Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

V Pragi po stopinjah Franza Kafke

Franz Kafka, znan pisatelj Preobrazbe in Gradu, je bil rojen v Pragi in tukaj preživel večino svojega življenja. Moj mož je velik ljubitelj tega pisatelja in odločila sva se, da preživiva velikonočne praznike v tem mestu, kjer bova sledila njegovim stopinjam.

Vsebina
 
 
Praga je zares lepa in ponuja veliko, a lahko kar zlahka rečemo, da jo je prevzela množica turistov. Prav zaradi tega je dobro obiskati glavne znamenitosti, kot sta Praška astronomska ura in Karlov most, zelo zgodaj ali zvečer, ko je tam manj ljudi.
 
A če želite slediti korakom Kafke v Pragi, je pred vami bolj alternativen krog. Obiskali boste prelepe kraje, nekatere zelo neturistične in večina od njih je brezplačnih.

Prva destinacija: Kafkina rojstna hiša in židovska četrt

Tukaj je bil rojen Kafka v židovski trgovski družini. Židovska četrt je dandanes najdražja četrt v Pragi, kjer boste našli tudi največ trgovin dragih znamk. V času Kafke pa je to bila četrt s sanitarnimi težavami, kjer je bival nižji sloj in jo je reka Moldawa velikokrat poplavila.
 
Hiša, kjer se je rodil Kafka se nahaja na ulici Franze Kafky, na severovzhodni strani starega trga. Poleg majhnega kipa pisatelja med dvema stenama, sploh ni znaka, da je to takšna zgodovinska stavba. 

Druga destinacija: Kafkin muzej

V Kafkinem muzeju, ki se nahaja blizu Karlovega mosta v četrti Mastrana, je razloženo celotno Kafkino življenje. 
 
Vstopnina vas bo stala 200 kron, kar je okoli 8 evrov, za študente, upokojence in invalide pa je vstopnina 120 kron, kar je 5 evrov. Vstopnina je zares vredna vsakega evra. Samo stavba in arhitektura z barvami sten, glasba in osvetljava naredijo obisk nekaj posebnega.
 
 
Naučimo se, kako je bil Kafka nezadovoljen s svojo službo na inštitutu za nezgodno zavarovanje delavcev, kjer je preživel 14 let, od julija 1908 do julija 1922. Njegovo delo je vsebovalo pisanje letakov in dokumentov za preprečevanje nesreč na delu in urejanje primerov in pridobivanje kompenzacij za nesreče. Na razstavi lahko vidimo več njegovih rokopisov, slik, originalnih skic in literarnih kreacij. 

Tretja destinacija: Kafkino stanovanje v ulici Zlata Ulička

Zlata Ulička je ulica, ki vodi do praškega gradu, kjer so včasih živeli trgovci in umetniki. Male slikovite hišice danes gostijo trgovinice in razstave orožja.
 
Leta 1916 se je Kafka s svojo sestro Ottlo vselil v hišo številka 22, ki je danes pobarvana v svetlo modro in tam živel eno leto. Danes je hiška knjigarna, posvečena Kafkinim knjigam, izvodi pa so v vsakem jeziku, v katerega so bili njegovi romani prevedeni. 
 
 
Nasvet: da obiščete Zlato Uličko, morate plačati vstopnino. Praški grad si lahko sicer ogledate zastonj, vendar so vse zanimivosti znotraj gradu, kot sta katedrala St. Vitus in Zlata Ulička, plačljive. Če pa greste v grad po četrti uri popoldan, je Zlata Ulička še vedno odprta, a nima vstopnine. 

Četrta destinacija: Kafkino delovno mesto

Zgradba inštituta za nezgodno zavarovanje delavcev se nahaja na ulici Na Poříčí 7 v četrti Nové Město. Zgradbo so preuredili v hotel Century Old Town, ki ima čudovit bar v čast Kafki. 
 
Natakar Petr Sulek je ustvaril koktejl Kafka, ki je na tekmovanju Accor Bar Tender dosegel tretje mesto leta 2015. Po mojem mnenju bi moral zmagati, saj je odličen. Je mešanica ruma, sadnega soka in Becherovke, tradicionalne češke žgane pijače, ki jo ima Petr v roki, ko se je slikal z nami. Na zdravje Kafki.
 
Zidovi v baru in v avli hotela so okrašeni s predmeti iz inštituta, kot so telefoni, pisala, pa tudi z veliko zbirko Kafkinih slik in knjig. Če želite nastanitev v sobi, kjer je Kafka delal, morate rezervirati sobo številka 214.

Peta destinacija: Kafkin grob

Franz Kafka je umrl leta 1934. Pokopali so ga na novem židovskem pokopališču, nedaleč stran od glavnih turističnih znamenitosti v Pragi. Peljite se z zeleno linijo podzemne železnice do postaje Želivského in izstopili boste na vhodu v pokopališče. Ko vstopite na pokopališče, ostanite na poti in sledite znakom, ki nakazujejo lokacijo Kafkinega groba.
 
Iz pokopališča se lahko peljete še dve postaji z zeleno linijo do Jiřího z Poděbrad. Le nekaj ulic od te postaje se nahaja Žižkov televizijski stolp, ki je ena izmed praških znamenitosti. Vstopnina je 230 kron, kar je okoli 9 evrov. Pogled od zgoraj vam bo vzel dih, prav tako pa boste lahko uživali v restavraciji, kjer vam ponujajo kavo, koktejl ali pa znano češko kuhinjo s čudovitim razgledom na Kafkino mesto. 

Zanimive povezave

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava