Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Obisk Burghausna

Vsebina
Veliko jazza in najdaljši grad na svetu
 
Vsako pomlad postane bavarsko mesto Burghausen metropola ljubiteljev jazza. Mednarodni teden jazza je eden najpomembnejših glasbenih festivalov na svetu že od leta 1970. Skozi leta je v malem mestecu ob reki Salzbach nastopalo veliko uglednih glasbenikov.
 
 
Naslednji festival se bo odvijal od 6. do 11. marca 2018. Potekalo bo veliko koncertov zvezd trenutne glasbene scene, priložnost pa bodo imeli tudi glasbeniki, ki še niso uveljavljeni in bodo nastopali v lokalnih barih. Junija se bo odvijal tudi festival »Summer Jazz Night«, skozi vso leto pa je organiziranih še več jazz dogodkov.
 
Burghausen je ustvaril celo »ulico slavnih«, kjer kamnite plošče na ulicah nosijo glasbenikovo ime, podpis in podatke o življenjih prejšnjih nastopajočih na festivalu. Na ploščah boste našli imena, kot so Dave Brubeck, Chic Corea in Ella Fitzgerald.
 
 
Burghausen se ponaša še z eno znamenitostjo: ima najdaljši grad na svetu. Grad je popolnoma ohranjen in dolg več kot kilometer – natančneje 1051 metrov. Ozek gorski greben nad mestom kaže na dolgo zgodovino bitk, stolpov, kapel in zidov. Grad je dom muzejev in skupin umetnikov, ki organizirajo predstave, koncerte in igre. Zgodovinski grajski festival se odvija v drugem tednu julija. Obiskovalci se lahko za tri dni vrnejo nazaj v 16. stoletje. Vrhunec festivala je parada, kjer se več kot 1.500 ljudi obleče v zgodovinske kostume. 
 
Pod gradom se nahaja zgodovinski del mesta z očarljivimi ulicami in mestnimi trgi. Meščanske hiše, tipične za regijo blizu Avstrije, so še posebej zanimive. Njihove fasade so v pastelnih barvah, od nežnih pa do zelo živahnih. Na mestnem trgu in v peš coni je veliko idiličnih pivskih vrtov, pa očarljivih trgovin z lokalnimi izdelki, galerij, barov in restavracij.
 
 
Posebej zanimiva izkušnja je vožnja na starih splavih. V srednjem veku so na njih prevažali sol, danes pa so turistična zanimivost in možnost ogleda mesta z vode.
 
Mesto je bilo naseljeno že več tisoč let, o čemer nam govorijo najdbe iz bronaste in železne dobe, pa tudi iz keltske in rimljanske. Pisno je bil Burghausen prvič omenjen leta 1025. 
 
Burghausen se nahaja 100 kilometrov južno od Műnchna in 50 kilometrov severno od avstrijskega Salzburga. Mesto je vredno obiska tudi, če ne marate jazza. Ozračje je tako prijazno, da si boste želeli ostati nekaj časa. Morda celo v prenovljenem hostlu. Vse sobe so posodobili in opremili s kopalnicami. Youth hostel so prenovili, da je zlahka dosegljiv, recepcija pa daje okus podeželja. Bistro v hostlu je priljubljena zbirna točka gostov.
 
 
Youth hostel ima 146 postelj v 36 sobah in se nahaja blizu Salzacha in starega mestnega središča. Ima veliko sobo za druženje z možnostjo igranja namiznega tenisa, nogometa, odbojke in badmintona. 
 
Od 30. marca do 3. junija 2018 lahko koristite še odličen vikend paket.

Sorodni članki

Prijava