorišče, večina pa za teden dni kar šotori na peščenih obalah.

Na otoku nisem zdržal niti teden dni. V Mindelu ni ne vem kaj početi. Nekaj prijetnih parkov, lokalov in restavracij. Poleg tega so me vztrajno obletavali vsi prodajalci spominkov – večinoma Senegalci, ki prihajajo sem v upanju na boljši zaslužek. Mesto se ponaša s čisto spodobno plažo, ki pa se zoprno spogleduje z velikimi ladjami zasidranimi v poristanišču. Druge resnejše plaže so oddaljene vsaj dve uri hoda. Do njih se je mogoče tudi pripeljati, toda le z najetim avtomobilom ali s taksijem. No po otoku sicer vozijo kamioni namenjeni javnemu prevozu. Toda, večinoma pripeljejo domačine v mesto v zgodnjih jutranjih urah in se skupaj z njimi vračajo v vasi pozno popoldan.... Vseeno sem uspel s kombinacijo avtoštopa in predvsem trmastega pešačenja premeriti nekaj deset kilometrov po dolgem in počez. Potikanje po pusti pokrajini posejani z bodičastium grmičevjem, presušenimi polji in preprostimi kockastimi hišami mi ni bilo ravno v užetek. Prašne urice pod tiranskim soncem pa so mi vseeno ostale v spominu po zaslugi drobnih srečanj s prijaznimi domačini.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava