Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Do vozovnice po študentskih cenah

Če rad potuješ, potem si najverjetneje vajen sedenja pred računalnikom in neprestanega preverjanja ugodnih letalskih kart. Včasih je potrebno le nekaj sreče, da najdeš ugodno ceno, včasih pa tudi nekaj znanja in trikov, ki bodo olajšali tvojo pot do še ene pustolovščine.

Vsebina

Rezervirajte sedem tednov vnaprej

Danes si sploh ne znamo predstavljati iskanja letalskih kart brez interneta. Prav zato ga moramo kar najbolje izkoristiti. Naročite se na e-pošto vseh letalskih družb, ki jih poznate, saj boste prav tako prvi izvedeli za njihovo akcijo, nove vzpostavljene lete ali pa boste dobili kakšen kupon za cenejši let. Prav tako vas bodo obveščali o last-minute letih, ki jih boste drugače težje našli. Potovalni poznavalci na spletni strani Skyscanner pišejo, da naj let rezerviramo sedem tednov pred potovanjem za kratke razdalje in 18 tednov vnaprej za daljše razdalje. Pišejo tudi, da last-minute leti niso več aktualni za najboljše cene zaradi poslovnih potnikov, ki let iščejo v zadnji minuti in so zanj pripravljeni odšteti veliko vsoto denarja, prav tako pa so cene last-minute letov običajno višje kot cene letov z nizkocenovnikom. Če iščete let zadnjo minuto, preglejte cene letov ob torkih, ko letalske družbe običajno znižajo zadnje sedeže za lete ob vikendih.

Po navdih na splet

Nimaš točno določene destinacije? Odlično! Veliko je namreč spletnih strani, kjer lahko označite mesec, vaš cilj pa označite kot »kamorkoli«. Iskalnik bo kar sam razvrstil lete po cenah, ostane ti še samo odločitev, katera destinacija je tebi najbolj privlačna in koliko si lahko privoščiš. Ne pozabi, da lahko ob nakupu katere od letalskih kart potrebuješ še viso, ki jo je včasih treba plačati (na primer leti v Rusijo, ki so lahko zelo poceni, vendar te bo visa stala še dodatnih 80 evrov). Odlične spletne strani za iskanje poceni letalskih kart do nedoločene destinacije sta na primer Skyscanner (kjer imaš na voljo tudi spletne strani za posamezno državo in imaš še širšo ponudbo) in Kayak. Prav tako se splača spremljati Facebook in Twitter strani popotniških spletnih strani in letalskih družb, kjer boste tudi najlažje izvedeli za kakšno akcijo, če si reden uporabnik socialnih omrežij.

Sosednje države so zakon!

Slovenija je majhna država, zato tudi izbire letalskih družb ni veliko. Ne osredotoči se le na Slovenijo, saj te izven meja čaka tista prava izbira letalskih družb in posledično tudi cen letalskih vozovnic. Italija, ki sicer mariborskemu koncu ni najbolj blizu, je odlično izhodišče za poceni letalsko vozovnico. Italijanska letališča ponujajo veliko destinacij in tudi veliko letov, zato lahko vozovnico kupiš zares poceni in iz Benetk ali Trsta za letalsko vozovnico v evropska mesta odšteješ okoli 30 evrov. Če ti je Italija predaleč, so tukaj še Dunaj, Gradec, Budimpešta ali Zagreb. Izbire je ogromno le znati moraš iskati in si vzeti nekaj časa za brskanje po spletu. Včasih je vredno lete tudi malce premešati. Preveri cene enosmernih vozovnic in izberi let do izbrane destinacije iz Ljubljane, nazaj pa, če je res velika razlika v ceni, lahko letiš do Benetk z drugo letalsko družbo.

Izogni se dodatnim stroškom

Nizkocenovniki so odlična izbira za kratka potovanja. A pazi se dodatnih stroškov. Skoraj vedno boš za velik kovček moral doplačati in vsota ni majhna, plačati pa jo moraš v obe smeri. Tako bi recimo pri letalski družbi Ryanair v eno smer za kovček, težak do 20 kg, plačal do 60 evrov, kar v obe smeri prinese dodatnih 120 € (kar je običajno več, kot te bo stala letalska vozovnica). Če boš prekoračil dovoljene mere ali kilograme, boš za svojo napako prav tako drago plačal. Pri nizkocenovnikih ne moreš pričakovati, da boš dobil zastonj hrano ali vodo, za to je najbolje poskrbeti kar pred vstopom na letalo in se izogniti vrtoglavim cenam. Tudi zavarovanje vas bo stalo nekaj več in je pri ugodnih letih zares vredno premisliti, ali ga sploh potrebujete in ali je vredno preprosto tvegati in ga pri nakupu preskočiti.

Z več leti do sanjske destinacije

Ob torkih, sredah in sobotah boš potovali najceneje. Takrat bi naj bila letala najmanj polna, pišejo na spletni strani Travelzoo. Dodatni bonus je tudi, da so letališča bolj prazna in ni dolgih čakalnih vrst. Naj te ne bo strah poiskati postojank do vaše sanjske destinacije. Si želiš v New York? Logično je, da ne boš dobil direktnega leta do New Yorka iz Slovenije, vendar ne glej samo povezanih letov (kjer se ustaviš na enem letališču, vendar ne rabiš iskati prtljage in delati še ene prijave na let, temveč te drugi preusmerijo na tvoj povezani let). Glej tudi ločene lete, vendar pri tem pazi, da si boš pustil dovolj časa za ponovno varnostno preverjanje, iskanje morebitne prtljage in podobno. Takšni leti so odlični tudi za nekajurni skok v mesto, kamor sploh nisi bil namenjen. Poišči svojo kombinacijo in s tem tudi najboljšo ceno.

Sorodni članki

Prijava