Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Stockholm in njegove lepote

Švedska prestolnica Stockholm, barvito in razgibano mesto

Mogoče še vedno vlada zmotno prepričanje o finančni nedostopnosti severnoevropskih mest, a temu že nekaj časa ni tako. Glavno mesto Švedske ponuja mnogo priložnosti za vse tipe obiskovalcev. Moj študentski žep v treh dneh, ki sem jih preživela v tem mestu, ni preveč usahnil. Potrebna je le dobra organizacija in predhoden nakup kart prevoznih sredstev, ki so tako lahko zelo ugodna. 
Vsebina
 
 
V Stockholmu sem se ustavila na daljšem poletnem potovanju. Navdušenje nad mestom še vedno ostaja, saj ob prihodu začutiš mešanico narave in ličnih zgradb. Prometna povezanost s preostalimi večjimi mesti okoliških držav je odlična, avtobusi in letala pa najboljša izbira za popotnika.
 
Začasni dom sem našla v hostlu STF Skeppsholmen, ki je v 19. stoletju deloval kot glavna drvarnica gradu, ki se nahaja nedaleč stran, nasproti pa stoji znani STF af Chapman - Hostel, ki se nahaja znotraj čudovito ohranjene jadrnice. Hostla sta povezana, imata skupno recepcijo, zajtrkovalnico in veliko zunanjih površin. Nedaleč vstran je postaja javnega prevoza, kjer te ladjica odpelje na bližnje otoke, karto pa lahko kupiš tudi na recepciji. Sobe so različnih cenovnih razredov, posedanje na palubi pa enkratno doživetje.
 
Stvari, ki so vredne ogleda, ni malo. Za intenziven turistični obisk priporočam nakup Stockholm pass-a, saj so v njem strnjene vstopnine številnih muzejev in cene javnega prevoza. Študentje imejte s seboj študentske izkaznice, saj ste z njimi skoraj vedno deležni vsaj 10 % popusta. 
 
Ena od zanimivejših znamenitosti v mestu je muzej Vasa. Več kot 300 let v morju potopljena ladja je ponovno “prišla” na površje ob koncu 20. stoletja in se sedaj predstavlja kot odlično ohranjen primerek in edina ohranjena ladja 17. stoletja. Morje v okolici Stockholma, ki ni tako močno slano kot naše Sredozemsko morje, jo je stoletja pustilo skoraj nedotaknjeno, zato ne čudi podatek, da je to najbolj obiskan muzej v Skandinaviji. In potrjeno, vreden ogleda! Nedaleč vstran, na istem otoku Djurgården, imenovanem tudi otok muzejev, se nahaja muzej, namenjen predvsem mlajšim – Junibacken, ki je posvečen delom pisateljice Astrid Lindgren. Za glasbene navdušence ali pa zveste gledalce Evrovizije pa je obvezen ogled muzeja skupine ABBA.
 
 
Mesto, imenovano tudi severne Benetke, se razteza na 14 otokih, zato se za boljšo orientacijo in celostno izkušnjo podajte na številčne ladjice, ki vozijo od enega otoka na drugega.
 
Na otoku Stadsholmen se nahaja staro mesto ali po švedsko Gamla stan. Ozke uličice in pisane hiše, ki so močno strnjene, ustavijo turista za obvezno fotografijo, v pritličjih pa se nahajajo lične trgovine z domačimi izdelki in spominki. Otok je povezan z dvema mostovoma, okoli pa se še danes lahko brez dovolilnice lovi ribe, saj je bila po starih mestnih zapisih to pravica vseh meščanov, ki so s tem preganjali lakoto. Voda je izredno čista, zato ribičev, ki posedajo na soncu, ne manjka.
 
 
V kolikor pridete sem s polnimi žepi, vam ulica Drottninggatan, ki se razteza na par kilometrih, omogoča številne nakupe. Znana H&M trgovska veriga pa se nahaja na vsakem vogalu. Za bolj sproščene nakupe se podajte na pisano tržnico – na trg Hötorget. Nahaja se pred Koncertno dvorano, ki vsako leto gosti podelitev Nobelovih nagrad. 
 
Sloves mesnih kroglic, ki jih ljudje veselo jedo ob koncu napornega nakupovanja v Ikei, v Stockholmu zamenja paleta raznolikih sendvičev. Te ponujajo kavarne z vabljivimi izložbami in prijetnim ambientom, ter so vedno dobra izbira po napornem dnevu. Ena moja ljubših postojank je bila kavarna Koloni Strömparterren. Na splošno je hrana na Švedskem precej draga, sploh če želite jesti v restavraciji. Zato tudi domačini zunaj ne jedo tako pogosto, sama pa sem se večkrat lotila uporabe kuhinje v hostlu. Ugodne ponudbe zajtrka ni bilo zavrniti, saj je bila izbira hrane velika, jedilnica pa polna zanimivih popotnikov, ki so s teboj delili zamisli za nov dan raziskovanja tega čudovitega mesta, katerega obisk (tudi v zimskih mesecih) toplo priporočam!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava