Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Slovenski turistični biserček – Olimje

Turisti, ko se odloči za obisk in spoznavanje nove dežele, po navadi organizirano ali v lastni režiji, obišče najbolj udarne kraje. Od glavnega mesta, do največje znamenitosti. Prav zares bodo tako spoznali kaj novega in si ogledali lepote, ki jih ti kraji ponujajo. Vendar ostaja tisto nekaj, česar si vsak popotnik želi tekom svojega potovanja. Čarovnija kraja, sproščena atmosfera, prijazni gostitelji in nenavadno usklajena turistična ponudba so karakteristični za Olimje.

Vsebina

Olimje je eno prav prijetno naselje v Sloveniji, ki leži v (kakor pravijo sebi) mladi občini Podčetrtek. Nahaja se ob vznožju planine Rudnice na meji s Hrvaško (le 70km od Zagreba). Pravi magnet za turiste so terme Olimje, na katere so krajani še posebej ponosni. seveda ne morete od tam, da si ne ogledate njihov vinorodni okoliš, odlična je tudi domača kuhinja s poudarkom na nedotaknjeni naravi, kar pomeni, da je ta kraj pravi biserček v turističnem smislu.

Navkljub deževnemu dnevu našega obiska Olimja, sploh ni bilo možnosti, da bi karkoli okrnilo užitek obiska tega kraja. Sestavni del turistične ponudbe kraja je usklajenost le-te, tako da pravzaprav ni ničesar, kar bi lahko izpostavili, da je bolje od ostalega.

Obnovljen samostanski kompleks gradu s cerkvijo, katero krasijo zlato-črni baročni oltarji stoji tukaj že od 11. stoletja. Leta 1990 so se v grad ponovno naselili menihi reda minotirov, ki turistom s ponosom razkazujejo umetniško in sakralno bogastvo cerkve ter stare apoteke. Stara apoteka je bogata s freskami in je ena najstarejših ohranjenih samostanskih apotek v Evropi. Izpred samostana se nahaja botanični vrt, kjer gojijo preko 160 zdravilnih bilk iz katerih pripravljajo čaje, tinkture in druga pomagala na rastlinski bazi. Posebej me je presenetilo to, da so zanimanje za tovrstne znamenitosti kazali obiskovalci vseh starosti, saj mi je bilo neverjetno, da se otroci zanimajo za zdravilne rastline.

Nato pa nas je pot popeljala dalje do opevane olimske domače čokoladice. Tam so naju dobrodušno sprejeli z degustacijo čokolade. Njihove police se ne šibijo zgolj pod čokolado, temveč tudi po domiselnih kombinacijah, kot so sušene jagode z mlečno čokolado, ali rahatluk s temno čokolada, ali neskončne druge kombinacije čokolade. Žal vam okusov ne morem dočarati z besedami, a zagotovo boste verjeli, da so te čokolade okusnejše od trgovinskih industrijskih izdelkov.

Dokler se otroci prepuščajo užitku sladkarij, lahko malce starejši obiščejo domačo proizvodnjo piva. Možni so tudi organizirani obiski, ali pa zgolj degustacija.

Ob vznožju mesta sva obiskala tudi rejca nojev in okrasnih živali, kjer v tem prikupnem živalskem vrtu spoznate zgodbe in mnoge zanimivosti o okrasnih živalih.

Toda nekoliko višje se, tik pod Olimsko goro nahaja rejec jelenov in muflonov. Ob možnosti ogleda pitomih jelenov, vam tukaj nudijo tudi domačo hrano s poudarkom na divjačini in specialitetah iz nje. Kot dodatno ponudbo omogočajo tudi polete z baloni na topel zrak in razne športne terene, kjer je mogoče izvesti tudi piknike. Kot zanimivost, uvedli so tudi lasersko graviranje na različnih materialih, kot so steklo, les, granit... da si lahko naredite spominek po lastni želji.

Prav neverjetni so ti Olimljani. Meni kot vinogradniku so se zdela posebej zanimiva visoko kakovostna vina. Imajo široko paleto sort, a če bi morala katero izmed njih posebej izpostaviti bi bile to: Modra Frankinja (med rdečimi vini) in Virštajnčan (med belimi vini). Virštajnčan je domače vino, mešanica sort sauvignon, chardonnay, laški rizling, renski rizling in domačega avtohtonega rizmanca (rumeni muškat)*.

Za turiste je zagotovo zanimivo tudi, da lahko občino Podčetrtek prepešačijo ali prevozijo s kolesom. Ljubiteljem so na voljo urejene kolesarske steze tako za cestni, kot gorski kolesarski turizem. Pešci pa se bodo razveselili odseka evropske peš poti E7, ki od obale Atlantskega oceana do obale Črnega morja prečka tudi ta majhen delček Slovenije. Dan si lahko popestrite tudi na igrišču za golf, na ranču s konji in ježo, ali v katerem od številnih športnih parkov.

Kar pa se tiče dobrega grižljaja, pa verjemite, da v nobeni od domačih gostilen ne boste naredili napake, če se ustavite pri njih. Osnova je domača kuhinja, kjer dobite od juh in enolončnic, vse do domačih solat. Ob prijetnem vzdušju, odlični hrani in kvalitetni postrežbi boste videli, da se slehernemu gostu posvetijo od vstopa do odhoda iz gostilne.

Moram pa še nekaj povedati o, že omenjenih, termah Olimje. Tukaj imate od wellness, spa & beatuy centra, do aqualuna tobogana... Prirejajo tudi razna presenečenja za otroke, zlasti v poletnem času.

Veliko vsega sem naštela in če se vam zdi, da se še ne morete odločiti, lahko preprosto greste s turističnim vlakcem na obhod okolice. Z njim se lahko popeljete tudi v obližno Rogaško Slatino, ali na izlet po okoliških vinsko-turističnih cestah.

Turistični sektor je v Sloveniji res dobro razvit, kar lahko opazite v turističnih krajih kot je Olimje, ki je pravi dokaz za to. Če torej načrtujete drugačen a prijeten dopust, priporočam da greste do info-pulta Podčetrtek in se od tam dalje prepustite razvajanju!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava