Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Nasveti za individualna potovanja

Vsebina

Pred nami je čas počitnic, ki je praviloma povezan s spremembo okolja in potovanji.

Popotniško združenje Slovenije je tista organizacije, ki je namenjena prav pomoči mladim popotnikom, ki želijo samostojno ali v manjših skupinah spoznavati tako bližnje, kot tudi bolj oddaljene kraje z namenom širjenja obzorij.

Če velja izbira letovanja preko turističnih agencij za najboljšo opcijo za tiste, ki želijo le spremembo okolja in oddih, so individualna potovanja tista, ki poleg spremembe okolja prinašajo še dosti več. Spoznavanje drugih kultur, običajev, navad, kulinarike in še bi lahko naštevali.

 
Seveda pa individualna potovanja zahtevajo nekoliko boljšo pripravo in malo več odgovornosti. V vsakem primeru pa se moramo pred potovanjem otresti stereotipov, saj se svet spreminja hitreje, kot mislimo.

Danes lahko najdemo kar največ popotniških nasvetov na spletu, čeprav je, predvsem za bolj eksotične kraje, primerna tudi kakšna literatura, kot na primer vodič »Lonely planet«, kjer najdemo tako splošne opise in znamenitosti, kot tudi zelo praktične nasvete.

Pravila, kako se najbolje pripraviti na potovanje so lahko seveda različna, a vendar obstajajo določeni nasveti, ki so splošni in so koristni za vsa individualna potovanja.

Kaj je potrebno storiti pred samostojnim potovanjem, da bi le-to potekalo z najmanj težav:

1. PREVOZ

Ko se odločimo za cilj potovanja in postanke na poti (saj je včasih pot pomembnejša od cilja – predvsem pri krožnih potovanjih), je v prvi vrsti treba sprejeti odločitev o obliki prevoza. Prevoz v večini primerov predstavlja bistven strošek potovanja, v primerih oddaljenih krajev, pa lahko hitro predstavlja več kot polovico vseh stroškov. Zato je potrebno skrbno izbrati obliko prevoza.

Za potovanje po bližnji Evropi v primeru manjših skupin (3-5) posameznikov je (navkljub vsem okoljskim spodbudam) še vedno najcenejša oblika prevoza osebni avto, pri posamezniku ali dveh pa je ceneje koristiti železniški prevoz ob uporabi vseh možnih popustov, pavšalnih in znižanih vozovnic. Še posebej so zanimivi nočni /spalni / vlaki, kjer je morda cena prevoza nekoliko višja, na drugi strani pa prihranimo na nočitvi in pridemo v center naslednjega mesta spočiti in ob zgodnji uri.

Za potovanje v bolj oddaljene kraje v Evropi pa je po navadi letalski prevoz cenejši od drugih oblik prevoza, še posebej ob poplavi nizko cenovnih prevoznikov. 

Pasti pri izbiri letalskega prevoznika: Za razliko od klasičnih letalskih prevoznikov, ki imajo v ceni letalske vozovnice vključeno tudi prtljago (običajno do 20 kg), prigrizek in pijačo na letalu ter letijo na uveljavljena letališča (ki so po navadi poceni in dobro povezani z mestom), letijo nizko cenovni prevozniki praviloma na manj uveljavljena in bolj oddaljena letališča, vsa hrana in pijača na letalu je plačljiva, v ceno vozovnice pa je vključena le omejena ročna prtljaga (ki pa ne sme vsebovati tekočin nad 100 ml, ostrih predmetov…), doplačila za normalno prtljago, ki jo oddamo ob prijavi pa so včasih celo višja, kot sama cena vozovnice. Glede na to, da se letalske vozovnice večinoma rezervirajo preko spleta, svetujemo vsem, da med ponudniki primerjajo zadnjo, končno ceno, ki vsebuje vse, kar smo označili v procesu rezervacije. Zgodi se, da so nizko cenovni prevozniki na koncu celo dražji od klasičnih, ko seštejemo vsa doplačila.

Kako poiskati ugodno letalsko vozovnico: Za iskanje nizko cenovnih prevoznikov je ena bolj uporabnih strani www.whichbudget.com , vendar je potrebno vedeti, da na tej strani ni vseh prevoznikov, kar pomeni, da morda obstajajo tudi boljše ponudbe, kar je sicer redko. Za enostavnejše iskanje povezav med določenimi kraji pa je na voljo kar nekaj strani, med drugimi www.skyscanner.net , www.kayak.com … , ki izpišejo vse, ali vsaj večino možnih povezav, na podlagi katerih se lahko odločimo. Seveda pa ima tudi vsak letalski prevoznik svojo lastno stran (kot na primer www.adria.si ), kjer lahko tudi poiščete in kupite vozovnico.

Na kaj je treba paziti: Pri izbiri letalske vozovnice je potrebno pogledati pogoje, pod katerimi kupujemo vozovnico. Nižja, kot je cena, bolj strogi so pogoji (v smislu možnosti odpovedi in spremembe datuma) in tako v primeru najnižjih, promocijskih cen sprememba ni možna, ob odpovedi pa zgubiš celotno vrednost vozovnice.  Cene vozovnic pa že dalj časa niso več fiksne, ampak se dnevno spreminjajo v odvisnosti od zasedenosti posameznega leta.

2. PRENOČIŠČE

Za mlade popotnike je na voljo preko 4.500 Youth Hostlov v skoraj vseh evropskih državah in tudi veliki večini držav izven Evrope. Večino Youth Hostlov je možno rezervirati kar preko spleta, dostop pa je možen preko spletne strani www.youth-hostel.si ,ki je uradna spletna stran Popotniškega združenja Slovenije. Na tej strani lahko tudi naročite člansko izkaznico za Youth Hostle, s katero lahko bivate po vsem svetu z najmanj 10 odstotnimi ugodnostmi.

Poleg spleta, pa lahko to uredite tudi v slovenskih Youth Hostlih ter na nekaterih drugih informacijskih točkah za mlade popotnike.

V Youth Hostlih lahko prenočimo varno, udobno in pogosto v centrih mest ali v bližini turističnih zanimivosti. Za občutek Vam navajamo nekaj cen prenočitev z zajtrkov v določenih krajih po svetu. Za 15 – 20 EUR boste lahko prespali na primer na Dunaju, v Budimpešti, Beogradu in še kje. Za 20-25 EUR boste lahko prenočili v Parizu, Nici, Benetkah,… Za manj kot 30 EUR pa boste lahko prenočevali z zajtrkom v pregovorno dragih državah, kot so Norveška (v centru prestolnice Oslo), Japonska – v centru Tokia, V New Yorku (na Manhattnu) in še na marsikateri pregovorno dragi destinaciji. V določenih turističnih središčih v Sredozemlju ali prestolnicah (Sharm el Sheikh, Hurgada, Kairo…), ali pa v Istanbulu pa boste kakovostno prenočili že za manj kot 15 EUR.

Seveda so cene izven glavne sezone še bistveno nižje, ampak že te cene za kvalitetno namestitev v Youth Hostlu v centru mesta razbijajo stereotipe o cenah, ki si jih v posameznih (na primer skandinavskih) državah ne moremo privoščiti

3. VARNOST

Pred potovanjem svetujemo, da na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve preverite, ali obstajajo določene nevarnosti ali varnostni zadržki pred potovanjem v želeno državo ali del države. Seveda svetujemo, da imate osebne dokumente, kreditne kartice in denar na mestih, ki so morebitnim zmikavtom težko dosegljiva, saj so turisti v marsikateri državi tarča žeparjev in zmikavtov.

Predvsem v oddaljenih državah je dobro pred potovanjem preveriti, kje je najbližje veleposlaništvo Slovenije ali druge države EU, pristojne za slovenske državljane in imeti pri roki ali v mobilnem telefonu njihovo telefonsko številko.

Pri Zavodu za zdravstveno varstvo se tudi pozanimajte, ali so potrebni kakšni posebni ukrepi (cepljenje…) pred potovanjem v določeno državo. Nekatere države lahko celo zahtevajo potrdilo o opravljenem cepljenju za vstop v državo ali določen del.

Pred potjo pa seveda tudi toplo svetujemo, da preverite, ali že imate zdravstveno zavarovanje, ki velja v državi kamor potujete. To lahko preverite na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer Vam bodo tudi posredovali navodila, kako ukrepati v državah EU in državah s katerimi ima Slovenija sklenjeno pogodbo. Za druge države pa svetujemo eno od oblik zdravstvenega zavarovanja v tujini, da pa ne bomo delali posebne promocije, pa Vam svetujemo, da v spletni brskalnik vpišete zdravstveno zavarovanje za tujino in dobili boste kar nekaj koristnih predlogov.

Za vse, česar nismo napisali in kar ne najdete na spletni strani www.youth-hostel.si ali na spletnem časopisu www.globetrotter.si pa lahko vprašate po elektronski pošti na naslov info@youth-hostel.si .

Sorodni članki

Prijava