Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Evropa v dveh tednih – 2. del

In že se vračamo na naš planiran roadtrip. Do zdaj smo obiskali Budimpešto in Bratislavo, kam pa gremo zdaj? Berite dalje in izvedite več.

Vsebina

Vrček piva v Brnu, tvaroh v Pragi

Zjutraj se torej lahko odpravite na 340 kilometrov dolgo pot do češke Prage. Vmes se lahko ustavite še v Brnu v kultnem pubu Blahovka, kjer boste poleti celo videli ljudi, ki v vrsti stojijo, da bi kupili vrček piva, ali pa greste na kosilo v vietnamsko sosesko Oloumucka in si privoščite malce eksotične kulinarike. Po odličnem kosilu lahko nadaljujete v čudovito Prago, kjer boste našli ogromno zanimivih stvari. Če si želite nekaj kulturnega izobraževanja, preverite brezplačne vstope, ki jih ponujajo muzeji: narodni muzej ima na primer prost vstop približno dvakrat na mesec, datumi pa se spreminjajo. Ogled češkega simfoničnega orkestra vas bo stal celo premoženje, a boste vseeno brezplačno slišali evropske klasike, če se boste sprehodili skozi mesto. Na hribu Petrin lahko na eni strani uživate v prelepem razgledu na mestu ob samostanu Strahov, na drugi strani pa boste našli pivske vrtove, mesta za piknik in ogled sončnega zahoda. Privoščite si piknik in poskusite lokalni sir tvaroh (skutni sir) in bryndza (iz ovčjega mleka) z lokalne tržnice. Pivovarna U Fleku proizvaja pivo že 500 let, njihov letni vrt, živa glasba in celo kabaret pa so ga naredili še bolj popularnega. Pivo vas bo stalo do dva evra, zemljevid najcenejšega piva v Pragi pa lahko najdete tudi na spletni strani nelso.com. Tako vam bo ostalo še nekaj denarja za dve nočitvi, ena vas bo v hostlu Advantage stala okoli 10 evrov.

Filharmoniki in grafiti

Po češkem pivskem oddihu pa nas čaka živahno mesto Berlin, ki je od Prage oddaljen 360 kilometrov, 4,5-urna vožnja pa bo kar klicala po kakšni dobri knjigi ali dobri radijski postaji. Belin je mesto mostov, ima jih okoli 1700 in s takšno številko zlahka premaga Benetke. Navdušenci nad filharmonijo boste tukaj prišli na svoj račun, saj lahko vsak torek filharmonike ob 13.00 gledate zastonj. Če vam kulture še ni dovolj, lahko za 24 evrov kupite vstopnico, ki velja za vstop v več kot 50 berlinskih muzejev. Panoramo mesta si lahko ogledate iz kupole sedeža nemškega parlamenta Reichstag in si prihranite nekaj denarja, ki bi ga zapravili za vzpon na televizijski stolp. Sprehodite se ob Berlinskem zidu in obiščite »Checkpoint Charlie«, slavno mejno kontrolo, ali pa občudujte grafite in slike, ki so bili naslikani na vzhodni strani, ko so zid porušili. Radi pojete? Bolšji sejem Mauerpark bo tako ravno pravšnji, saj se tukaj ljudje preizkušajo v karaokah na prostem. Lačni se odpravite na tržnice Kreuzberg, Kollwitzplatz ali pa Markthalle Neun, zgodovinsko tržnico, ki je ob četrtkih še bolj zabavna, saj praznujejo mednarodno ulično hrano. Berlin Youth Hostel International vas bo v Berlinu stal okoli 24 evrov na noč, vendar je Berlin mesto, v katerem je vredno prespati kakšno dodatno noč in res posrkati energijo tega edinstvenega mesta.

