Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potep po Halozah

Neokrnjena narava Slovenije

Haloze, ki ležijo nekako od Ptuja proti Hrvaški meji, so med manj znanimi predeli Slovenije. Prav zato, pa so izvrsten primer neokrnjene slovenske narave in žive dediščine.

Vsebina

Če pot pričnete v Ptuju, boste najprej naleteli na Ptujsko goro z znamenito romarsko cerkvijo in prekrasno obnovljenim vaškim trgom.

Marijina cerkev je že stoletja priljubljena romarska postojanka, kamor hodijo zlasti tisti romarji, ki želijo ozdraveti, saj je po legendi cerkev postavljena prav tam, kjer je slepa deklica znova spregledala. Pred cerkvijo pa je tudi romarski center, v katerem vam bodo predstavili vso zgodovino cerkve.

Ko nadalje potujete v osrčje Haloz, boste prišli do vasice Žetal, kjer je obnovljena slamokrita domačija s sobico, v kateri boste spoznali vsakdan naših prednikov. Ob predhodni najavi so mogoči tudi vodeni ogledi domačije, lahko pa se dogovorite tudi za degustacija, po mojem skromnem mnenju, najboljšega haloškega vinogradnika. In verjemite, tudi v Halozah, ki so poseben vinorodni podokoliš, znajo pripraviti izvrstno božjo kapljico.

V okolici Vidma pri Ptuju boste naleteli na zbirko starega orodja, poimenovano Od zrnja do kruha. Gre za eno izmed bolj ljubkih turističnih kmetij v okolici. Če pridete ob pravem času boste lahko videli tudi, kako postavljajo ali spravljajo klopotec – ali pa boste videli, kako člani društev za ohranjanje žive dediščine vadijo preganjanje zime s korobači (in verjemite, da je prav poseben užitek pokati s tem domačim bičem ter da se metanje petard ne more primerjati s to izkušnjo).

Prav tako pa lahko tradicionalne običaje spoznate tudi na Velikem Okiču, kjer se nahaja tudi izvrstna vinska klet, postrežejo vam pa lahko tudi z domačo tradicionalno haloško hrano, ki je morda za poletne dneve prekrepka, vendar nudi dobro podlago za pokušine v vinski kleti. Vsekakor pa si je vredno tukaj ogledati celoten postopek postavljanja klopotca, ki pa mora ustrezati vsem lokalnim specifikacijam, drugače lahko gospodarja kaj drago stane, ko mu ga »ugrabijo.«

Seveda pa je dobro spoznati tudi sedanje življenje tega ruralnega področja, zato vam predlagam tudi obisk sirarne, kjer vam bodo ponudili najrazličnejše dobrote iz kozjega sira.

Tole je le moj predlog, za prekrasen enodnevni izlet, seveda pa se lahko tudi sami napotite po Halozah in po svoje raziskujete zanimivosti teh krajev, ki imajo še kar nekaj stvari za ponuditi, kot so grad Borl, obmejna vasica Leskovec, ali pa Donačka gora izpod katere izvira svetovno priznana mineralna voda Donat Mg.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava