Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Slovenska smučišča

Vsebina

V Sloveniji je na desetine urejenih smučišč z žičniškimi napravami. Najbolj znana so smučarska središča v Kranjski Gori, kjer je tudi prizorišče tekem svetovnega pokala, in na Mariborskem Pohorju, kjer je vsako leto tekma alpskih smučark Zlata Lisica. Najvišje ležeče slovensko smučišče je na Kaninu, kjer se sneg obdrži daleč v pomlad. Med bolj priljubljene cilje alpskih smučarjev se uvrščajo tudi Krvavec, nedaleč od Ljubljane, Rogla na Zreškem Pohorju ter Golte nad Mozirjem. Smučarski center Cerkno je najmodernejše družinsko smučišče v Sloveniji. V večjih smučarskih središčih so urejene tudi proge za turno smučanje, za sankanje, deskanje ter tek na smučeh.

Proge za smučarje tekače je mogoče najti ob marsikaterem jezeru ter na planotah, kot sta na primer Pokljuka, kjer je bilo tudi svetovno prvenstvo v biatlonu, ali Bloška planota, zibelka izvirnega ljudskega smučanja, ki je med najstarejšimi v Evropi. Urejene tekaške steze so v Logarski dolini ter v bližini mnogih turističnih krajev, kjer je pogosto na voljo tudi manjše lokalno smučišče z ustreznimi napravami.
 
Zimske užitke je mogoče popestriti s potepi z motornimi sanmi, ki jih omogočajo v Kranjski Gori, na Pohorju, Pokljuki, Krvavcu... Ponekod so na voljo turistične vožnje s pasjo vprego ter izleti s sanmi s konjsko vprego.
 
Po Sloveniji je mogoče najti urejene sankaške proge tudi izven smučarskih središč. Še posebej atraktivni so sankaški spusti z zasneženih, pozimi zaprtih cest čez gorske prelaze (Mangart), ki jih prirejajo usposobljene športne agencije. Na Pohorju je v okviru adrenalinskega parka sankanje mogoče tudi poleti! 

Sorodni članki

Prijava