Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Gremo pohajkovat!

Bled, Ljubljanski grad, Postojnska jama, pa Piran in Triglav so lepote, ki so znane vsakemu Slovencu. Brez dvoma so ti kraji vredni ogleda, pa vendar je v Sloveniji še toliko krajev, ki niso tako turistično izpostavljeni, vendar si bomo tam prav tako odpočili oči in dušo. Med hojo po Ljubljani zavij še do Iškega vintgarja, nedaleč od Maribora pa se skrivajo Rački ribniki, zavarovano območje s številnimi mokrišči, in še in še …

Vsebina

Kristalna voda na skriti plaži

Če počitnikujemo na slovenski obali, je obisk Pirana, Portoroža, Izole in Kopra obvezen. Vsa našteta mesta skrivajo prelepe ozke ulice, obalne poti in čudovite razglede. Če pa želimo obiskati kraje, na katerih se poleti ne kopajo turisti, temveč domačini, se lahko iz Strunjana povzpnemo na Strunjanski ali beli križ, ob katerem lahko postojimo ob prelepem razgledu na Piran, pa vse do najvišjega jadranskega klifa, visokega 80 metrov, za katerim se skriva Izola in še naprej Italija. Poleti je obvezen tudi sprehod od Strunjanskega križa po dolgi poti do plaže, imenovane Mesečev zaliv, kamor ne moremo priti z avtom, zato je priporočljivo imeti malo manj opreme, obute pa športne copate in ne japonk. Čeprav je pot kar naporna, je nagrada veličastna – kristalno čista voda brez gneče turistov. Po slovenski obali se kar gnete HI hostlov. Do belega križa lahko kar peš pridete iz portoroškega hostla Panorama, če pa želite pravi pohod, pa izberite hostel v Piranu. 

Festival čokolade in Linhart

Bled in Bohinj sta dva izmed najbolj turistično obiskanih krajev v Sloveniji. Le streljaj stran pa je Radovljica, ki ji pravijo tudi mesto z največ sončnimi dnevi na Gorenjskem. Zakaj bi morali obiskati Radovljico? Zaradi čudovitega srednjeveškega mestnega jedra, ki je ena najbolje ohranjenih srednjeveških mestnih struktur v Sloveniji. Tukaj se je rodil Anton Tomaž Linhart, ki mu je tudi posvečena osrednja stalna razstava mestnega muzeja. Prav tako se v mestu nahajata lectarija in čebelarski muzej, če pa vas to ne prepriča, letos med 21. in 23. aprilom poteka tudi festival čokolade, na katerem se zberejo proizvajalci čokolade iz vse Slovenije. Ker je mesto v neposredni bližini Triglavskega narodnega parka, je ogromno možnosti za vzpone na bližnje hribe, ki ne zahtevajo toliko kondicije kot Julijske Alpe. Čudovit razgled ponuja Sv. Peter ali Jamnik, pišejo na spletni strani radovljica.si. Radovljica ima tudi očarljiv hostel, ki je super izhodišče za vse nadaljnje pohode in raziskovanje Gorenjske. Izberite nastanitev v Youth Hostlu Radovljica, kjer vas bo pričakala prav posebna atmosfera.

Od Planšarskega do Ribniškega

Jezera najdemo po Sloveniji skoraj vsepovsod, zato je težko obiskati prav vsa. Za nekaj romantike priporočam izlet na Planšarsko jezero. Jezero so zajezili domačini v spomin na veliko ledeniško jezero, po katerem je kraj Zgornje Jezersko, v katerem najdemo to zanimivost, tudi dobil ime. Zanimivo jezero je tudi smaragdno zeleno jezero Zelenci, o katerem je celo Sir Humphry Davy, znameniti naravoslovec, zapisal: »Ne poznam v Evropi nič lepšega!« Kako ga najdemo? Nahaja se za vasjo Podkoren na severnem robu Triglavskega narodnega parka in je del močvirja, leta 1992 pa so ga razglasili za naravni rezervat. Kako je jezero Zelenci dobilo ime? Zaradi barve, seveda. Nastanitev si lahko poiščete v hostlu Pod Skalo.
 
Bližje Mariboru in zato odličen izgovor za dnevni izlet pa so Lovrenška jezera, ki se nahajajo med Roglo in Ribniškim Pohorjem. Z Rogle tja vodi nezahtevna pot. Ko jih obiščemo, pa si jih lahko ogledamo po lesenih stezicah, ki vodijo po jezerih in med njimi. Pogumni se lahko povzpnete tudi na razgledni stolp. Zaradi rušja, ki obdaja vodo, se včasih vprašamo, ali smo res že prišli do jezer, saj vode skoraj ni videti, pa vendar nas na tem kraju narava definitivno očara. Razgled je veličasten in pohajkovanje po lesenih stezicah je res nekaj posebnega. Za najboljše izhodišče rezervirajte nastanitev v hostlu Marenberg v Radljah ob Dravi, ali pa kar v Rušah, nedaleč stran od Maribora.

Glava Turka v steni gradu

Prav tako dokaj blizu našega univerzitetnega mesta leži starodavno naselje Negova iz leta 1106, kraj spada pod občino Gornja Radgona. Poseljeno naj bi bilo že v pradavnih časih, saj so tukaj našli kamnite in bronaste sekire, halštatske čelade ali negovske čelade, od katerih je danes ohranjena le ena, pišejo na spletni strani gradnegova.si. V Negovi se nahaja grad, ki je sestavljen iz treh delov in je imel burno zgodovino. Vhod v stari del gradu krasi Matjaževa krogla, rezultat napada kralja Matjaža na Negovski grad, v istem delu gradu pa se nahaja še t. i. turška glava, ki je po legendi glava prvega Turka, ki je v času turških vpadov preplezal zid Negovskega gradu in še zdaj živi v eni od sten. Na spletni strani slovenia.info pa še pišejo, da v gradu prebiva prijazna čarovnica Apolonija. Nastanitev si lahko poiščete v hostlu Radenci.
 
Duhovi niso zaznamovali le Negovskega gradu, temveč tudi grad Strmol, ki je eden redkih neizropanih gradov na Slovenskem in se nahaja nad vasjo Mače pri Preddvoru. Zadnja lastnika gradu sta bila Rado in Ksenija Hribar, ki sta tam bivala le nekaj let, pišejo v časniku Delo. Zakonca Hribar sta bila umorjena januarja leta 1944, odpeljali so ju pripadniki partizanske varnostno-obveščevalne službe, zatem pa se je sled izgubila. Po njuni smrti so se v grad naselili nemški vojaki, ki so opremo gradu k sreči pustili, umetnostni zgodovinarji pa so zato lahko odkrili tudi dragocenosti, kot sta portret Ksenije, ki ga je ustvarila Ivana Kobilca, in portret Rada, ki ga je ustvaril Božidar Jakac.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava