Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Skriti talent Malte: hrana

Če ste foodie, se čim prej odpravite na enega izmed neznanih kulinaričnih krajev, na Malto, še preden ta postane prepoznana na globalni gastronomski sceni. Zaradi mešanice svetlih sončnih žarkov in tople mediteranske vode, ki buta ob otoške obale, je malteška kulinarika enako okusna kot kulinarika njenih mediteranskih sosed kot so Francija, Italija in Grčija. Pregrizite se po poteh tega majhnega, a bogatega otočka skozi sočne olive, svežo morsko hrano in čudovite okuse. 

Vsebina
 
 
Tako kot malteški jezik je tudi hrana zlitje različnih tipov mediteranske kuhinje. Zaradi bogate prsti so olive, kapre in fižol enostavni za pridelavo. Prebivalci Malte prav tako pridelujejo olivno olje, iz fižola pa izdelujejo nekakšno pomako, imenovano Bigilla. To ponavadi ponudijo kot predjed in ji priložijo polže, oziroma Bebbux, ki so tradicionalna jed tako na Malti kot v Franciji! Domačini izdelujejo tudi lastne klobase, ki slovijo po dodanih začimbah in zeliščih, ter domači ovčji sir – Gbejna.
 
Ker je obkrožena z vodo, slovi Malta tudi po morski hrani. Sveže ribe, hobotnice in lupinarji so na otoku v obilju, tipična tradicionalna malteška riba pa je Lampuka ali Mahi Mahi. Kakorkoli, vaš potep po Malti ne bo zaključen, dokler ne boste poskusili slavnega tradicionalnega zajčjega mesa, imenovanega Fenek, ki je lahko kuhan v obari Stuffat Tal-Fenek ali ocvrt v obliki jedi Fenek Moqli. 
 
 
Tipični kruh na Malti se imenuje Hobz tal-Malti, kar v prevodu dobesedno pomeni malteški kruh. Na otoku prav tako pridelujejo okusen kruh sploščene oblike, imenovan Ftira. Uporabljajo ga za izdelavo Hobz biz-Zejt, sendviča, ki je sam po sebi eksplozija mediteranskih okusov, saj vsebuje olje, paradižnik, olive, kapre in tuno.
 
Še ena izmed slavnih malteških jedi, ki jo enostavno morate poskusiti, je Pastizzi, testo, polnjeno z rikoto ali pretlačenim grahom, v zadnjem času pa vse bolj tudi s čokolado. Pastizzi so značilni za mediteransko kuhinjo, podobno hrano pa lahko najdemo od Italije pa vse do Turčije.
 
Noben obrok pa ni popoln brez sladice. Popularna malteška sladica je Imqaret, ocvrto testo, polnjeno z datlji. Velika noč pa je zaznamovana s sladicama kot sta Kwareżimal (mandljev piškot) in Figolli (mandljeve tortice z oblivom). 
 
Če že načrtujete izlet na Malto in okušanje vseh omenjenih dobrot, vam NSTS Campus Residence v mestu Msida in NSTS Hibernia Hostel v mestu Sliema ponujata ugodno namestitev v središču. Obe namestitvi ponujata enostaven dostop s prevozom do restavracij, ki strežejo tradicionalno malteško hrano, pa tudi tematske oglede malteške hrane in pridelave olivnega olja. Več informacij je na voljo na e-mail naslovu salesint@nsts.org ali na telefonski številki +356 25588000.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava