Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Oddih ob spektakularnem jezu

Dobrih 50 km vzhodno od Dortmunda in drugih velikih mest nemškega Porurja smo našli pravi naravni paradiž, ki se razprostira v okolici velikega jezera umetnega nastanka Möhnesee. Za postanek ob jezeru smo se odločili, ker nas je prepričala spletna ponudba HI hostla

Vsebina
 
 
Jezero se nahaja dobrih petdeset kilometrov vzhodno od Dortmunda. Hostel stoji le nekaj korakov stran od jezerske obale. Sestavljata ga dve večji zgradbi. Prenočišče smo dobili v manjši, a novejši hiši, poimenovani po nemškem krščanskem politiku Josephu Joosu. Kljub temu, da smo prispeli ob koncu uradnih ur recepcije (21.30), nas je prijazni uslužbenec seznanil s celotno ponudbo in poskrbel, da smo hitro našli družinsko sobo v drugem nadstropju. Soba z zakonsko posteljo in pogradom, je premogla tudi majhno, a funkcionalno kopalnico s tuš kabino in je bila ena izmed tistih, v katerih lahko bivajo tudi gostje s hišnimi ljubljenčki. Brezplačna internetna povezava je bila na voljo v okolici recepcije, kjer je druženju gostov namenjena tudi manjša okrogla soba.
 
Res mirni noči sredi zelenega okolja je sledil dober zajtrk. V veliki jedilnici z razgledno teraso nas je pričakala pestra ponudba jedi, vključno z več vrstami kruha, sira, salame, paštet. Všeč mi je bila  nemška postrežba marmelade, ki jo naložiš v majhne lončke, podobne sladolednim kornetom. Po dogovoru je v hostlu mogoče tudi naročilo samopostrežnega kosila ali večerje. Posebno inovativen je »gril paket«, v okviru katerega seveda ponudijo raznovrstne jedi z žara.
 
 
Hostel je primeren tako za posameznike kot za družine in različne skupine. V njem organizirajo  mladinske kampe, jezikovne počitnice, pa tudi seminarje ali jubilejna srečanja in celo romantične poroke ob jezeru. V svojih prostorih premorejo kar enajst dvoran, med katerimi največja sprejme 120 ljudi.
 
Lokacija hostla omogoča številne možnosti za aktivnosti v naravi.  Otroško igrišče in sprehajališče skozi park ter nekaj športnih igrišč za igre z žogo ter mize za namizni tenis so na voljo v neposredni bližini. Gostom je na voljo zaseben dostop do jezera s pomolom in plažo. V hostlu se lahko odločite celo za tečaj deskanja na vodi, ali pa spoznavate številne poti ob jezeru in okoliških gozdovih. V hostlu se odlično počutijo tudi kolesarji. Nič čudnega, saj so v hostlu pridobili certifikat Nemške kolesarske zveze (ADFC) Bett & Bike. Po njihovih standardih je kolesarjem na voljo varna kolesarnica, prostor za sušenje oblačil in opreme, osnovno orodje za servisiranje koles,  pa tudi lunch paketi, informacije, krajevni zemljevidi ...
 
 
Za deževne dni ali večere je v hostlu na voljo steza za bowling, lahko pa se kratkočasiš tudi s konzolo Play Station. 
Kljub temu, da je v obeh zgradbah na voljo preko 300 ležišč, je priporočljiva rezervacija. 

