Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Na Laponskem niso samo severni jeleni in sneg.

Vsebina

Inari je ena največjih občin na Laponskem in je sestavljena iz velikega števila majhnih vasic. Sámi so edino avtohtono ljudstvo Evropske Unije, ki so živeli na Laponskem še veliko preden so prišli priseljenci z juga. Področje Samov se razteza po severnih delih Finske, Švedske in Norveške. Tradicionalni vir dohodkov so res da jeleni, ki pa se dandanes bolj uporabljajo v turistične namene. 
 
 
V centru vasi Inari je Siida, narodni muzej finskih Samov, eden najpomembnejših krajev njihove kulture. Siida je tudi kraj, kjer se v januarju odvija festival domorodnih filmov Skábmagovat. V prihajajočem letu bo poudarek na filmu Nepala.

Skábmagovat pa ni edini filmski festival, ki se tukaj odvija. V juniju mestece Sodankylä gosti festival polnočnega sonca, ki ga financira finski režiser Aki Kaurismäki. Gre za zelo pomemben festival neodvisnega filma, kjer pa ne morete pričakovati dragih uspešnic, ki bi jih gledali pod prostim nebom. Namesto njih boste dobili filme, ki vam bodo nahranili dušo. Med tem ko se januarski filmski festival odvija pod Severnim sijem, v času je dan dolg le do tri ure, vam Festival polnočnega sonca predvaja filme 24 ur na dan, brez da bi sonce kadar koli zašlo.

Inari ima veliko hostelskih nastanitev, ki obratujejo celo leto. Hotel Inari je v samem centru vasi, le nekaj metrov stran od muzeja Siida in jezera Inari. Hostla Jokitörmä in hostel Kaamasen Kievari pa sta v bližnji vasici Kaamanen.

Hostel Ahopää, ki je del centra Kiilopää Fell na meji z nacionalnim parkom, je kot naročen za tek na smučeh v zimskih in pohodništvo v letnih mesecih. Uživate pa lahko tudi v vroči savni ali pa plavanju v ledu.

Gostišče Husky se odpira v januarju. V času nastanka tega članka je bilo v zaključnih gradbenih fazah, tako da lahko popotniki v kratkem pričakujejo nekaj povsem novih sob. Ponujajo vam različne dejavnosti in ogled njihovih zvezd – 150 psov husky, za katere skrbi družina, ki ima v lasti gostišče. Ti psi vas popeljejo na svojevrstne snežne safarije. Gostišče se nahaja blizu vasi Ivalo, in je del občine Inari.

Dostop do različnih krajev na Laponskem je zelo preprost. Nočni vlak vas udobno prepelje od Helsinkov do Rovanieme ali Kemijärve, od koder lahko nadaljujete z avtobusom, ali pa si izposodite avto. Večina hostlov je nedaleč od linije Eskelisen Lapin Linjat, katere avtobusi vozijo do tja vse od prestolnice pa do Inarija. Pot pa lahko nadaljujete tudi ob obali Barentovega morja.

Najbližje letališče je Ivalo. Vsakodnevni poleti v Helsinke in v tujino zagotavljajo, da boste lepo povezani s svetom. Za notranji zračni promet pa obratuje tudi letališča Kittilä na zahodu Laponske.

Za več informacij obiščite:
Siida, the National Museum of the Finnish Sámi

Skábmagovat Film Festival
Midnight Sun Film Festival
Eskelisen Lapin Linjat Coaches


Hostelling International Finland
Kati Ollula
kati.ollula@srm.fi
www.hostellit.fi

Sorodni članki

Prijava