Raj za adrenalinske športe

Po štirih dneh v čudovitem mestu pa je čas za pot do Slovenije, vendar se po raziskovanju mest lahko odpravite še do Bodenskega jezera, do kraja Friedrichshafen. Zakaj ta postojanka? Zaradi prelepega Bodenskega jezera, ki leži na meji med Nemčijo, Avstrijo in Švico in ponuja prelepo pokrajino s kar 270 kilometri obale. Blizu Konstanza, ki je možnost za dnevni izlet, je več otokov, ki jih lahko obiščete s trajekti, nekateri pa so celo povezani z mostovi. Navdušenci nad pohodništvom in kolesarjenjem pa se lahko podate na bodensko pohodniško pot, ki vas bo peljala skozi naravni rezervat in kraje Lindau, Konstanz ter otoka Reichenau in Mainau. Za ljubitelje adrenalina je na jezeru možno surfanje, windsurfanje, wakeboarding, jadranje, supanje in še več. Tudi ob Bodenskem jezeru boste našli hostle, ki vas bodo stali okoli 30 evrov na noč, priporočam HI hostel Friedrichshafen. Če si po adrenalinskem izletu želite še nekaj romantike, si lahko na poti ogledate grad Neuschwanstein. Danes je grad eden najbolj priljubljenih v Evropi, obišče ga kar 1,4 milijona ljudi, in to z razlogom. Grad ne bi mogel biti bolj pravljičen. Odražal naj bi ljubezen Ludvika II. do Wagnerjevih oper, tako lahko vidimo poteze romantične, gotske in bizantinske arhitekture, združene v eno stavbo.

Mozart, sol in Red Bull

Čaka nas še samo zadnja postojanka, Salzburg, ki je na seznamu svetovne dediščine UNESCO in je mesto soli, Mozarta in, presenetljivo, Red Bulla. Že samo staro mesto Salzburga je vredno obiska vsaj za en dan. Staro mesto je iz srednjeveškega mesta v baročno mojstrovino preobrazil Vincenzo Scamozzi. Srce mesta predstavlja katedrala, ki je obdana s kar tremi trgi, piše Telegraph. Salzburg je tudi prizorišče filma Moje pesmi, moje sanje, zato lahko poskakujete po istih stopnicah, kot so otroci Marie Von Trapp v vrtovih palače Mirabell, in medtem pojete slavno pesem Do Re Mi. Morda se pred petjem na stopnicah malce glasbeno izobrazite in spoznajte rojstno hišo Mozarta, ki je zdaj preurejena v muzej. Ne zagotavljam, da vam bo glasbeno izobraževanje v muzeju dalo talent za petje na stopnicah, mogoče pa vam bo dalo pogum. Mozart je napisal svojo slavno Čarobno piščal v koči Zauberflötenhäuschen v vrtovih na Dunaju. Tudi ta kočica ima zanimivo zgodbo, saj bi naj Mozarta v kočo zaklenil Emanuel Schikaneder in s tem zagotovil, da je Mozart v roku oddal vsa svoja dela. Kočo so z Dunaja premaknili v Salzburg in jo postavili na vrtove palače Mirabell. Nastanitev lahko izberete v hostlu Aigner Strasse, ki ponuja brezplačno parkirišče, bližino središča mesta in še več.
 
Najem avta z gorivom vas tako za 14 dni nepozabnega izleta po Evropi stane okoli 600 evrov, na osebo pa tako 150 evrov. Če izkoristite popuste članske izkaznice Hostelling International, ki imetnikom kartice ponuja 10-odstotni popust na nočitve, spite v hostlih in si privoščite nekaj mestne kulinarike ter se podate na kakšno pustolovščino, bo to izlet, ki ga je vredno izkusiti in se na njem prepustiti pustolovščinam, ob tem pa vam ne bo popolnoma izpraznil denarnice. Ne pozabite s seboj vzeti kakšne avdio-knjige, blazin in odej, prve pomoči in družabnih iger. Potujte in uživajte življenje.

Sorodni članki

Prijava