Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Človeška ribica spet v Postojnski jami

Vsebina

loveka ribicaObiska Postojnske jame brez, da v njen zagledamo njeno najbolj razvpito prebivalko, si ne gre predstavljati. Zato se človeška ribica po dveh letih s februarjem zopet vrača v jamo – njen prihod bomo doživeli na Dan kulture in atrakcij, ki bo v ponedeljek, 8. februarja! Vendar se ne bo poskrila v svojih najljubših temnih kotičkih – nanjo čaka povsem nov, sodobni akvarij!
Nov podzemni akvarij za človeške ribice omogoča obiskovalcem, da se s človeško ribico srečajo že v Postojnski jami, njenem prvotnem prebivališču.

Postojenska jamaČloveško  ribico, imenovano tudi močeril ali strokovno Proteus angunius, najdemo v kraških podzemnih vodah. Je dvoživka in edina predstavnica jamskih vretenčarjev v Evropi. Človeška ribica je dinarski endemit, kar pomeni, da je njena razširjenost omejena samo na Dinarski kras. Obenem je tudi relikt, se pravi ostanek živalstva nekega preteklega obdobja, ki je naseljevalo širše območje, danes pa je redkost.

Velja za simbol slovenske naravne dediščine in eno največjih slovenskih znamenitosti. Že od njenega odkritja fascinacija nad tem podzemnim bitjem ne pojenja, saj je zaradi svojih značilnosti res nekaj posebnega. Med njena najbolj znana bivališča spada Postojnska jama, ki se je zaradi človeške ribice in bogastva drugih jamskih živali razvila v zibelko speleobiologije (preučevanja živih bitij v podzemeljskih, kraških jamah). Preučevanje človeške ribice pomembno prispeva k spodbujanju izobraževalnega turizma ne samo v Postojnski jami, temveč v slovenskem kraškem svetu, prav tako pa povečuje prepoznavnost kraških lepot. V Postojnski jami si je zato možno ogledati Vivarij Proteus – speleobiološko postajo, kjer se obiskovalci seznanijo z različnimi aspekti jamskega življenja. Zato lepo vabljeni na ogled Postojnske jame in njenega največjega simbola, od 8. februarja dalje, ko bo naša ribica SPET DOMA!

DvorecInformacije:
Turizem Kras, d.d.
Jamska cesta 30
6230 Postojna
Tel.: +386 (0)5 700 01 00
info@turizem-kras.si
www.turizem-kras.si

Sorodni članki

Prijava