Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Vodič po hrvaški!

Vsebina

Zanimiva mesta, osupljiva obala in svetovna dediščina.

Zagreb – glavne atrakcije
Zagreb je prelepa prestolnica Hrvaške, kjer se baročne zgradbe zlivajo z moderno gradnjo. Ima odlične transportne povezave in je odlično izhodišče za raziskovanje Hrvaške. Z veliko mednarodnimi povezavami, lahko pridete v Zagreb od skoraj povsod.

Zagreb sta dve mesti v enem, saj združuje vzhod z zahodom in starodobno eleganco z modernostjo 21. stoletja, ki ju lahko raziščete iz obeh tamkajšnjih hostlov.

Donji Grad je srce modernega mesta s polnimi ulicami in živahnimi trgi. V historicističnih zgradbah najdete elegantne restavracije in modne butike, kakor tudi živahne pivnice. Odkrijte tudi bogate zaklade muzeja Mimara ali sodobno umetnost v Hiši hrvaških umetnikov.

Velik trg bana Jelačića je tudi lokacija tržnice Dolac (kjer si privoščite prigrizek, dokler iščete najugodnejše cene). Zraven je tudi Ilica, glavna nakupovalna ulica. Od tam pa se lahko odpeljete na Gornji Grad, ki ga tvori srednjeveška naselbina kapitola in mesteca. Spoznajte cerkvene zaklade ali pa se povzpnite na stolp Lotršćak.

Ob vročih dnevih si privoščite počitek v parku Maksimir, ali ob jezeru Jarun (kjer se lahko še dodatno pogrejete v nočnih a burnih urah). Obiščite tudi planino Medvednica, kjer je razvit zimski turizem. Občudujete pa lahko tudi prelepe kupole mirnega park pokopališča Mirogoj.

Iz prestolnice lahko z lahkoto raziskujete vso državo s pomočjo javnega prometa.

Reka
Živahno pristanišče Reka vam lahko ponudi veliko zanimivega tako podnevi, kot ponoči.  Prenočite v hostlu HI Rijeka in si oglejte Korzo, pristanišče, obalno palačo in plaže. Vsekakor pa boste hoteli na trdnjavo Trsat, s katere imate odličen razgled. Ponoči pa odkrijte nočno prestolnico Hrvaške!

Pulj
HI Hostel v Pulju se nahaja ob južni obali istrskega polotoka in je odlično izhodišče za raziskovanje starodavnega rimskega mesta Polensium. Najznamenitejša je seveda Arena, kjer se poleti vrstijo razne prireditve. Prav tako si oglejte različne plaže tako na Verudeli kor na Premanturi, ali pa si privoščite obisk mesteca Rovinja. Ko se stemni, pa je Pulj najbolj privlačen del Istre!

Veli Losinj
S trajektom pojdite na otok Lošinj in obiščite hostel HI Veli Losinj Hostel. Oglejte si tudi pozno srednjeveško mesto in njegove posebnosti, ter plavajte po Jadranu, kjer upamo, da se ne boste prestrašili, če vidite delfina.

Zadar
Zadar je starodavno rimsko mesto Zara v severni Dalmaciji, ki še vedno sloni na starodavnem urbanističnem načrtu. Naj vam bo HI Hostel Zadar izhodišče za raziskovanje starega mesta različnih arhitektonskih stilov, sprehodite se po promenadi in oglejte si zanimive muzeje. Vsekakor se odpravite v nacionalni park Kornati in si oglejte čudovite otoke. Na poti dalje na jug pa se ustavite v nacionalnem parku Krka, s slavnimi slapovi, brzicami in kotlinami.

Makarska Riviera - Zaostrog in Gradac
Obiščite HI Zaostrog ali HI Gradac in od tam s kolesom ali peš raziskujte prelepe tradicionalne vasice in kilometre mamljivih plaž. Ne pozabite pa na kulturne spomenike, kot je frančiškanski samostan Zaostrog.

Dubrovnik
To je zagotovo pravi biser Jadrana, ki vas na vsakem koraku očara. HI Hostel Dubrovnik je odlično izhodišče za raziskovanje starega mesta, ki je na UNESCOvem seznamu svetovne dediščine. Prav tako pa si oglejte tudi čudovite gotske, renesančne in baročne cerkve, palače, samostane, muzeje ter spomenike. Lahko pa se tudi preprosto sprostite na plaži.

Ostale lokacije, ki jih morate obiskati
• Split: oglejte si Dioklecijanovo palačo in star center mesta (navedeno na seznamu UNESCA), ter srednjeveške katedrale in pravi blodnjak ozkih kamnitih ulic.
• Nacionalni park Plitvička jezera: 16 čudovitih jezer medsebojno povezanih s slapovi (navedenimi na seznamu UNESCA) v čudoviti naravi, na pol poti med Zagrebom in Zadrom.

Hrana in pijača
Okusite tradicionalno hrano, kot je polnjena paprika, ali pa dalmatinsko pašticado (govedina in svinjina kuhani v vinu in kisu), ali pa brodet (poprana ribja obara) ter seveda palačinke.

Kje spati?
Po vsej Hrvaški je na voljo več izvrstnih hostlov mreže HI Youth Hostel. Vsi se nahajajo blizu transportnih povezav, znamenitosti in živahnega nočnega življenja. Najdete jih na spletni strani www.hfhs.hr .

Sorodni članki

Prijava