Stoletni jez na filmskem platnu

Poleg možnosti za športne aktivnosti je največja atrakcija jezera jez, ki so ga po štirih letih gradnje dokončali leta 1913. Takrat je bil to največji jez v Evropi, naredili pa so ga zaradi vse večjih potreb po vodi in električni energiji bližnjih industrijskih mest. Dobrih 10 km2 veliko umetno jezero je nastalo z zajezitvijo rek Heve in Möhne. Jez danes zadržuje več kot 143 milijonov m3 vode. Med gradnjo so morali zaradi narasle vode preseliti 700 ljudi, jez pa je poplavil 140 hiš. Jez je od daleč videti, kot bi bil zgrajen iz velikih kamnitih blokov, čeprav gre v resnici za železobetonsko konstrukcijo. Dolžina jezu je 777 metrov, višina 36,6 metra, na vrhu pa je širok 7,6 m, kar je dovolj za vzdrževalna vozila in seveda številne sprehajalce. Jez je največja turistična atrakcija širše okolice. V dobri uri se je mogoče spustiti do njegovega vznožja in si ga ogledati iz vseh mogočih strani, posebnih pogledov pa so deležni potniki s čolnov. 
 
 
Ob idilični podobi jeza sem si težko predstavljal, da ga spremlja temačna preteklost. Z njim je namreč povezana ena najbolj drznih akcij druge svetovne vojne. Skupina britanskih letalcev je s prirejenimi letali in posebej za ta namen izdelanimi bombami priletela v Porurje, kjer so napadli tri jezove, s čimer naj bi pomembno nemško industrijsko območje ostalo brez vode in elektrike. Jez so bombardirali v noči na 17. maj leta 1943. Piloti so morali leteti zelo nizko, da so se izognili radarjem. Osem od devetnajstih letal se ni vrnilo z misije. Za ta namen so izdelali posebne poskakujoče bombe, ki so preskočile zaščitne protitorpedne mreže pred jezom. V jezu je zazijala velika luknja in voda je poplavila spodaj ležeča naselja. Umrlo je okoli 1300 ljudi, od katerega je bila večina tujih prisilnih delavcev in vojnih ujetnikov. Uničenih je bilo tudi veliko tovarn v rečni dolini, za nekaj mesecev pa so ustavili industrijsko proizvodnjo, predvsem jeklarne. Jez je bil le poškodovan in so ga v štirih mesecih popravili. Napad je imel morda še najpomembnejši psihološki učinek, saj so Britanci pokazali, da lahko ogrožajo Nemčijo tudi globoko v zaledju.
 
Po spektakularnem dogodku so leta 1955 posneli celovečerni film The Dam Busters (Uničevalci jezov). Film komercialno ni bil posebno uspešen a že nekaj let načrtujejo snemanje nove verzije. Za ta namen so angažirali novozelandskega režiserja Petra Jacksona. 

Atraktiven zip-line

Raziskovanje okolice hostla lahko začneš s prečkanjem enega najdaljših evropskih mostov, namenjenih pešcem, ki te po dobre pol kilometra hoje privede do največjega kraja ob jezeru, Körbecke. Jezero je mogoče spoznavati tudi z ladjo, ki ima eno izmed postaj ob slikovitem jezu. Na obali lahko obiščeš športni park, igrišče za mini golf, si omisliš jahanje, ali pa rolkanje v skate-parku. Za majhne in velike ljubitelje pustolovščin je na voljo zabaviščni park Fort Fun. Do jezerskih obal sega naravni park Arnsberg. Zanj je značilna gozdnata pokrajina z do skoraj 600 metrov visokimi hribi. Po številnih pešpoteh je mogoče priti tudi do nekaj razglednih stolpov, med katerimi je še posebno atraktiven je 35 metrov visoki Lörmecke. Podoben je velikemu stožcu iz jekleno-lesene konstrukcije. 
 
 
Le 15 minut vožnje od jezera se nahaja privlačno srednjeveško mesto Soest. Če te ne mikajo zgodovinske zgradbe, lahko v mestnem parku spoznavaš enega izmed največjih adrenalinskih parkov v Evropi – Kletterpark. Med drugim se lahko spustiš po kar 800 metrov dolgi jekleni vrvi (zip line). Soest je tudi kraj, kjer konec tedna najbolj zaživi nočno življenje. Jezersko dogajanje poživlja več zabavnih in športnih prireditev, od triatlona do festivala kolesarjev in spuščanja zmajev.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava