Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Hrib križev

Kraj upanja, miru in ljubezni 

Marsikdo od nas je že slišal za Hrib križev, ki se nahaja v Litvi in je eno največjih svetovnih romarskih središč in ena največja prepoznavnost te baltske države.  Na hribu se nahaja več tisoče križev različnih velikosti. Po zadnjih ugotovitvah bi naj stalo več kot 150.000 križev.
Vsebina
Na potovanje po Litvi sem se podal v lastni organizaciji. Za povratno letalsko vozovnico sem odštel le 30 € iz nemškega mesta Memmingen. Hrib križev se nahaja 12 km severno od mesta Šiauliai in je najlažje dostopno z osebnim avtomobilov. Ker sem potoval z javnimi prevoznimi sredstvi, sem izbral regionalni avtobus, ki vozi iz mesta Šiauliai proti mestu Joniškis. 
 
Slabo vreme, sneženje in veter me ni odvrnilo od obiska tega znamenitega romarskega središča na Baltiku. Ves premražen sem po dvajsetih minutah hitre hoje prišel na željeno mesto od izstopne avtobusne postaje. Zgodovina nastanka tega hriba govori, da je oče bedel ob na smrt bolni hčerki in takrat mu je božja oseba dejala, da more odnesti križ na 13 km oddaljen hrib. Oče je to tudi storil in hčer je ozdravela. Od takrat so ljudje množično prinašali križe vse do danes. 
 
V času okupacije Sovjetske zveze je komunistični režim zaradi neskladnosti s takratno ideologijo večkrat poskušal uničiti Hrib križev, vendar je to vernike le še podžgalo, ki so na hrib nosili več in več križev. Takratni sovjetski voditelj Nikita Hruščov je dal leta 1961 ukazati uničiti hrib z buldožerji vendar mu ni uspelo saj so ljudje ponoči spet prinašali križe. Zadnji ukaz rušitve hriba je bil leta 1975, vendar je razmere umiril Mihail Gorbačov in razglasil hrib križev za narodni kulturni spomenik. 
 
Danes ljudje nosijo križe iz vseh koncev sveta zaradi različnih prepričanj. Na hribu stojijo leseni, kovinski, plastični, majhni ter veliki ... V času mojega obiska sem bil edini obiskovalec in sem imel srhljiv občutek, slabo vreme in toliko križev okrog mene. 7. septembra leta 1993 je znameniti hrib obiskal tudi pokojni papež Janez Pavel II., ki ga je razglasil za kraj upanja, miru, ljubezni in žrtvovanja. Večina obiskovalcev za seboj pusti vsaj drobceno sled, zato je Hrib križev tudi ena najbolj nenavadnih turističnih zanimivosti v državi. Če boste kdaj potovali po Baltiku, si vzemite čas in obiščite nenavadno turistično znamenitost.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava