Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje v Krakov

Nekdanja prestolnica Poljske

Ko prideš v Krakov imaš občutek, kot da si se preselil par stoletij nazaj, saj izgleda kot srednjeveško mesto, katerega stari del je v celoti zaščiten kot Unescova dediščina. V njem najdemo tudi čudovito judovsko četrt Kazimierz, ki je znana po pestrem nočnem življenju in številnih pubih. Super je to, da tam bencin (v mojem primeru super 95) stane približno 1 evro, tako da se že kar pozna na žepu, še posebej ko napolniš poln tank. Pa tudi uslužbenci so zelo prijazni, saj pristopijo do tebe in ti sami nahranijo tvojega jeklenega konjička.

Vsebina

Pierogi in zapiekanke

Poljska kulinarika je zelo povezana z litvansko in rusko. V »bar mleczny« oziroma v mlečnem baru najdemo poceni in domačo hrano. Naročimo lahko predvsem razne juhe; najbolj zanimiva je vsekakor hladna juha chlodnik, ki izvira iz sosednje Litve, a jo dobimo tudi tu. To je juha iz rdeče pese, z jajcem in zelenjavo. Njihovi slastni »pierogi« so podobni raviolom, ki so lahko slani ali sladki (z gobami in zeljem, s krompirjem in čebulo, z mletim mesom, z jagodami …). V obliki po dolžini prerezane bagete z raznimi nadevi pa opišejo ulični prigrizek »zapiekanko«, ki še vroča prijetno hrustlja pod zobmi. Najboljše najdemo prav v judovskem predelu Krakova.

Osrčje zgodovine

Ljubitelje preteklosti, gradov in obzidij bo navdušila tura po starem delu mesta, ki jo organizira fundacija Free walking tour. Nudijo tematska vodenja, na koncu pa lahko daš v mošnjiček prostovoljni prispevek in dobiš brezplačen in podroben zemljevid mesta z vsemi zanimivostmi. Prijazni receptorji v hostlu Atlantis pa tudi ponujajo zastonj zemljevide in informacije o tem, kje dobro jesti, prenočitev pa te stane le 9 evrov. Nam so priporočili poceni in domačo hrano v bližini Univerze Jagiellonski v gostilni Koko. Javni prevoz po mestu sta avtobus in tramvaj, karto pa lahko kupiš kar med vožnjo. Center mesta obdaja park, tako, da se res ne moreš izgubiti, če pa že zaideš, greš pa le nazaj iz betona v naravo. Tu najdemo čudovito ohranjen grad Wawel, v katerem so živeli kralji in nacisti med 2. svetovno vojno. Krasi ga zares mogočno obzidje, na katerem so na plaketah napisani vsi, ki so vanj za obnovo vložili svoj denar. Znano je, da se sedanje glavno mesto Varšava in nekdanje glavno mesto Krakow ne razumeta, saj je prva drugemu odvzela ta naziv. V drugi svetovni vojni je bila Varšava docela porušena, kar vidimo v filmu Pianist, medtem ko se je Krakov zelo lepo ohranil; ena od teorij pravi, da zato, ker so ga Nemci imeli radi.

Veren narod

Cerkev sv. Marije na glavnem trgu ima dva stolpa, pri tem je eden višji od drugega. Legenda pravi, da naj bi stolpa gradila dva brata, in sicer vsak svojega. Ker je bil eden brat pri tem uspešnejši, je drugi postal ljubosumen in prvega zabodel. Od žalosti se je morilec vrgel s stolpa in tudi sam umrl. Bolj verjetna pa je legenda, ki pravi, da naj bi bil višji stolp stražni stolp, tako da so že na daleč videli, če se jim bliža nevarnost ali sovražnik. Še vedno pa tradicionalno na vsako uro iz višjega stolpa nekdo zaigra na trobento, njen glas pa se razlega daleč naokoli. Iz mesta blizu Krakova je prihajal Karol Wojtyla oziroma ljudski papež Janez Pavel II., ki je znan po najdaljšem papeževanju (26 let). Ko je že bil izvoljen za papeža, je po navadi prišel v Krakov na dopust. Ko so ljudje izvedeli, kje se nahaja, so mu prišli pet in se z njim pogovarjat pred njegov dom. Večkrat so mu vzklikali: »Naj živi papež«. On pa jim je odgovoril: »Da se to uresniči, mora papež tudi počivati«. Tako si je na hudomušen način pridobil tudi nekaj časa zase. Če pa se ustavite v eni izmed slaščičarn, lahko poskusite »kremowko«, papeževo priljubljeno sladico, v kateri je tudi nekaj alkohola.

Židovska četrt Kazimierz

V mestu, skozi katerega teče reka Wisla, najdemo prav poseben predel, kjer so sinagoge, scene iz filma Schindlerjev seznam, tovarno Oskarja Schindlerja in židovsko pokopališče. Od tu naj bi izhajalo kar nekaj znanih Židov, ki so zaradi 2. svetovne vojne emigrirali; ustanovitelj svetovno znane znamke ličil Max Factor, režiser Roman Polanski in Helena Rubinstein, ki je ustanovila svetovno znano znamko kozmetike. Presenetilo me je, da so sinagoge, za razliko od katoliških cerkva, v notranjosti zelo minimalistične in preproste. Na sredini kot oltar stoji preprosta miza s stoli, na stenah so napisi v hebrejščini, čisto pri vhodu pa se nahaja majhna trgovinica, kjer je možno kupiti ne le njihove spominke, temveč tudi hrano in pijačo. Torej so Židi res trgovci v pravem pomenu besede.

Auschwitz

Približno 45 minut vožnje z avtom iz Krakova se nahaja koncentracijski kamp smrti, v katerem so nacisti med 2. svetovno vojno ubili ogromno Judov. Kamp se nahaja v nekakšni industrijski coni, medtem ko sem mislila, da bo to bolj na samem. Svetujem vam, da si karte kupite že preko interneta (cena je nekje 8 evrov na osebo), če želite iti na voden ogled. Če tja pridete med osmo in deseto zjutraj ali pa po pol peti popoldne, tam dobite karte in imate ogled zastonj brez vodiča. V drugih primerih boste na licu mesta čakali najmanj uro v vrsti in še to vam ne zagotavlja, da boste vstopnico lahko kupili. Dobro je pri vhodu pogledati zaslon, na katerem je napisano ob kateri uri, v katerem jeziku in koliko mest je zagotovljenih za posamezen termin vodenja.
 
Dnevi so minili kot bi mignil. Nekdaj komunistično mesto bo vsekakor razveselilo ljubitelje zgodovine, umetnosti, zabave, dobre hrane in tudi kapljice. Seveda pri tem mislim na poljsko vodko. In ja, tudi tu lahko najdemo kakšne svetovne verige restavracij (Pizza Hut, KFC …). Imamo pa tudi to srečo, da lahko tam pijemo vodo kar iz pipe. Poljščina je jezik, kjer le tu pa tam uganem, kaj beseda pomeni. Vsekakor se še vrnem, da si ogledam druga večja poljska mesta ter grem na pohod po meni dragih gorah, pri njih so to Tatre.

Koristne povezave pri spoznavanju mesta:

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava